Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Μεγάλο το κόστος για τον στρατό μας αλλά σε λίγες ημέρες θα πετύχουμε τους στόχους μας

Ρωσία: Μεγάλο το κόστος για τον στρατό μας αλλά σε λίγες ημέρες θα πετύχουμε τους στόχους μας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε δηλώσεις του σημειώνει ότι σε λίγες ημέρες η Ρωσία θα επιτύχει τους στόχους της είτε στο στρατιωτικό πεδίο είτε διασφαλίζοντας μία συμφέρουσα λύση στις διαπραγματεύσεις

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο βρετανικό κανάλι Sky News ότι τα θύματα είναι «μια τεράστια τραγωδία για εμάς». Είπε ακόμα ότι ελπίζει ότι η Μόσχα θα επιτύχει τους πολεμικούς της στόχους στην Ουκρανία «τις επόμενες ημέρες».

Τα σχόλια του κ. Πεσκόφ ακολούθησαν την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη.

ΟΗΕ και Ρωσία

Περίπου 93 από τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ της διπλωματικής επίπληξης, μετά τις καταγγελίες για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα ρωσικά στρατεύματα στην πρώην κατεχόμενη πόλη Μπούκα στη βόρεια Ουκρανία. Η Μόσχα ανακοίνωσε ως απάντηση την παραίτησή της από το Συμβούλιο.

Το σώμα εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανθρωπιστική κρίση» και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για περαιτέρω θηριωδίες στην Μποροντιάνκα, μια πόλη κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Ο κ. Πεσκόφ αρνήθηκε κάθε υπόνοια ότι τα ρωσικά στρατεύματα ήταν υπεύθυνα για τις εκτελέσεις στην πόλη Μπούκα και δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ότι «ζούμε σε ημέρες fake news και ψεμάτων». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι οι εικόνες των αμάχων που δολοφονήθηκαν στην πόλη ήταν σκηνοθετημένες.

Σημαντικές απώλειες παραδέχεται η Μόσχα

Ωστόσο, η παραδοχή του ότι η Ρωσία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες είναι εντυπωσιακή. Στις 25 Μαρτίου, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι 1.351 στρατιώτες είχαν σκοτωθεί σε μάχη. Η Ουκρανία ανεβάζει τους Ρώσους νεκρούς σε σχεδόν 19.000.

Ούτε οι εκτιμήσεις της Ρωσίας ούτε της Ουκρανίας για τις ρωσικές απώλειες μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα – και οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία μπορεί να υποβαθμίζει το ποσοστό των απωλειών της, ενώ η Ουκρανία μπορεί να το διογκώνει για να τονώσει το ηθικό της. Οι δυτικοί ηγέτες πιστεύουν ότι έχουν σκοτωθεί μεταξύ 7.000 και 15.000 Ρώσοι στρατιώτες.

Ο κ. Πεσκόφ, υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία αναζητά τρόπους να τερματίσει τον πόλεμο.

«Οι στρατιωτικοί μας κάνουν ό,τι μπορούν για να τερματίσουν αυτή την επιχείρηση», είπε. «Και ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες, στο ορατό μέλλον, αυτή η επιχείρηση θα επιτύχει τους στόχους της ή θα ολοκληρωθεί με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας».

Η Ρωσία έχει αποσύρει τα στρατεύματά της από το Κίεβο και έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον του πολέμου της στην ανατολική Ουκρανία – αλλά οι μάχες δεν δείχνουν σημάδια τερματισμού.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας προέτρεψε τους Ουκρανούς που ζουν στα ανατολικά να φύγουν όσο ακόμα έχουν τη δυνατότητα, αλλά η ένταση των βομβαρδισμών εκεί ήδη δυσχεραίνει τις εκκενώσεις αμάχων.

Την Πέμπτη, οι δυτικές χώρες επέβαλαν περαιτέρω κυρώσεις στη ρωσική οικονομία σε αντίποινα για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις

Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε ομόφωνα να αφαιρέσει το εμπορικό καθεστώς του «πλέον ευνοούμενου κράτους» της Μόσχας, ανοίγοντας την πόρτα σε νέους επιζήμιους δασμούς και ελέγχους εισαγωγών σε προϊόντα όπως η πλατίνα, τα χημικά, ο σίδηρος και ο χάλυβας.

Και η ΕΕ συμφώνησε να επιβάλει σταδιακά την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα, αξίας περίπου 4 δισ. δολαρίων (3,3 δισ. λιρών) ετησίως για τη ρωσική οικονομία, κατά τις επόμενες 120 ημέρες.

Μιλώντας στο ρωσικό κοινοβούλιο, την Κρατική Δούμα, ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν παραδέχθηκε ότι ο σωρευτικός αντίκτυπος των εκτεταμένων κυρώσεων σημαίνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει τις χειρότερες οικονομικές προοπτικές της εδώ και δεκαετίες.

«Η ρωσική οικονομία αντέχει»

«Χωρίς αμφιβολία, η σημερινή κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο δύσκολη των τελευταίων τριών δεκαετιών για τη Ρωσία», δήλωσε. «Τέτοιες κυρώσεις δεν χρησιμοποιούνταν ούτε στις πιο σκοτεινές εποχές του Ψυχρού Πολέμου».

Υποστήριξε όμως ότι ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων ήταν περιορισμένος, λέγοντας στους βουλευτές ότι «το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η ζωογόνος δύναμη ολόκληρης της οικονομίας, άντεξε».

Αφού κατέρρευσε σε ιστορικό χαμηλό στα τέλη Φεβρουαρίου, το ρωσικό νόμισμα, το ρούβλι, ανέκαμψε στο προπολεμικό του επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ανανέωσε τις εκκλήσεις του για νέες προμήθειες βαρέων όπλων από τη Δύση, λέγοντας ότι οι δυνάμεις του χρειάζονται «όπλα που θα τους δώσουν τα μέσα για να νικήσουν στο πεδίο της μάχης και που θα αποτελέσουν την ισχυρότερη δυνατή κύρωση κατά της Ρωσίας».

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024