Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποκάλυψη: Το Moskva βυθίστηκε μέσα σε 2 ώρες - Οι Ρώσοι έλεγαν ότι συνεχίζει να πλέει

Αποκάλυψη: Το Moskva βυθίστηκε μέσα σε 2 ώρες – Οι Ρώσοι έλεγαν ότι συνεχίζει να πλέει

Ο υπουργός Αμυνας της Λιθουανίας Αρβίντας Ανουσάουσκας είχε αποκαλύψει από το πρωί της Πέμπτης ότι το ρωσικό καταδρομικό Moskva βυθίστηκε σχεδόν δύο ώρες αφότου εξέπεμψε σήμα κινδύνου μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τον λιθουανό υπουργό Αμυνας, 54 μέλη του πληρώματος του ρωσικού καταδρομικού Moskva διασώθηκαν από παραπλέον τουρκικό πλοίο.

Το χρονικό των συμβάντων

Σε αποκαλυπτική ανάρτηση του Αρβίντας Ανουσάουσκας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωί της Πέμπτης, λίγες ώρες δηλαδή μετά την πυρκαγιά και τις εκρήξεις στο ρωσικό καταδρομικό, αναφέρεται αναλυτικά το χρονικό των συμβάντων, από τη στιγμή που το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου μέχρι τη βύθισή του.

Τόνιζε, μάλιστα, ότι ενώ το Moskva είχε βυθιστεί, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως όλα είναι ακόμα εντάξει και συνεχίζει να πλέει.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργού Aμυνας της Λιθουανίας, ο οποίος δεν αναφέρεται στα αίτια της βύθισης, το ρωσικό καταδρομικό Moskva εξέπεμψε σήμα κινδύνου την 01.05 (προχθές Πέμπτη) ώρα Λιθουανίας, ενώ βρισκόταν στα ανοιχτά της Ουκρανίας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το καταδρομικό άρχισε να γέρνει την 01:14 και μισή ώρα αργότερα κόπηκε το ρεύμα. Στις 02:00 τουρκικό πλοίο παρέλαβε 54 άτομα από αυτό.

Είχε «βυθιστεί εντελώς»

Και επισήμανε πως η Τουρκία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν ότι στις 03:00 το ρωσικό καταδρομικό «είχε βυθιστεί εντελώς».

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως όλα είναι ακόμα εντάξει με αυτό το πλοίο και συνεχίζει να πλέει, πρόσθετε ο λιθουανός υπουργός Αμυνας.

Ανέφερε επίσης ότι σε αυτό επέβαιναν 485 άτομα, μεταξύ των οποίων 66 αξιωματικοί, και πως ο αριθμός των νεκρών είναι ακόμη άγνωστος.

Στη συνέχεια, παρέθετε τις μέχρι στιγμής απώλειες των ρωσικών δυνάμεων στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, εκτός από τα εμπορικά πλοία, βρίσκονταν και πολεμικά της Ρουμανίας και της Τουρκίας, στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπισμού και απενεργοποίησης θαλάσσιων ναρκών.

Σε κατάσταση πλεύσης…

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ενημέρωνε ότι το πλοίο βρισκόταν σε κατάσταση πλεύσης και ότι «Η φωτιά στο πλοίο τέθηκε υπό έλεγχο. Οι εκρήξεις πυρομαχικών σταμάτησαν. Οι κύριοι πύραυλοι δεν υπέστησαν ζημιές».

Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι το πλήρωμα του καταδρομικού εκκενώθηκε από άλλα πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας που έπλεαν στην περιοχή και τονιζόταν ότι συνεχίζονταν οι εργασίες ρυμούλκησής στο λιμάνι.

Οι ΗΠΑ

Και οι ΗΠΑ ανέφεραν προχθές Πέμπτη το απόγευμα ότι το πλοίο κινείται ανατολικά και υπέθεταν ότι θα κατευθυνθεί προς το λιμάνι της Σεβαστούπολης για επισκευές.

«Το πλοίο κινείται προς τα ανατολικά. Η υπόθεσή μας είναι ότι θα κατευθυνθεί προς τη Σεβαστούπολη για επισκευές» δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Χθες Παρασκευή, ωστόσο, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «Το πλοίο χτυπήθηκε περίπου 65 ναυτικά μίλια νότια της Οδησσού και κινήθηκε με τη δική του δύναμη για αρκετή ώρα μετά τα αρχικά πλήγματα, πριν τελικά βυθιστεί την Πέμπτη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024