Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλικές εκλογές: Τι δείχνουν οι ψήφοι των νέων – Θα στραφούν στη Λεπέν στον δεύτερο γύρο;

Γαλλικές εκλογές: Τι δείχνουν οι ψήφοι των νέων – Θα στραφούν στη Λεπέν στον δεύτερο γύρο;

Αν και κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση του πρώτου γύρου των εκλογών, ο γάλλος πρόεδρος έχει χάσει την υποστήριξη των νέων

Τελικά, μήπως είναι οι ηλικιωμένοι που σώζουν τον Μακρόν; Με αυτό το ερώτημα ανοίγει πρόσφατη ανάλυσή του για τις γαλλικές εκλογές το Politico.

Όπως εξηγεί, σε αντίθεση με την περίπτωση του Brexit, όταν κυρίως οι μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι έβγαλαν τη Βρετανία εκτός ΕΕ, στη Γαλλία οι ηλικιωμένοι μοιάζουν να συσπειρώνονται πίσω από τον φιλελεύθερο ευρωπαϊστή πρόεδρο, τη στιγμή που οι νεότεροι υποστηρίζουν είτε τον Ζαν-Λουκ Μελανσόν της ριζοσπαστικής αριστεράς, είτε την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν – δυο επιλογές που δεν θα πρέπει, φυσικά, να εξισώνονται, εκφράζουν όμως την απομάκρυνση από αυτό που αποκαλείται «mainstream πολιτική».

Το Politico στέκεται στο γεγονός ότι η Λεπέν έχει καλέσει στο παρελθόν σε έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ, ενώ ο Μελανσόν έχει εκφράσει ευρωσκεπτικιστικές θέσεις. Ως εκ τούτου, το μέσο αναρωτιέται αν οι νέοι της Γαλλίας έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Ευρώπη. Η απάντηση φαίνεται πως είναι πιο σύνθετη.

Βάσει οκτώ γραφημάτων που αναλύουν τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών βάσει της ηλικίας τους, το Politico επιχειρεί να αντλήσει ορισμένα συμπεράσματα για τον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου.

Μακρόν, ο ηγέτης των ηλικιωμένων

Αν την Κυριακή ψήφιζαν μόνο οι πολίτες άνω των 64 ετών, ο Εμανουέλ Μακρόν θα είχε αποσπάσει το 40% των ψήφων. Όμως, μεταξύ των νεότερων ηλικιακών ομάδων, τη μερίδα του λέοντος απέσπασε ο υποψήφιος της αριστεράς, Μελανσόν, ενώ και η Λεπέν ξεπέρασε τον νυν πρόεδρο της Γαλλίας στις ηλικίας 25-64 ετών.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου βάσει ηλικίας.

Ο λόγος που οι υποψήφιοι που προτίμησαν οι νέοι δεν τα πήγαν καλύτερα ήταν η αποχή, που ήταν εξαιρετικά διαδεδομένη ανάμεσα στους νέους κάτω των 35 ετών.

Οι νέοι έμειναν σπίτι

Τα ποσοστά αποχής βάσει ηλικίας στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η σύνθεση της εκλογικής βάσης των υποψηφίων

Αναλύοντας την ηλικιακή σύνθεση της εκλογικής βάσης του, το Politico καταλήγει ότι οι ψηφοφόροι του Μακρόν είναι πράγματι μεγάλης ηλικίας. Περισσότεροι από το 65% των υποστηρικτών του την περασμένη Κυριακή ήταν πάνω από 50 ετών.

Η σύνθεση της εκλογικής βάσης του Μελανσόν:

Οι νέοι είναι λιγότερο ευρωσκεπτικιστές από τους γονείς τους

Το Politico επισημαίνει ότι παρά την πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων, οι νεαροί ψηφοφόροι της Γαλλίας δηλώνουν συχνότερα περήφανοι που είναι Ευρωπαίοι, ενώ είναι η μόνη ηλικιακή ομάδα της χώρας που υποστηρίζει κατά πλειοψηφία την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Στο γράφημα, με ροζ εμφανίζονται τα ποσοστά των ανθρώπων που δηλώνουν συχνά ή ορισμένες φορές ότι είναι περήφανοι που είναι Ευρωπαίοι, ενώ με μοβ εκείνοι που το δηλώνουν σπανίως έως ποτέ.

Περισσότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση

Στο παρακάτω γράφημα του Politico εμφανίζονται με ροζ τα ποσοστά των συμμετεχόντων ανά ηλικία που δηλώνουν ότι θέλουν ευρωπαϊκή (και όχι εθνική) κυριαρχία, με μοβ εκείνοι που δηλώνουν ότι επιθυμούν μια Ευρώπη των Εθνών με περισσότερη εθνική κυριαρχία και με γκρι εκείνοι που δηλώνουν άγνοια.

Τι θα κάνουν οι νέοι στο δεύτερο γύρο

Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, είναι ο δεύτερος γύρος της 24ης Απριλίου. Το Politico αναφέρει ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι οι νέοι που ψήφισαν τον Μελανσόνη αυτή τη φορά θα στραφούν στη Λεπέν.

Ωστόσο, παρατηρεί ότι στις ημέρες που απομένουν μέχρι τον δεύτερο γύρο, πολλά μπορούν να αλλάξουν.

Πηγή: POLITICO

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024