Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Περισσότερα κρούσματα και θάνατοι στις περιοχές της Βραζιλίας που ψηφίζουν Μπολσονάρου

Κοροναϊός: Περισσότερα κρούσματα και θάνατοι στις περιοχές της Βραζιλίας που ψηφίζουν Μπολσονάρου

Η στάση του αρνητή πρόεδρου φαίνεται πως είχε επιπτώσεις στους ψηφοφόρους του.

H άρνηση του προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου να αποδεχθεί την επικινδυνότητα της πανδημίας ίσως οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων και θανάτων σε περιοχές της Βραζιλίας που τον ψήφισαν, εκτιμούν βραζιλιάνοι ερευνητές.

Η μελέτη, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί τον Απρίλιο στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, εξετάζει τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία της Βραζιλίας και διαπιστώνει ότι οι περιοχές που ψήφισαν Μπολσονάρου στις εκλογές του 2018 καταγράφηκαν αναλογικά περισσότερα κρούσματα κοροναϊού και περισσότεροι θάνατοι.

Η ανάλυση δεν αποδεικνύει ότι οι αυξημένοι θάνατοι οφείλονται στη στάση του Μπολσονάρου και όχι σε άλλους παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα.

Παρόλα αυτά, αυτή είναι η εξήγηση που οι ερευνητές θεωρούν πιθανότερη: «Η πολιτική είχε σημαντική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η Βραζιλία από την αρχή της πανδημίας» δήλωσε ο Κάρλος Στάρλινγκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στην Εταιρεία Επιδημιολογίας και Ελέγχου Νοσημάτων του Μίνας Ζεράις.

«Ο πρόεδρος Μπολσονάρου έχει αμφισβητήσει τη σοβαρότητα της Covid-19, προώθησε θεραπείες χωρίς ενδείξεις αποτελεσματικότητας και αποθάρρυνε τη χρήση μάσκας, τα τοπικά lockdown και άλλα προληπτικά μέτρα, κάτι που είχε πιθανώς ως αποτέλεσμα αυξημένες λοιμώξεις και θανάτους μεταξύ των υποστηρικτών του».

Η μελέτη εξετάζει 853 διοικητικά διαμερίσματα του Μίνας Ζεράις της νοτιανατολικής Βραζιλίας, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας. Χρησιμοποιώντας δεδομένα για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους θανάτους, την εμβολιαστική κάλυψη και τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών, οι ερευνητές υπολόγισαν την επίπτωση της Covid-19 (νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ανά διαστήματα 14 ημερών) και τη θνησιμότητα (θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους ανά διαστήματα 14 ημερών) για κάθε διοικητικό διαμέρισμα, από τις 21 Ιανουαρίου 2021 που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2021.

Η ανάλυση έδειξε ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν διέφερε σημαντικά στα διοικητικά διαμερίσματα που ψήφισαν Μπολσονάρου.

Διαφορετική ήταν όμως η εικόνα σε άλλους δείκτες της πανδημίας: στα διαμερίσματα που ψήφισαν Μπολσονάρου, η επίπτωση της Covid-19 ήταν 30% υψηλότερη από ό,τι στα διαμερίσματα που τον καταψήφισαν. Επιπλέον, η θνησιμότητα ήταν 60% υψηλότερη.

«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο λαός της Βραζιλίας έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στα εμβόλια και ότι οι ανακρίβειες και οι αμφιβολίες του Μπολσονάρου για τα εμβόλια Covid-19 δεν εμπόδισαν τον μαζικό εμβολιασμό» υποστήριξε ο δρ Μπράουλιο Κούτο, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Μια πιθανή εξήγηση για τη διαφορετική εικόνα που προκύπτει προς τα κρούσματα και τους θανάτους είναι ότι οι οπαδοί του προέδρου θεώρησαν πως ο κοροναϊός δεν είναι επικίνδυνος αι δεν τήρησαν τα μέτρα προστασίας. Οι ερευνητές δεν διευκρινίζουν πάντως γιατί οι θάνατοι αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι τα κρούσματα.

Παρόλα αυτά, η υπόθεση της προεδρικής επιρροής κρίνεται ως πιθανότερη εξήγηση: «Είναι πιθανό να χάθηκαν χιλιάδες ζωές επειδή ο πρόεδρος Μπολσονάρου υποβάθμισε την Covid-19 σε ‘απλή γρίπη’ και εναντιώθηκε στα lockdown, το κλείσιμο σχολείων και άλλα μέτρα προστασίας» δήλωσε ο Κούτο.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024