Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στη Γαλλία: Στις 9μμ τα πρώτα αποτελέσματα - Μειωμένη η συμμετοχή στις κάλπες

Εκλογές στη Γαλλία: Στις 9μμ τα πρώτα αποτελέσματα – Μειωμένη η συμμετοχή στις κάλπες

Οι περισσότεροι υποψήφιοι πρόεδροι, μεταξύ των οποίων και ο Μακρόν, έχουν ήδη ψηφίσει. Ωστόσο από τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται πως η αποχή θα είναι μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις

Στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) άνοιξαν οι κάλπες στην Γαλλία με τους πολίτες να καλούνται να ψηφίσουν για τον επόμενο πρόεδρο. Οι Γάλλοι συνήθως αποφεύγουν να ψηφίζουν τις πρώτες πρωινές ώρες και τις ώρες του μεσημεριανού γεύματος, με αποτέλεσμα οι πρώτες αξιόπιστες εκτιμήσεις ως προς την αποχή να εξάγονται συνήθως τις απογευματινές ώρες. ‘

Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα και όπως αναφέρει η LeMonde το μεσημέρι το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 25,48%, μειωμένο κατά τρεις μονάδες σε σχέση με το 2017. Σύμφωνα με αναλυτές το ποσοστό ρεκόρ του 2002 (28,4%), που ήταν το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ σε πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών, μπορεί να καταρριφθεί

Στις 9μμ οι πρώτες εκτιμήσεις

Ως προς τα τελικά αποτελέσματα, οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης (21.00 ώρα Ελλάδας), αφού όπως ορίζει η γαλλική νομοθεσία, «κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, μερικό ή οριστικό, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στο κοινό με οποιοδήποτε μέσο πριν από το κλείσιμο του τελευταίου εκλογικού τμήματος στη μητροπολιτική επικράτεια».

Ωστόσο, αυτή η νομοθεσία αφορά μόνο τη Γαλλία και συνεπώς δεν αποκλείεται μέσα ενημέρωσης άλλων χωρών, κυρίως γαλλόφωνων, να μεταδώσουν πρόωρα κάποιες προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος.

Χωρίς μάσκες στα εκλογικά τμήματα

Τα μέτρα κατά του κοροναϊού σε μεγάλο βαθμό δεν εφαρμόζονται, αφού η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική και όσοι έχουν κοροναϊό δεν υποχρεούνται σε καραντίνα.

Οι 12 υποψήφιοι ψηφίζουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, με τον Εμανουέλ Μακρον να προσέρχεται στο Τουκέ της περιοχής Πα Ντε Καλέ, την Μαρίν Λεπέν στο Ενρί Μπομόν της ίδιας περιοχής και τον Ζαν Λικ Μελανσόν στη Μασσαλία.\

Με το βλέμμα στον δεύτερο γύρο

Η ψηφοφορία διεξάγεται εν μέσω αρκετής αβεβαιότητας ως προς το τελικό αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου, καθώς αυτός μπορεί να αναδειχθεί σε πολύ αμφίρροπη αναμέτρηση ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και την υποψήφια της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία δεν είχε φανεί ποτέ πριν να βρίσκεται τόσο κοντά στη νίκη.

Οι 48,7 εκατομμύρια Γάλλοι παρακολούθησαν μια παράξενη προεκλογική εκστρατεία, που σημαδεύτηκε αρχικά από την πανδημία και στη συνέχεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος επισκίασε εν μέρει τη δημόσια συζήτηση.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024