Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νίκος Σαμπάνης: Νέα στοιχεία από την ανάλυση βίντεο

Νίκος Σαμπάνης: Νέα στοιχεία από την ανάλυση βίντεο

Από ανάλυση που έγινε σε βίντεο που τράβηξε κάτοικος της περιοχής κατά τη διάρκεια της φονικής καταδίωξης, προκύπτουν νέα στοιχεία που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς των αστυνομικών

Το βράδυ της 22ας Οκτωβρίου 2021, ο Νίκος Σαμπάνης, 18χρονος Ρομά από τον Ασπρόπυργο και πατέρας 2 παιδιών, πέφτει νεκρός από σφαίρες αστυνομικών κατά τη διάρκεια καταδίωξης. Στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνεται βίντεο περιοίκου που από τις πρώτες μέρες δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ.

Ωστόσο μία πρώτη ανάλυση του βίντεο που πραγματοποίησε το OmniaTV φέρνει στο φως στοιχεία που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς των αστυνομικών, όπως τουλάχιστον διατυπώθηκαν στο δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι το βίντεο δεν αξιοποιήθηκε από την ανάκριση που πλέον έχει κλείσει είτε γιατί δεν εστάλη στη ΔΕΕ (Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών), είτε γιατί η ΔΕΕ δεν έστειλε το πόρισμά της στην ανακρίτρια.

Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι α) αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν γιατί κινδύνευε η ζωή τους, β) ότι το αυτοκίνητο παρέσυρε και τις 5 μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ και γ) ότι ο Νίκος Σαμπάνης οδηγούσε το αυτοκίνητο.

Δείτε το βίντεο

(Επεξεργασία / ανάλυση βίντεο: Αντώνης Δημόπουλος):

Τι δείχνει η ανάλυση του βίντεο

Το αυτοκίνητο έχει παγιδευτεί από το ερχόμενο λεωφορείο αλλά και από τρεις μηχανές της ΔΙΑΣ που το περικυκλώνουν, οι δύο από αριστερά και η μία από δεξιά του. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει άλλη διέξοδο, εκτός από το να κινηθεί προς τα πίσω.

Η τρίτη μηχανή κόβει ταχύτητα για λίγο και αποβιβάζεται ο συνοδηγός της. Ο ίδιος φαίνεται να κάνει μια τούμπα στο έδαφος και να ξανασηκώνεται κανονικά, χωρίς να έχει χτυπηθεί.

Η τρίτη μηχανή κάνει ένα γύρο στην ανηφόρα και ο οδηγός της την αφήνει και πέφτει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χτυπήθηκε ή παρασύρθηκε ποτέ από το αυτοκίνητο.

Είναι επίσης ασαφές αν το αυτοκίνητο ακούμπησε την πρώτη ή τη δεύτερη μηχανή. Φαίνεται ωστόσο ότι κάποιοι από τους τέσσερις αστυνομικούς που επέβαιναν σε αυτές έχουν ήδη αποβιβαστεί και κινούνται πλάι στο αυτοκίνητο ενώ αυτό κάνει πίσω.

Οι πρώτοι πυροβολισμοί ακούγονται όταν το αυτοκίνητο έχει γυρίσει προς τα κάτω και είναι σταματημένο, λίγο πριν ξεκινήσει να κινείται κατηφορικά.

Την ώρα που ακούγονται οι πρώτοι πυροβολισμοί, η τέταρτη και η πέμπτη μηχανή είναι ακόμα εν κινήσει και, μάλιστα, βρίσκονται στην κατεύθυνση που πέφτουν οι περισσότερες σφαίρες.

Επομένως, οι αστυνομικοί στην πραγματικότητα πυροβόλησαν ενώ η καταδίωξη ήταν ακόμα σε εξέλιξη, καθώς το αυτοκίνητο προσπαθούσε να αποφύγει τις μηχανές.

Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν επιπλέον ότι το άτομο που είχε διαφύγει ήταν ο συνοδηγός και ότι ο Νίκος Σαμπάνης καθόταν στη θέση του οδηγού.

Όμως μια προσεκτική παρατήρηση του βίντεο αποδεικνύει τι πραγματικά έγινε:

Το αυτοκίνητο κινείται κατηφορικά, σταματώντας, όπως φαίνεται από τα φώτα του οχήματος, εν μέσω πυροβολισμών.

Η πόρτα του οδηγού ανοίγει.

Ο οδηγός τρέχει. Η φιγούρα του φαίνεται να περνάει και, μάλιστα, ακριβώς μπροστά από έναν αστυνομικό.

Ο οδηγός εμφανίζεται στον κάθετο δρόμο από όπου και διαφεύγει.

Από τη στιγμή που η πόρτα ανοίγει και μετά, εξακολουθούν να ακούγονται 11 πυροβολισμοί. Αυτό αποδεικνύει ότι οι αστυνομικοί συνέχιζαν να πυροβολούν ενώ το αυτοκίνητο, το οποίο σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους χρησιμοποιήθηκε ως όπλο από τους επιβαίνοντες, είχε σταματήσει να κινείται.

Το γεγονός ότι ο οδηγός διέφυγε συζητούν αμέσως μετά οι αστυνομικοί μεταξύ τους, όπως έχει προκύψει ήδη από άλλο βίντεο που τραβήχτηκε από παρακείμενη οικία, ενώ στο ίδιο βίντεο, δευτερόλεπτα μετά τους πυροβολισμούς, η πόρτα του οδηγού φαίνεται ακόμα ανοικτή.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024