Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρεις στρατηγικές για την πρώτη κάλπη

Τρεις στρατηγικές για την πρώτη κάλπη

Σε παράλληλους δρόμους κινούνται ήδη Μητσοτάκης, Τσίπρας και Ανδρουλάκης για την αναμέτρηση της απλής αναλογικής, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έθεσε, θεσμικά, το θέμα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Πριν από κάποιο διάστημα, οι εκλογές της απλής αναλογικής αντιμετωπίζονταν, κατά γενική ομολογία, ως «καμένες».

Από τη στιγμή όμως που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε, θεσμικά, το θέμα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά και την απάντηση που ακολούθησε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, οι εκλογές της απλής αναλογικής – ή αλλιώς, της πρώτης Κυριακής – έχουν ξαφνικά αποκτήσει άλλο νόημα, καθώς η νέα στρατηγική κάθε κόμματος ήδη καθαρογράφεται.

Στη ΝΔ εκτιμούν πως με το σύστημα της απλής αναλογικής πολύ δύσκολα θα προκύψει κυβέρνηση και ρίχνουν το βάρος τους στη δεύτερη Κυριακή, με το εκλογικό σύστημα που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μετά την αναφορά του ίδιου του Πρωθυπουργού στο ζήτημα στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το θέμα δεν έχει ανοίξει ξανά από επίσημα χείλη, ενώ όταν οι υπουργοί ρωτούνται σχετικά, παραπέμπουν στο εκλογικό αποτέλεσμα και τη λαϊκή ετυμηγορία. Σαφής στόχος δείχνει να είναι, πάντως, η αυτοδυναμία, ως δρόμος για πιο σταθερές κυβερνήσεις.

Η πρώτη Κυριακή, αυτή της απλής αναλογικής, έχει ιδιαίτερη σημασία πάντως για την αντιπολίτευση. Στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν πως, με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, εκεί θα παιχτεί η όποια πιθανότητα επαναφοράς στην εξουσία. Η πρόθεση ως τώρα είναι το ΚΙΝΑΛ να πιεστεί ώστε να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του.

«Εμείς είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι εδώ και πάρα πολύ καιρό λέμε ότι οι εκλογές με απλή αναλογική δεν έχει νόημα να καούν και είναι ύβρις απέναντι στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού να προδικάζεις ότι θα καούν και ότι θέλεις να τις κάψεις. Οι εκλογές με απλή αναλογική μπορούν να δώσουν πλειοψηφία στη βάση συνεργασιών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, «σε όλες όσες θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές» – κλείνοντας την πόρτα, ωστόσο, σε έναν μεγάλο συνασπισμό.

«Πρέπει τα κόμματα αυτά (…) να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Οχι το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική. Πριν από τις εκλογές να ξέρει ο ελληνικός λαός γιατί να ψηφίσει ποιον και σε ποια κατεύθυνση θα είναι οι μετεκλογικές συνεργασίες. Οχι να βγάζουμε κρυμμένους άσους από τα μανίκια την επόμενη των εκλογών», σχολίασε ο Τσίπρας, με το βλέμμα στραμμένο στο ΚΙΝΑΛ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την άλλη, στις δικές του παρεμβάσεις δίνει επίσης ιδιαίτερη σημασία στην πρώτη Κυριακή – και κυρίως στο ποσοστό που θα πάρει η παράταξή του, η οποία διεκδικεί την επιστροφή της, ως πρωταγωνίστρια πλέον, στην πολιτική σκηνή. Το βράδυ εκείνο, σύμφωνα με τον Ανδρουλάκη («Εφ.Συν.»), θα φανεί ποιοι πράγματι επιθυμούν την σταθερότητα και ποιοι «μένουν προσκολλημένοι στις καρέκλες τους, οδηγώντας τη χώρα στην αστάθεια». Οσο πιο μεγάλο ποσοστό έχει το ΠΑΣΟΚ, τόσο πιο εύκολα θα μπορεί να επιβάλλει τους δικούς του όρους.

«Απέναντι στο τανγκό Μητσοτάκη – Τσίπρα, ερχόμαστε την πρώτη Κυριακή ζητώντας ισχυρή εντολή για κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό, που θα αλλάξει την προοπτική του τόπου», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Ανδρουλάκης στους Δελφούς, για να περιγράψει τι ακριβώς προσβλέπει για την απλή αναλογική.

Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν την πίεση που θα δεχθούν από τις δύο πλευρές μέχρι τις εκλογές, επενδύουν όμως στις αξιακές διαφορές που τους διαχωρίζουν τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ – οι κεντροαριστεροί τόνοι, άλλωστε, έχουν ανέβει απέναντι στην κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της οικονομίας και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσφατος είναι, άλλωστε, ο διαδικτυακός καβγάς ανάμεσα στον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δημήτρη Μάντζο, και στον Παύλο Πολάκη, με τον Μάντζο να απαντά στον πρώην υπουργό Υγείας ότι το ΚΙΝΑΛ δεν δέχεται «μαθήματα προοδευτικότητας» από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία συγκυβέρνησαν με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024