Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Eκτάκτως τη Μεγάλη Παρασκευή με «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»: Μοναστήρια της Μικράς Ασίας, Πασχαλινές συνταγές και έθιμα από τη Μικρά Ασία & ΟΚ! Το περιοδικό των διασήμων

Eκτάκτως τη Μεγάλη Παρασκευή με «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»: Μοναστήρια της Μικράς Ασίας, Πασχαλινές συνταγές και έθιμα από τη Μικρά Ασία & ΟΚ! Το περιοδικό των διασήμων

Δυο ξεχωριστές εκδόσεις προσφέρουν τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο. Η πρώτη μας συστήνει τα Μοναστήρια της Μικράς Ασίας, ενώ η δεύτερη μας γνωρίζει πασχαλινές συνταγές και έθιμα από την άλλη πλευρά του Αιγαίου

«ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ» συνεχίζουν το ταξίδι τους στις Αλησμόνητες Πατρίδες και «επισκέπτονται» τα

Μοναστήρια της Μικράς Ασίας

Οι Ιερές Μονές του Πόντου και της Τραπεζούντας που αποτέλεσαν κέντρα πολιτισμού και φρούρια του Ελληνισµού και της Ορθοδοξίας επί αιώνες.

Τα κειμήλια και οι ανεκτίμητοι θησαυροί τους.

Ενα οδοιπορικό μέσα από εικόνες, κείμενα και άγνωστα ντοκουμέντα, που προκαλούν συγκίνηση και θαυμασμό.

Οι απόστολοι Ανδρέας και Πέτρος, ξεκινώντας από την Αµισό, τη σηµερινή Σαµψούντα, διέδωσαν τον χριστιανισµό στον Πόντο. Η εδραίωση του χριστιανισµού στον Πόντο τοποθετείται στον 2ο αιώνα ενώ η επικράτησή του συνδέεται µε τη δράση και τον µαρτυρικό θάνατο του Αγίου Ευγενίου κατά την περίοδο των Διωγµών του Διοκλητιανού στην Τραπεζούντα το 292 µ.Χ.

Ως κίνηµα ο µοναχισµός εµφανίστηκε στην περιοχή του Πόντου µε πρωτοβουλία των Αγίων Μεγάλου Βασιλείου και Γρηγορίου του Ναζιανζηνού. Οι Πατέρες της Eκκλησίας µε την ελληνικότατη µόρφωση, που ήταν και φίλοι, µόνασαν στην περιοχή του Πόντου για δύο χρόνια και συνεργάστηκαν για την οργάνωση της µοναστικής ζωής.

Οι δύσβατες και δασώδεις περιοχές του Πόντου αποτέλεσαν ιδανικές τοποθεσίες για το κτίσιµο των Μονών και την άσκηση του µοναχισµού. Μέσα σε φυσικό περιβάλλον που εξασφάλιζε την αποµόνωση από τον κόσµο και τη στροφή στην εσωτερική ζωή, οι Μονές του Πόντου µεταµορφώθηκαν γρήγορα σε κέντρα πολιτισµού και απέκτησαν πολύτιµα θησαυρίσµατα.

Οι Ελληνες του Πόντου στηρίχτηκαν για την πνευµατική και κοινωνική τους επιβίωση όχι µόνο στην αυτονοµία των κοινοτήτων τους και στην Παιδεία, αλλά και στα Μοναστήρια. Οι Ιερές Μονές του Πόντου αποτέλεσαν φάρους, καταφύγια και φρούρια του ποντιακού Ελληνισµού και της ορθοδοξίας.

