Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΚΙΝΑΛ: Ο Μητσοτάκης αντιγράφει τις προτάσεις μας για φθηνή στέγη μέσω ΟΑΕΔ

ΚΙΝΑΛ: Ο Μητσοτάκης αντιγράφει τις προτάσεις μας για φθηνή στέγη μέσω ΟΑΕΔ

«Δικαιολογημένη η αντιγραφή, όταν μάλιστα από αυτήν ωφελούνται οι πολίτες, αλλά είναι ένδειξη πολιτικού ήθους και σεβασμού η αναγνώριση ότι πρώτος ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε το ζήτημα στον δημόσιο διάλογο» σχολίασε το ΚΙΝΑΛ

Για αντιγραφή των προτάσεων του ΚΙΝΑΛ  κάνει λόγο η Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόγραμμα φθηνής στέγης στα νέα ζευγάρια μέσω του ΟΑΕΔ.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά» μίλησε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας του ΟΑΕΔ για φθηνή κατοικία. Παρότι ακόμη και η αντιγραφή προτάσεων όταν είναι προς όφελος των πολιτών είναι «δικαιολογημένη», ως ένδειξη σεβασμού θα έπρεπε να λέγεται ποιος έθεσε την κοινωνική στέγη στο δημόσιο διάλογο και παρουσίασε τεκμηριωμένη πρόταση έχοντας συζητήσει διεξοδικά με ευρωπαίους ηγέτες που εφαρμόζουν ήδη προγράμματα κοινωνικής κατοικίας» σχολίασαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

«Οι προτάσεις μας οδήγησαν τον κ. Μητσοτάκη σήμερα σε αντιγραφή στην παρέμβασή του στη Βουλή, όπου εξήγγειλε αντίστοιχο πρόγραμμα μετά από πολύμηνη σιωπή και δεδομένου ότι η Κυβέρνησή του είχε εντάξει μόνο την ανακαίνιση 100(!) κατοικιών στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Δικαιολογημένη η αντιγραφή, όταν μάλιστα από αυτήν ωφελούνται οι πολίτες, αλλά είναι ένδειξη πολιτικού ήθους και σεβασμού η αναγνώριση ότι πρώτος ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε το ζήτημα στον δημόσιο διάλογο και μάλιστα μετά από διεξοδικές συζητήσεις με ευρωπαίους ηγέτες που εφαρμόζουν ήδη προγράμματα κοινωνικής κατοικίας» προσθέτει το ΚΙΝΑΛ.

Μοντέλο κοινωνική κατοικίας

Σε επίσημη ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ τονίζει:

Ο πρωθυπουργός ξαφνικά θυμήθηκε το πρόβλημα στέγασης, που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια. Όμως το όψιμο αυτό ενδιαφέρον μόνο επικοινωνιακό μπορεί να θεωρηθεί.

Σημείωσε για μία ακόμα φορά τη θετική πλευρά της αύξησης των ενοικίων για τους ιδιοκτήτες, δεν είπε όμως τίποτα για τους ενοικιαστές που το 62,1% δαπανά πάνω από το μισό διαθέσιμο εισόδημά του σε έξοδα στέγασης, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 14,2 %. Περιορίστηκε σε μία ελλιπή περιγραφή της κατάστασης χωρίς να παρουσιάσει ούτε μία πρόταση.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ήταν το πρώτο που ανέδειξε το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ιδιαίτερα η νέα γενιά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μάλιστα συζήτησε διεξοδικά με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα το μοντέλο κοινωνικής κατοικίας που εφαρμόζει μαζικά και με επιτυχία η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου και καταθέτει στο δημόσιο διάλογο μια ολιστική και συνεκτική πολιτική για τη στέγαση.

Συγκεκριμένα το σχέδιο κοινωνικής κατοικίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής περιλαμβάνει:

– Να δημιουργηθεί ένα δημόσιο απόθεμα κατοικιών που σε αντίθεση με το παρελθόν δεν θα παραχωρηθούν για ιδιοκατοίκηση αλλά ακολουθώντας βέλτιστα παραδείγματα θα διατίθενται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια, χρησιμοποιώντας τα ακίνητα του δημοσίου

– Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την κατασκευή και ενοικίαση  χιλιάδων κατοικιών που θα διατίθενται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια σε προσιτές τιμές, με ειδική πρόβλεψη για τις νέες οικογένειες

– Παροχή κινήτρων στους ιδιώτες ιδιοκτήτες κατοικιών που παραμένουν κενές και αναξιοποίητες για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και χρηματοδότηση  εργασιών ανακαίνισης με την υποχρέωση όμως να διατίθενται για μακροχρόνια ενοικίαση σε προσιτές τιμές

– Υιοθέτηση στα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών κρατών ενός θεσμικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου παρατηρείται και μία πιο έντονη πίεση στις τιμές των ενοικίων.

Το ΚΙΝΑΛ θα ξεκινήσει μάλιστα και διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών με ειδική ιστοσελίδα που σύντομα θα είναι ενεργή παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024