Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Αθέτηση πληρωμής ομολόγου - Σε επιλεκτική χρεοκοπία τη θέτει η S&P

Ρωσία: Αθέτηση πληρωμής ομολόγου – Σε επιλεκτική χρεοκοπία τη θέτει η S&P

Με μηνύσεις απειλεί η Μόσχα

Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, το κρατικό μονοπώλιο των Σιδηροδρόμων, κρίθηκαν ότι αθέτησαν την πληρωμή ομολόγου, αφού έχασαν την πληρωμή τόκων τον περασμένο μήνα, καθώς στενεύει ο κλοιός των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα. Η απόφαση της Επιτροπής Προσδιορισμών Πιστωτικών Παραγώγων έρχεται μετά την αποτυχία της κρατικής εταιρείας να καταβάλει πληρωμή στους επενδυτές και έληξε η περίοδος χάριτος 10 ημερών.

Σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται να ενεργοποιηθούν τα συμβόλαια που ασφαλίζουν το χρέος της εταιρείας έναντι αθέτησης υποχρεώσεων και οι κάτοχοι θα περιμένουν τώρα να δουν το ποσό που θα καταβληθεί.

Πρόκεται για την πρώτη φορά που ένας ρωσικός ομολογιακός τίτλος χαρακτηρίζεται επίσημα ως χρεοκοπημένος από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Το βλέμμα τώρα στρέφεται στα κρατικά ομόλογα της Ρωσίας και στο ενδεχόμενο να αθετηθεί η πληρωμή τους. Την προηγούμενη εβδομάδα πλησίασε ένα βήμα πιο κοντά στην χρεοκοπία, καθώς έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αποπληρωμή υποχρεώσεων της προς ξένους ομολογιούχους σε ρούβλια.

Η απόφαση να γίνει η καταβολή σε ρωσικό νόμισμα ελήφθη μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να μπλοκάρει τις αμερικανικές τράπεζες από το να διαχειρίζονται πληρωμές σε δολάρια από τη Ρωσία. Με τον τρόπο αυτό μπλοκαρίστηκε η πληρωμή τόκων για ομόλογα σε δολάρια, ύψους 649 εκατ. δολαρίων.

Διαβάστε επίσης Πόλεμος στην Ουκρανία: Η «war – cession» απειλεί την οικονομία – «Δεν έρχεται ύφεση, αλλά κάτι χειρότερο με διάρκεια»

Υποβάθμιση από τη S&P

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s υποβάθμισε την ικανότητα της Ρωσίας να αποπληρώσει το εξωτερικό χρέος, σηματοδοτώντας αυξανόμενες προοπτικές ότι η Μόσχα σύντομα θα χρεοκοπήσει για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Η S&P Global Ratings εξέδωσε την υποβάθμιση σε «επιλεκτική χρεοκοπία» αργά την Παρασκευή, αφού η Ρωσία κανόνισε να πραγματοποιήσει πληρωμές ξένων ομολόγων σε ρούβλια RUBUSD, -5,17% τη Δευτέρα, όταν έληξαν σε δολάρια. Είπε ότι δεν περίμενε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μετατρέψει τα ρούβλια σε δολάρια εντός της επιτρεπόμενης περιόδου χάριτος των 30 ημερών.

Απειλεί με μηνύσεις

Η Ρωσία θα κινηθεί νομικά εάν η Δύση προσπαθήσει να την αναγκάσει να χρεοκοπήσει για το δημόσιο χρέος της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ στη φιλοκυβερνητική Κρεμλίνο εφημερίδα Izvestia τη Δευτέρα, ανεβάζοντας τους τόνους της Μόσχας στην οικονομική της μάχη με τη Δύση.

«Φυσικά και θα κάνουμε μήνυση, γιατί έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι οι επενδυτές θα λάβουν τις πληρωμές τους», δήλωσε ο Σιλουάνοφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα.

«Θα παρουσιάσουμε στο δικαστήριο τους λογαριασμούς μας που θα επιβεβαιώνουν τις προσπάθειές μας να πληρώσουμε τόσο σε ξένο νόμισμα όσο και σε ρούβλια. Δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία. Θα πρέπει να αποδείξουμε πολύ ενεργά την υπόθεσή μας, παρά όλες τις δυσκολίες» είπε, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις νομικές επιλογές της Ρωσίας.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024