Σίμος Κεδίκογλου: Να ενισχύσουμε την αυτάρκειά μας σε ζωοτροφές
Στήριξη των καλλιεργειών των κτηνοτροφικών φυτών, σε συνδυασμό με την προσωρινή αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης 380.000 στρεμμάτων
Η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ζωοτροφών, η πάταξη της αισχροκέρδειας και ο μεσο-μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης, αποτελούν βασικές προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου στον χαιρετισμό του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην ημερίδα για την «Ορθολογική διατροφή παραγωγικών ζώων».
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο κόστος των ζωοτροφών, τονίζοντας την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για την παραγωγή τους. «Μια λέξη-κλειδί που πρέπει να θυμόμαστε ως δίδαγμα μέσα από αυτή τη κρίση εξαιτίας της πολεμικής σύρραξης, είναι η αυτάρκεια. Πρέπει να ενισχύσουμε τη διατροφική μας αυτάρκεια, την αυτάρκειά μας σε ζωοτροφές», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «έχουμε τροποποιήσει τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ώστε να στηρίξουμε τις καλλιέργειες των κτηνοτροφικών φυτών και σε συνδυασμό με την προσωρινή αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης, που αφορά πάνω από 380.000 στρέμματα, να αυξήσουμε την έκταση της παραγωγικής γης».
Επικεντρώθηκε, επιπλέον, και στην πλατφόρμα δήλωσης αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, που περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας.
«Στη χώρα μας, όπως διαβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης και να συμβάλλουμε στον έλεγχο των τιμών, παρεμβαίνοντας όπου διαπιστώνονται φαινόμενα αισχροκέρδειας και στρέβλωσης της αγοράς», εξήγησε.
«Παράλληλα», επανέλαβε «κινηθήκαμε ταχύτατα ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για εισαγωγή σιτηρών και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, αλλά και από τη Β. Αφρική, κυρίως από την Αίγυπτο».
Ο κ. Κεδίκογλου υπενθύμισε ότι η αβεβαιότητα για την ασφάλεια εφοδιασμού της ενεργειακής αγοράς, είχε ξεκινήσει πριν την ρωσική εισβολή, λέγοντας ότι «η ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, οδήγησε σε άνοδο των τιμών των λιπασμάτων με ένα απλό τρόπο: αυξήθηκε 400% το κόστος της αμμωνίας. Στην παραγωγή της αμμωνίας χρειάζεται μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου. Έκτοτε, ακολούθησε το φαινόμενο-ντόμινο και συμπαρέσυρε και τις ζωοτροφές», τόνισε.
Κλείνοντας, προειδοποίησε εκείνους που τυχόν επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν ότι δε θα τα καταφέρουν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι κερδοσκόποι θυμίζουν μαυραγορίτες της κατοχής».
- Στο κόκκινο η ένταση με εκατέρωθεν επιθέσεις ΗΠΑ και Ιράν – «Τα Στενά του Ορμούζ, όχι τα πυρηνικά το μεγάλο αγκάθι»
- Όταν η yoga και η φύση γίνονται ένα
- Οι περιοχές με τα πιο ακριβά ενοίκια στην Αττική
- ΣΥΡΙΖΑ: Η τελευταία(;) διάσπαση: «Έφοδος» της μειοψηφίας στην Κουμουνδούρου – Το σχέδιο Πολάκη για να φάει… τη Δούρου
- Πολυτέλεια; Ξεχάστε όσα ξέρατε – Οι εκατομμυριούχοι της ΑΙ ξοδεύουν αλλού τα χρήματά τους
- ΕΛΑΣ: 400+1 πολίτες από την κοινωνία στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλα τα ονόματα στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο
- Συνταγή: Μεσογειακά ζυμαρικά με ψητή φέτα
- ΠΑΣΟΚ: Συντηρεί την κόντρα με την κυβέρνηση για το πρόγραμμα – Νέα συνέντευξη τύπου Ανδρουλάκη για τις 17 παρεμβάσεις στις συντάξεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442