Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έλον Μασκ: Θα καταφέρει να διοικεί Tesla, SpaceX και επιπλέον το Twitter;

Έλον Μασκ: Θα καταφέρει να διοικεί Tesla, SpaceX και επιπλέον το Twitter;

Ο προηγούμενος που το επιχείρησε ήταν ο Κάρλος Γκον, που κατέληξε… διεθνής φυγάς στο Λίβανο, παρατηρεί ρεπόρτερ του CNBC

Την Πέμπτη ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένος να ξοδέψει σχεδόν το ένα πέμπτο της περιουσίας των 219 δισ. δολαρίων που εκτιμάται ότι έχει, ούτε λίγο ούτε πολύ 43 δισ. δολάρια δηλαδή, για να αποκτήσει το 90,8% των μετοχών του Twitter που… του λείπουν. Διότι πριν από λίγες μέρες αποκαλύφθηκε ότι ανεπαισθήτως, μέσω της αγοράς, είχε αποκτήσει μερίδιο 9,2% του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Για την ακρίβεια ο πολυδιάστατος και υπερκινητικός 50άρης επιχειρηματίας δεν υπέβαλε απλώς προσφορά με διόλου αμελητέο premium για να αποκτήσει το σύνολο του μετοχικού μεριδίου του Twitter. Διατύπωσε την εκβιαστική απαίτησή του για να το αποκτήσει, απειλώντας διοίκηση και μετόχους ότι, αν δεν δεχθούν να του πουλήσουν, εκείνος θα απαλλαγεί από το μερίδιο 9,2% που ήδη κατέχει.

Δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη

«Αν δεν μου πουλήσετε τις μετοχές σας, θα σας τις καταστρέψω», είπε δηλαδή ο Μασκ, διότι φαντάζεται κανείς τι στραπάτσο θα φάει η μετοχή αν πέσει στην αγορά μονομιάς τέτοιο «πακέτο». Κανείς δεν θέλει να καταβαραθρωθεί η επένδυσή του, έστω κι αν η απαξίωσή της δεν κρατήσει για πάντα.

Απέκτησε με μεθοδικότητα το μαχαίρι δηλαδή ο Μασκ και τώρα απαιτεί και το καρπούζι με την απειλή, αν δεν του το δώσουν, να «σφάξει» όλους αυτούς που το μοιράζονται σήμερα! Είναι «παίκτης» και μπράβο του, αλλά η ρεπόρτερ του CNBC Μέγκαν Σάουερ τον προειδοποιεί ότι έχει ήδη από ένα καρπούζι σε κάθε μασχάλη. Και του θυμίζει ότι ο προηγούμενος που επιχείρησε να κουβαλήσει ακόμα ένα, ζει σήμερα ως φυγάς, καταζητούμενος διεθνώς.

«Τρέχει» ήδη ο Έλον Μασκ την αυτοκινητοβιομηχανία Tesla και την αεροδιαστημική SpaceX. Πρόκειται για δυο γιγαντιαίες επιχειρήσεις, ενώ συμμετέχει και σε δυο μικρότερες start-up, τη Neuralink και τη The Boring Company. «Ακόμα κι αν ο Μασκ αποκτήσει το Twitter και δεν αυτοαναγορευθεί σε διευθύνοντα σύμβουλο, είναι πολύ πιθανό να θέλει να επηρεάζει τη λειτουργία της επιχείρησης σε ημερήσια βάση. Αυτό όμως θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη χρόνου για τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη», παρατηρεί η ρεπόρτερ του CNBC.

Διαβάστε επίσης: 

Το να διευθύνει κανείς τρεις επιχειρήσεις ταυτόχρονα δεν είναι πρωτόγνωρο. Ο ίδιος ο Μασκ το κάνει ήδη καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος και στη Neuralink. Αλλά να διευθύνει ένας μάνατζερ τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, είναι κάτι αρκετά επικίνδυνο, όσο πληθωρικός και να είναι. Ο τελευταίος πασίγνωστος μάνατζερ που το επιχείρησε είναι ο Κάρλος Γκον.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Nissan και της Renault ήταν επίσης πρόεδρος της AvtoVaz και της Mitsubishi. Τρεις εξ αυτών (και ήταν όλες αυτοκινητοβιομηχανίες) διοικούσε προσωπικά ο ίδιος το 2018, όταν συνελήφθη από τις αρχές στην Ιαπωνία κατηγορούμενος για οικονομικές ατασθαλίες. Κατάφερε να αποδράσει στο Λίβανο με κινηματογραφικό τρόπο, κρυμμένος μέσα σε μια βαλίτσα. Εκεί ζει ακόμα ως διεθνής καταζητούμενος, καθώς ο Λίβανος δεν έχει υπογράψει με την Ιαπωνία συμφωνία για την έκδοση φυγάδων.

Η διαχείριση του χρόνου

Ασφαλώς δεν είναι η συσσώρευση διοικητικών αρμοδιοτήτων εκείνη που οδήγησε στη σύλληψη του Γκον για οικονομικές απάτες. Και με μια επιχείρηση, πολύ μικρότερη μάλιστα από τη Renault ή τη Nissan, αν θέλει κανείς καταφέρνει να πάει φυλακή. Όμως σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2014 στον αντιπρόεδρο του LinkedIn Ντάνιελ Ροθ, ο Κάρλος Γκον είχε πει ότι το «μυστικό» που του επέτρεπε να διοικεί τόσες επιχειρήσεις είναι ότι «αποφεύγει να τα κάνει ταυτόχρονα όλα».

Επέλεγε συγκεκριμένους στόχους ο Γκον και προγραμμάτιζε την επίτευξή τους. Ο δε σχεδιασμός του «είχε βάθος χρόνου μεγαλύτερο του ενός έτους». Μελετούσε και επέλεγε, δηλαδή, τη χώρα στην αγορά της οποίας θα έδινε έμφαση η γαλλική Renault, οι ιαπωνικές Mitsubishi και Nissan ή η ρωσική AvtoVaz, ένα ολόκληρο χρόνο προτού υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο.

Φευ, μια πλήρης περιστροφή της γης περί τον άξονά της διαρκεί και για τους μεγαλομάνατζερ μόλις 24 ώρες. Ο Μασκ συγκριτικά με τον Γκον είναι πιο αποκεντρωτικός. Σε πάνελ που συμμετείχε το 2018 είχε αποκαλύψει ότι μοιράζει τον χρόνο της κάθε μέρας στις διάφορες συμμετοχές και δραστηριότητές του, έχοντας εκ των προτέρων κατανείμει συγκεκριμένους ρόλους και ακριβείς αρμοδιότητες.

«Προσλαμβάνω ικανά στελέχη, φτιάχνω δυνατές ομάδες και τις καθιστώ υπεύθυνες για την επίτευξη διαφόρων στόχων. Με τον τρόπο αυτό σχεδόν όλο τον προσωπικό μου χρόνο μου τον αφιερώνω στο σχεδιασμό και στη μηχανική», είχε πει, διότι ως γνωστόν εκτός από μάνατζερ ο Μασκ είναι και μηχανικός, εφευρέτης και βέβαια επενδυτής.

Φυσικά του μένει χρόνος και για πάρτι, διότι ο πολυμήχανος Έλον δεν είναι από τους ανθρώπους που κοιμούνται το βράδυ συντροφιά μ’ ένα βιβλίο.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024