Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο Πούτιν μπορεί να στραφεί σε όπλα μαζικής καταστροφής αν...»

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο Πούτιν μπορεί να στραφεί σε όπλα μαζικής καταστροφής αν…»

Την τελευταία εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από περιοχές γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να καταφύγει σε όπλα μαζικής καταστροφής, όπως χημικά και τακτικά πυρηνικά όπλα, εάν δεν καταφέρει να επιτύχει «νίκη των συμβατικών δυνάμεων» στην ανατολική Ουκρανία, λέει ο Niall Ferguson, συνεργάτης του Ινστιτούτου Hoover στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Αυτοί είναι πολύ σοβαροί κίνδυνοι, τους οποίους η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να προεξοφλεί μάλλον πολύ εύκολα» δήλωσε ο Φέργκιουσον, ο οποίος ήταν επίσης καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στην εκπομπή «Squawk Box Asia» του CNBC.

Η στρατηγική των ΗΠΑ φαίνεται να είναι η εξής: Να αφήσουν τον πόλεμο να συνεχιστεί για να «ματώσει η Ρωσία» και να ελπίζουν σε αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα, ωστόσο ο Φέργκιουσον ισχυρίζεται ότι αυτή είναι «πολύ επικίνδυνη» στρατηγική.

Την τελευταία εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από περιοχές γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς η Μόσχα μετατοπίζει το ενδιαφέρον της σε αυτό που ο Σεργκέι Ρούντσκοϊ, αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, αποκάλεσε «πλήρη απελευθέρωση» του Ντονμπάς.

Όπλα μαζικής καταστροφής;

Εάν καταστεί σαφές τις επόμενες εβδομάδες ότι οι ρωσικές δυνάμεις δυσκολεύονται να πετύχουν αποφασιστική νίκη στο Ντονμπάς, ο Φέργκιουσον δηλώνει ότι ο Πούτιν μπορεί να βρεθεί σε «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση χωρίς προφανή διέξοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι ο Πούτιν είναι πρόθυμος να διαπράξει «φρικτή καταστροφή» με συμβατικές δυνάμεις, όπως οι πύραυλοι κρουζ. Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο, με τις ΗΠΑ να έρχονται δεύτερες.

Ωστόσο, ο Phillips O’Brien του Πανεπιστημίου του St. Andrews πιστεύει ότι είναι «απίθανο, αν όχι αδύνατο» ο Πούτιν να καταφύγει σε όπλα μαζικής καταστροφής.

Η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη της Ουκρανίας διεθνώς, όσον αφορά τα όπλα και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο O’Brien, προσθέτοντας ότι δεν είναι, επίσης, σαφές πώς τα όπλα αυτά θα βοηθούσαν τη Ρωσία να επιτύχει τους πολιτικούς της στόχους.

«Μπορεί να σκοτώσουν ανθρώπους σε ορισμένες πόλεις – αλλά πώς αυτό θα τους βοηθήσει να κερδίσουν τον πόλεμο;» διερωτήθηκε.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 20:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 2ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024