Το ντεμπούτο του πυραύλου με τον οποίο οι αμερικανοί αστροναύτες θα επιστρέψουν στη Σελήνη φαίνεται ότι θα καθυστερήσει, έπειτα από μια σειρά τεχνικών προβλημάτων στον τελευταίο γύρο δοκιμών.

Ο πύραυλος SLS, ύψους 100 μέτρων, προγραμματιζόταν να εκτοξευτεί στις αρχές Ιουνίου για να μεταφέρει μια άδεια κάψουλα Orion που θα πετούσε τον γύρο της Σελήνης. Πλέον όμως η δοκιμαστική πτήση θεωρείται απίθανο να ξεκινήσει πριν από τα τέλη του μήνα, ανακοίνωσαν την Δευτέρα αξιωματούχοι της NASA.

O γιγάντιος πύραυλος παρέμενε εδώ και έναν μήνα στην εξέδρα εκτόξευσης 39Β του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι, από όπου αναχωρούσαν οι ιστορικές αποστολές Apollo της δεκαετίας του 1960 και ’70.

Η αντίστροφη μέτρηση της δοκιμής σταμάτησε λόγω κολημμένης βαλβίδας (Reuters)

Θα πρέπει τώρα να επιστρέψει στο στέγαστρο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διαρροές που εμπόδισαν τη λεγόμενη «υγρή δοκιμή», κατά την οποία οι δεξαμενές του πυραύλου γεμίζουν καύσιμα.

Ο SLS θα μείνει για αρκετές εβδομάδες στο στέγαστρο πριν μεταφερθεί και πάλι στην εξέδρα για επανάληψη της υγρής δοκιμής, δήλωσε σύμφωνα με το Associated Press ο διευθυντής εκτόξευσης Τσάρλι Μπλάκουελ-Τόμσον.

Ο SLS και η κάψουλα Orion που βρίσκεται στην κορυφή του αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του προγράμματος Artemis της NASA, το οποίο προβλέπει την αποστολή της πρώτης γυναίκας και του πρώτου μη λευκού αστροναύτη στην επιφάνεια του φεγγαριού, κάτι που δεν αναμένεται πριν από το 2025 το νωρίτερο.

Θα προηγηθεί μόνο μία δοκιμαστική πτήση με πλήρωμα, η οποία προγραμματίζεται για το 2024 και θα είναι μια επανάληψη της φετινής δοκιμαστικής πτήσης μέχρι το φεγγάρι και πίσω.

Ο SLS έχει ύψος κτηρίου 32 ορόφων (NASA)

Πιο ισχυρός από τους πυραύλους Saturn V που χρησιμοποιήθηκαν για τις πρώτες προσσεληνώσεις, ο SLS (Space Launch Systems, έχει κοστίσει μέχρι σήμερα 37 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που πολλοί θεωρούν εξωφρενικό, δεδομένου ότι ο πύραυλος δεν θα είναι καν επαναχρησιμοποιούμενος όπως οι πύραυλοι της SpaceX.

Οι άνθρωποι στα αριστερά μοιάζουν με μυρμήγκια δίπλα στο ερπυστριοφόρο όχημα που μετέφερε τον SLS (NASA / Aubrey Gemignani)

Οι εκτοξεύσεις θα είναι άκρως δαπανηρές: σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του Γραφείου Γενικού Επιθεωρητή, το οποίο ελέγχει τα προγράμματα της NASA, οι πρώτες τέσσερις πτήσεις του SLS θα κοστίσουν 4 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία, ποσό που χαρακτηρίζεται «μη βιώσιμο» για το μέλλον.

Ο διοικητής της NASA παρουσίασε πάντως τον πύραυλο ως «κινητήρα της οικονομίας», για την ανάπτυξη του οποίου εργάζονται 70.000 άτομα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr