Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
NASA: Πίσω στο συνεργείο ο πύραυλος της επιστροφής στη Σελήνη

NASA: Πίσω στο συνεργείο ο πύραυλος της επιστροφής στη Σελήνη

Διαρροές εμφανίστηκαν στη διάρκεια της «υγρής πρόβας». Το ντεμπούτο αναβάλλεται για αρκετές εβδομάδες το λιγότερο.

Το ντεμπούτο του πυραύλου με τον οποίο οι αμερικανοί αστροναύτες θα επιστρέψουν στη Σελήνη φαίνεται ότι θα καθυστερήσει, έπειτα από μια σειρά τεχνικών προβλημάτων στον τελευταίο γύρο δοκιμών.

Ο πύραυλος SLS, ύψους 100 μέτρων, προγραμματιζόταν να εκτοξευτεί στις αρχές Ιουνίου για να μεταφέρει μια άδεια κάψουλα Orion που θα πετούσε τον γύρο της Σελήνης. Πλέον όμως η δοκιμαστική πτήση θεωρείται απίθανο να ξεκινήσει πριν από τα τέλη του μήνα, ανακοίνωσαν την Δευτέρα αξιωματούχοι της NASA.

O γιγάντιος πύραυλος παρέμενε εδώ και έναν μήνα στην εξέδρα εκτόξευσης 39Β του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι, από όπου αναχωρούσαν οι ιστορικές αποστολές Apollo της δεκαετίας του 1960 και ’70.

Η αντίστροφη μέτρηση της δοκιμής σταμάτησε λόγω κολημμένης βαλβίδας (Reuters)

Θα πρέπει τώρα να επιστρέψει στο στέγαστρο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διαρροές που εμπόδισαν τη λεγόμενη «υγρή δοκιμή», κατά την οποία οι δεξαμενές του πυραύλου γεμίζουν καύσιμα.

Ο SLS θα μείνει για αρκετές εβδομάδες στο στέγαστρο πριν μεταφερθεί και πάλι στην εξέδρα για επανάληψη της υγρής δοκιμής, δήλωσε σύμφωνα με το Associated Press ο διευθυντής εκτόξευσης Τσάρλι Μπλάκουελ-Τόμσον.

Ο SLS και η κάψουλα Orion που βρίσκεται στην κορυφή του αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του προγράμματος Artemis της NASA, το οποίο προβλέπει την αποστολή της πρώτης γυναίκας και του πρώτου μη λευκού αστροναύτη στην επιφάνεια του φεγγαριού, κάτι που δεν αναμένεται πριν από το 2025 το νωρίτερο.

Θα προηγηθεί μόνο μία δοκιμαστική πτήση με πλήρωμα, η οποία προγραμματίζεται για το 2024 και θα είναι μια επανάληψη της φετινής δοκιμαστικής πτήσης μέχρι το φεγγάρι και πίσω.

Ο SLS έχει ύψος κτηρίου 32 ορόφων (NASA)

Πιο ισχυρός από τους πυραύλους Saturn V που χρησιμοποιήθηκαν για τις πρώτες προσσεληνώσεις, ο SLS (Space Launch Systems, έχει κοστίσει μέχρι σήμερα 37 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που πολλοί θεωρούν εξωφρενικό, δεδομένου ότι ο πύραυλος δεν θα είναι καν επαναχρησιμοποιούμενος όπως οι πύραυλοι της SpaceX.

Οι άνθρωποι στα αριστερά μοιάζουν με μυρμήγκια δίπλα στο ερπυστριοφόρο όχημα που μετέφερε τον SLS (NASA / Aubrey Gemignani)

Οι εκτοξεύσεις θα είναι άκρως δαπανηρές: σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του Γραφείου Γενικού Επιθεωρητή, το οποίο ελέγχει τα προγράμματα της NASA, οι πρώτες τέσσερις πτήσεις του SLS θα κοστίσουν 4 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία, ποσό που χαρακτηρίζεται «μη βιώσιμο» για το μέλλον.

Ο διοικητής της NASA παρουσίασε πάντως τον πύραυλο ως «κινητήρα της οικονομίας», για την ανάπτυξη του οποίου εργάζονται 70.000 άτομα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024