Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: «Είστε εξαρτημένη από τον Βλαντίμιρ Πούτιν» - Με τον αέρα του νικητή ο Μακρόν στο ντιμπέιτ

Γαλλία: «Είστε εξαρτημένη από τον Βλαντίμιρ Πούτιν» – Με τον αέρα του νικητή ο Μακρόν στο ντιμπέιτ

Με τον αέρα του νικητή εμφανίστηκε στο χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που πέτυχε να στριμώξει πολλές φορές στη γωνία τη Μαρίν Λεπέν

Χρειάστηκαν μόλις 16 λεπτά για να λογομαχήσουν για πρώτη φορά, γύρω από την αγοραστική δύναμη των Γάλλων, στο χθεσινοβραδινό τους ντιμπέιτ οι δύο μονομάχοι του δεύτερου προεδρικού γύρου, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν.

Και ακριβώς 34 λεπτά για να φανεί για πρώτη φορά εκνευρισμένη η ακροδεξιά υποψήφια -όταν ο Εμανουέλ Μακρόν την κατηγόρησε ότι «εξαρτάται από το ρωσικό καθεστώς και από τον Βλαντίμιρ Πούτιν», αφού το κόμμα της αποπληρώνει από το 2014 δάνειο 9 εκατ. ευρώ στη ρωσική τράπεζα First Czech Bank.

Στην πραγματικότητα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε αρχίσει να ρίχνει βαριά τη σκιά της στο ντιμπέιτ προτού καν αυτό ξεκινήσει: ώρες νωρίτερα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε εκφράσει την ευχή να καταλάβει η Λεπέν ότι «έκανε λάθος» όσον αφορά τη Ρωσία και τον Πούτιν, ενώ ο φυλακισμένος ρώσος αντικαθεστωτικός Αλεξέι Ναβάλνι είχε καλέσει τους Γάλλους να ψηφίσουν Μακρόν την Κυριακή δηλώνοντας «σοκαρισμένος» που η Λεπέν δανείστηκε χρήματα από μια «γνωστή υπηρεσία ξεπλύματος χρήματος που δημιουργήθηκε με παρότρυνση του Πούτιν. Θα σας άρεσε αν έπαιρνε δάνειο ένας γάλλος πολιτικός από την Κόζα Νόστρα; Ε λοιπόν, το ίδιο είναι» δήλωσε ο Ναβάλνι.

Το «προεδρικό» ύφος της Λεπέν…

Η Μαρίν Λεπέν προσπάθησε από την αρχή να κρατήσει ένα «προεδρικό» ύφος, αντίθετα με την καταστροφική της εμφάνιση στο αντίστοιχο ντιμπέιτ του 2017, υποσχόμενη να γίνει «η πρόεδρος της αποκατεστημένης ομόνοιας ανάμεσα στους Γάλλους».

Προσπάθησε επίσης να ασκήσει δριμεία κριτική στον Εμανουέλ Μακρόν για τα πεπραγμένα της (πρώτης) προεδρικής του θητείας. Βρέθηκε όμως η ίδια πολλές φορές αμυνόμενη, για τις θέσεις, τις απόψεις και το πρόγραμμά της.

…Όσο ο Μακρόν προσπαθούσε να την «επαναδαιμονοποιήσει»

Ηταν εμφανής η προσπάθεια του γάλλου προέδρου να την «επαναδαιμονοποιήσει». Και ορατός ο κίνδυνος να φανεί υπερβολικά επιθετικός, ή και συγκαταβατικός, στην πορεία.

Ο γάλλος πρόεδρος φρόντισε να αναδείξει την αντίφαση ανάμεσα στις τωρινές δηλώσεις της Λεπέν – «Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να εκφράσω την απόλυτη αλληλεγγύη και συμπόνια μου προς τον λαό της Ουκρανίας. Η επίθεση που δέχεται είναι απαράδεκτη» – και στον «θαυμασμό» που εξέφραζε παλαιότερα για τον Πούτιν, το γεγονός ότι είχε δικαιολογήσει το 2014 την προσάρτηση της Κριμαίας, ή ότι οι ευρωβουλευτές της ψήφισαν μόλις λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του πολέμου κατά της οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας. «Τα συμφέροντά σας συνδέονται με το ρωσικό καθεστώς» δήλωσε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Λεπέν.

Στο τραπέζι τα προγράμματα και το Frexit

Δύο εκ διαμέτρου διαφορετικά προγράμματα, για τη Γαλλία, την Ευρώπη και τον κόσμο, συγκρούστηκαν χθες το βράδυ επί δυόμισι ώρες ενώπιον εκατομμυρίων γάλλων τηλεθεατών.

«Είμαι πεπεισμένος πράγματι πως η κυριαρχία μας είναι εθνική και ευρωπαϊκή και πως τα δύο αυτά αλληλοσυμπληρώνονται και πως μέσω της Ευρώπης θα γίνουμε περισσότερο ανεξάρτητοι» διακήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη πιο ισχυρή, πιο ολοκληρωμένη» πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή κυριαρχία γιατί δεν υπάρχει ευρωπαϊκός λαός» του αντέτεινε η Λεπέν, υποστηρίζοντας πως εκείνος «θέλει να αντικαταστήσει» την κυριαρχία της Γαλλίας με εκείνη της ΕΕ.

Ο γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε την ακροδεξιά αντίπαλό του πως εξακολουθεί να θέλει να βγάλει τη Γαλλία από την ΕΕ, «απλώς δεν το λέτε πια» -άλλωστε ένα μεγάλο κομμάτι του προγράμματός της, μεταξύ άλλων και το σχέδιό της να επιβάλει την «εθνική προτεραιότητα» στη Γαλλία, είναι ασύμβατο με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τις συνθήκες.

«Θέλω να αλλάξω εκ βάθρων την ΕΕ ώστε να αναδυθεί μια ευρωπαϊκή συμμαχία των εθνών. Θέλω λοιπόν να εξελίξω αυτόν τον ευρωπαϊκό οργανισμό» επέμεινε η Λεπέν καταγγέλλοντας τον Μακρόν ότι παρασύρεται σε «συνωμοσιολογίες».

Οσο περνούσε η ώρα τόσο πιο έντονος γινόταν ο διάλογος, με τον Εμανουέλ Μακρόν ειδικότερα να διακόπτει συχνά την αντίπαλό του.

Ακολούθησαν πολλές ακόμα αψιμαχίες: μεταξύ άλλων, ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποίησε μια μεγάλη οικολογική στροφή μετά τον πρώτο εκλογικό γύρο θέλοντας να δελεάσει τους ψηφοφόρους της ριζοσπαστικής Αριστεράς και ειδικότερα τους νέους κατηγόρησε την ακροδεξιά υποψήφια ως «σκεπτικίστρια του κλίματος», κι εκείνη τον κατηγόρησε ως «υποκριτή του κλίματος».

Η ετυμηγορία των γάλλων πολιτών, την ερχόμενη Κυριακή.

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024