Στη παρούσα έκδοση γίνεται αναφορά στις ιστορικές Μονές: Θεοτόκου της Θεοσκεπάστου, Αγίας Σοφίας, Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα, Ιωάννου του Προδρόµου Κουσπηδή, Θεοτόκου της Σουµελά, Θεοτόκου της Κρεµαστής, Ιωάννου του Προδρόµου Βαζελώνος, Αρµενική Μονή Αγίων Πάντων, Αγίου Γεωργίου Χουτουρά, Παναγίας Γουµεράς, Αγίου Ευστρατίου (Κέλωρα) και Κοιµήσεως της Θεοτόκου (Καγιάτιπι). Οι Μονές αυτές βρίσκονται στην περιοχή της Τραπεζούντας, της ιστορικής πρωτεύουσας των Μεγάλων Κοµνηνών, που είναι «γεµάτη εκκλησίες, κάστρα βυζαντινά, τζαµιά και ορθοδοξία, που από τη µια µεριά της σκαρφαλώνει στον λόφο του Ποζ τεπέ, κι απ’ την άλλη δροσολογιέται ανέµελα στη θάλασσα του Ευξείνου».

Μαζί

Μικρά Ασία. Πασχαλινές συνταγές και έθιμα

Στρώστε το πασχαλινό σας τραπέζι με αυθεντικές συνταγές από τη Μικρά Ασία.

Ξεχωριστές νοστιμιές από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Τη Σμύρνη και το Αιβαλί. Μαγειρίτσα, αρνί, πίτες, τσουρέκια, και πολλά αλμυρά και γλυκά πιάτα, που θα ξυπνήσουν αναμνήσεις.

Επίσης, πασχαλινά έθιμα από τις χαμένες πατρίδες.

Ο εορτασμός και οι παραδόσεις, που αποτελούν κειμήλια διαχρονικής αξίας.

Eνα ταξίδι στον χρόνο, στα ήθη και στις γεύσεις.

Προκειμένου να δημιουργηθεί το βιβλίο αυτό αναζητήθηκαν τα πρόσωπα, συγκεντρώθηκαν οι προσωπικές τους μαρτυρίες και καταγράφηκε η πλούσια γαστρονομική τους παιδεία. Οι αυθεντικές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής από τη Μικρά Ασία που περιλαμβάνει το βιβλίο, το καθιστούν παράλληλα ένα λαογραφικό και πολιτιστικό λεύκωμα. Λίγα γνωρίζουμε γι’ αυτό τον παράδεισο που οι Μικρασιάτες μάς περιγράφουν. Ωστόσο η ζωή τους, οι αξίες τους, οι γνώσεις τους εξακολουθούν να αποτελούν κειμήλιο διαχρονικής αξίας. Τελικά, η ίδια η ζωή φτιάχνει τα βιβλία και εκείνα με τη σειρά τους φτιάχνουν τη συνέχεια της ζωής…

Και μαζί όπως πάντα το

ΟΚ!

Το περιοδικό των διασήμων!

Αφροδίτη Λιάντου – Εβελίνα Παπούλια.

«Eίμαστε περισσότερο φίλες».

Η πρωταγωνίστρια της σειράς «Η Γη της Ελιάς» στο MEGA και η μητέρα της φωτογραφίζονται και μοιράζονται τις εμπειρίες που τις έφεραν ακόμη πιο κοντά!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Ανάσταση με το ΜEGA και την Ελλη Κοκκίνου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σωκράτης Τσαντίρης

Ο ιατροδικαστής που συζητήθηκε για την υπόθεση Πισπιρίγκου.

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΟΚ!

Αντρέας Γεωργίου

Κερδίζεις τις εντυπώσεις στο X-Factor.

Ελεονώρα Μελέτη

Το πάρτι γενεθλίων της κόρης της

-Αγαπημένοι σταρ σε καθημερινές στιγμές

-Αποκλειστικά ρεπορτάζ

-Αποκαλυπτικές συνεντεύξεις

Η αγαπημένη αναγνωστική συνήθεια, κάθε εβδομάδα με ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

 

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90
(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «Μοναστήρια της Μικράς Ασίας»: €1,00«Πασχαλινές συνταγές και έθιμα της Μικράς Ασίας: €0,90)

 

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024