Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Τα 3+2 πρόσωπα του συνεδρίου

ΣΥΡΙΖΑ: Τα 3+2 πρόσωπα του συνεδρίου

Ποια είναι τα πρόσωπα που στην κορυφαία κομματική διαδικασία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να συγκεντρώσουν τα φώτα της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον για όσα θα πουν

Την Πέμπτη είναι η πρώτη ημέρα του πολύπαθου 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από αναβολές, αντιπαραθέσεις, ανοιχτές κόντρες, σιωπηρές συμμαχίες τάσεων, το σώμα των 5.000 συνέδρων από τις 14 – 17 του μήνα θα ψηφίσει ή όχι τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Πολιτικού Συμβουλίου για εκλογή αρχηγού και νέας ΚΕ από τη βάση, το νέο πρόγραμμα, το καταστατικό, την πολιτική απόφαση και μερικές ημέρες μετά το συνέδριο θα το κάνει πράξη με άνοιγμα εκ νέου των καταλόγων των μελών του. Για τη φιλοπροεδρική πτέρυγα, το συνέδριο θα είναι σταθμός στον μετασχηματισμό του κόμματος, στο άνοιγμα στην κοινωνία. Για τη μειοψηφία (Ομπρέλα) το συνέδριο, τουλάχιστον τις ημέρες που προηγήθηκαν, δεν δημιούργησε πολιτικό γεγονός ενώ προς το παρόν δεν κατέληξε σε μια κεντρική πολιτική ρήση. Το βέβαιο είναι όμως πως τα φώτα θα πέσουν σε μια σειρά προσώπων του ΣΥΡΙΖΑ που όπως και να έχει θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον όσων θα πουν. Θα είναι και τα πρόσωπα της επόμενης ημέρας. Στον δρόμο και για τις κάλπες που ο ΣΥΡΙΖΑ θα δοκιμάσει τη δυναμική του, το σχέδιό του για την κοινωνία, τη θεσμικότητά του. Πάμε να δούμε τα πρόσωπα αυτά.

Ο Αλέξης Τσίπρας:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αμφισβητηθεί. Η Ομπρέλα και λοιπές δυνάμεις δεν θα έχουν υποψήφιο για την προεδρία του κόμματος, όπως αποσαφηνίζουν σε όλους τους τόνους. Και ο Τσίπρας παραμένει για εχθρούς και φίλους το μεγάλο asset του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως ο πιο παλιός αρχηγός κόμματος της ελληνικής Βουλής δεν είναι πια ο Τσίπρας του 2012, του 2014 ή του 2016. Εχει υπάρξει πρωθυπουργός. Ενώ και οι εσωτερικοί του αντίπαλοι του αποδίδουν ευθύνες για την πορεία από τις κάλπες του 2019 μέχρι σήμερα και για το γεγονός πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει αναταχθεί σε σχέση με την κυβέρνηση. Μια πιο φιλοπροεδρική ματιά θέλει, τις τρικλοποδιές των διαφωνούντων ως αιτία του «θολού σήματος» του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως ο κ. Τσίπρας θα πάει ενωτικά στο 3ο συνέδριο αποφασισμένος να κάνει το κόμμα κορμό της προοδευτικής παράταξης. Μόνον που πια καραδοκεί και ο Νίκος Ανδρουλάκης στην εν λόγω εκλογική δεξαμενή.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος:

Ατυπα ακόμη επικεφαλής της αριστερής ομάδας των 53, εξέχον μέλος της Ομπρέλας, ο τέως υπουργός με το κόκκινο σακίδιο και το βρετανικό φλέγμα συχνά λέει πως είναι υπέρ του ανοίγματος στο Κέντρο αλλά όχι των κεντρώων λύσεων. Διατηρεί τις θέσεις του για αριστερή ταυτοτική υπεράσπιση του κόμματος ενώ ανήκει στους «βαρόνους» που δεν διστάζουν να διαφωνήσουν στα όργανα – και δημόσια – με τον κ. Τσίπρα. Στο συνέδριο θα ξεδιπλώσει τις θέσεις του για την Αριστερά και την ταξική της ματιά, αν και δεν αναμένεται να είναι απόλυτα συγκρουσιακός μετά και την περιπετειώδη του συνέντευξη που η αναφορά στην έλλειψη αστικής αυτοπεποίθησης για τον πρόεδρο, απώλεσε την ισχύ του ακόμη και στις τάξεις των συμμάχων του εντός κόμματος και Ομπρέλας. Πάντως θα έχει ενδιαφέρον η όλη παρουσία του, αφού παραμένει ένας πολιτικός με ειδικό βάρος.

Ο Νίκος Φίλης:

Εκ της ιστορικής τρόικας με Νίκο Βούτση και Πάνο Σκουρλέτη, είναι πρωταγωνιστής στο εσωτερικό κομματικό τοπίο αλλά και με πλούσια εξωστρεφή δράση στο χαρτοφυλάκιο που παρακολουθεί (Παιδεία) και εν συνόλω στα πολιτικά – αποχώρησε από τη Βουλή κατά την ομιλία εκπροσώπου του τάγματος Αζόφ την Πέμπτη. Πονοκέφαλος συχνά για την ηγεσία, έχει διατυπώσει τις διαφωνίες του για το pasokofication του ΣΥΡΙΖΑ ενώ για πολλούς είναι η αριστερή συνείδηση του κόμματος και για τους αντιπάλους του, η μόνιμη σφήκα που τσιμπάει τον Τσίπρα. Αναμένεται σίγουρα, αιχμηρή παρουσία του στο συνέδριο.

Η Εφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης:

Τα δύο πρόσωπα, πρώην υπουργοί έχουν ένα κοινό στοιχείο. Προήλθαν από τους 53, στην πορεία γίνανε προεδρικοί αλλά δεν μετέχουν στο εσωτερικό ρινγκ αποφεύγοντας τις κακοτοπιές. Είναι πια πολύ κοντά στον Τσίπρα, εργάζονται για τα σκιώδη χαρτοφυλάκιά τους (Οικονομικών και Ανάπτυξης αντίστοιχα), ενώ για πολλούς αποτελούν τους δελφίνους του προέδρου και άρα θα είναι εκείνα τα πρόσωπα που θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των συνέδρων και που αναμένεται να ανεβάσουν τις εσωτερικές τους μετοχές μόλις ολοκληρωθεί η κορυφαία κομματική διαδικασία.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024