Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Διακοπή της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μοιάζει με την κατάρρευση της Lehman Brothers

Ρωσία: Διακοπή της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μοιάζει με την κατάρρευση της Lehman Brothers

Για απομάκρυνση από την Ευρώπη προετοιμάζεται η Ρωσία

Η Ρωσία θα ανακατευθύνει τους ενεργειακούς της πόρους προς ανατολάς καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτηση τους από τις ρωσικές εξαγωγές.

Αυτό δήλωσε σήμερα κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δεν τα καταφέρνουν χωρίς εμάς»

«Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλούν για περικοπές των ενεργειακών τους προμηθειών από την Ρωσία, ανεβάζοντας τις τιμές και αποσταθεροποιώντας την αγορά» δήλωσε ο Πούτιν.

«Οι μη φιλικές χώρες παραδέχονται ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας» δήλωσε ο Πούτιν.

Ανάγκη υποδομών

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα θα πρέπει να ξεκινήσει την κατασκευή υποδομών για εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου προς ανατολάς, καθώς η χώρα πρέπει να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό μακριά από την Ευρώπη.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να αντικαταστήσει τις εισαγωγές τεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Φυσικό αέριο: «Διακοπή της ροής από τη Ρωσία θα έμοιαζε με την κατάρρευση της Lehman Brothers»

«Διακοπή της ροής από τη Ρωσία θα έμοιαζε με την κατάρρευση της Lehman Brothers»

Στο μεταξύ, τους κινδύνους για τις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού από τη Ρωσία επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Les Echos» ο Ζαν Φρανσουά Σιρελί, πρόεδρος της θυγατρικής εταιρίας στη Γαλλία του επενδυτικού ομίλου BlackRock και πρώην επικεφαλής της γαλλικής εταιρίας φυσικού αερίου Gaz de France.

Προειδοποιεί ότι «η αγορά του φυσικού αερίου θα βρεθεί στην ίδια κατάσταση με την τραπεζική αγορά κατά τη διάρκεια της χρεοκοπίας της Lehman Brothers το 2008», με μία ωστόσο μεγάλη διαφορά, αυτή της μη ύπαρξης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ενέργειας για να παρέμβει και να αποφευχθεί η καταστροφή.

Αναγκαίος ο συντονισμός

Ως προς τις ενέργειες για περιορισμό των κινδύνων, τονίζει την ανάγκη συνέχισης των συντονισμένων ενεργειών της ΕΕ καθώς, όπως αναφέρει, μία μεμονωμένη πρωτοβουλία από τη μία ή την άλλη χώρα θα κινδύνευε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την αγορά», δεδομένης της σε μεγάλο βαθμό διασύνδεσης και αλληλεξάρτησης των δικτύων φυσικού αερίου, και κρίνει επείγουσα την ανάγκη  δημόσιας παρέμβασης, σε μορφή που θα καθοριστεί, για να διασφαλιστεί η ρευστότητα της αγοράς, όπως και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Για το πλαφόν

Σχετικά με την πρόταση της Γαλλίας για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφού υπογραμμίζει τη μη ύπαρξη  συναίνεσης στην Ευρώπη και ιδιαίτερα την εχθρική στάση της Γερμανίας ως προς αυτό το θέμα, προτείνει ένα «συμβόλαιο διαφοράς», όπως υπάρχει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να μειωθεί η τιμή για τους καταναλωτές. «Δηλαδή, εάν η τιμή αγοράς του φυσικού αερίου είναι υψηλότερη από μια ορισμένη σταθερή τιμή, η διαφορά καλύπτεται από δημόσιο μηχανισμό και όχι από τον καταναλωτή, που πρέπει να παραμείνει ως μηχανισμός που ανταποκρίνεται σε μια μη φυσιολογική και προσωρινή κατάσταση.»

Ο ίδιος θεωρεί την παύση αγοράς φυσικού αέριου από τη Ρωσία «θεμελιώδες πρόβλημα», καθώς, όπως σημειώνει, η παραγωγή άλλων προμηθευτών δεν θα είναι επαρκής για να αντισταθμίσει για αρκετά χρόνια, τονίζοντας, ότι αυτό που πρέπει πρωτίστως να αποφευχθεί σήμερα είναι μία κατάρρευση της αγοράς, που θα οδηγούσε σε ακόμη πιο εξωφρενικές τιμές.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024