Tα κέντρα δεδομένων της Google σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν περίπου διπλάσια ηλεκτρική ενέργεια από την πόλη του Σαν Φρανσίσκο.

Όπως επισημαίνει σε άρθρο του το CNBC, η Google χρησιμοποίησε 15,5 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας το 2020 και το μεγαλύτερο μέρος αυτής πηγαίνει στα κέντρα δεδομένων της.

Και σύμφωνα με τον διευθυντή Ενέργειας της Google, Μάικλ Τέρελ, η κατανάλωση ενέργειας διογκώνεται όσο αυξάνεται η συνολική χρήση του Διαδικτύου.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό,  ο τεχνολογικός κολοσσός έχει θέσει έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο να λειτουργεί αποκλειστικά με ενέργεια χωρίς άνθρακα έως το 2030: «Η επόμενη μεγάλη φιλοδοξία της ανθρωπότητας », όπως είπε ο CEO της Alphabet Σούνταρ Πίτσαϊ.

Από το 2007, η Google ισχυρίζεται ότι είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα, κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία τεχνολογίας αγοράζει αντισταθμίσεις άνθρακα για να μηδενίζει τις καθαρές λειτουργικές εκπομπές της .

Από το 2017, η Google έχει αντιστοιχίσει τη συνολική της χρήση ηλεκτρικής ενέργειας με αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό το δεύτερο στάδιο αντιπροσωπεύει μια βελτίωση, αλλά εξακολουθεί να σημαίνει ότι μερικές φορές η Google λειτουργεί με ισχύ από πηγές που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα.

Ο επόμενος στόχος, τον οποίο η Google στοχεύει να επιτύχει έως το 2030 , είναι να λειτουργεί αποκλειστικά με πράσινη ενέργεια . Αυτό σημαίνει ότι η Google θα λειτουργεί κάθε ώρα της ημέρας με ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια από ένα κοντινό, περιφερειακό δίκτυο.

Η ενεργειακή απόδοση είναι μόνο μέρος του παζλ βιωσιμότητας για τα κέντρα δεδομένων της Google. Σημασία έχει επίσης πώς παράγεται η ενέργεια που τα λειτουργεί.

Όταν η Google εξετάζει μια τοποθεσία για ένα κέντρο δεδομένων, λαμβάνει υπόψη τις πηγές που τροφοδοτούν το δίκτυο.

Εάν το πλέγμα δεν είναι καθαρό σε μια τοποθεσία που η Google θέλει να δημιουργήσει ένα κέντρο δεδομένων, τότε πρέπει να εξευρεθεί ένα άλλο μονοπάτι.

Μόλις κατασκευαστούν νέα κέντρα δεδομένων, η Google μπορεί να μετατοπίσει την υπολογιστική της ισχύ μεταξύ κέντρων δεδομένων. Η Google χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να αποφασίσει πού θα εκτελέσει μια υπολογιστική συνάρτηση στον κόσμο και ενσωματώνει δεδομένα εκπομπών άνθρακα σε αυτούς τους αλγόριθμους.

Πηγή: OT.gr