Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Ρωσία εισέρχεται σε νέα φάση του πολέμου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Ρωσία εισέρχεται σε νέα φάση του πολέμου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για «εγκλήματα πολέμου», ενώ «εγκληματία πολέμου» χαρακτήρισε τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

O πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε νέα φάση, που απαιτεί σύμφωνα με τις ΗΠΑ, νέα αντίδραση από τη Δύση.

Τα ρωσικά στρατεύματα είναι επικεντρωμένα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς όμως οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών και στρατιωτικών στόχων αλλού να έχουν απικλιμακωθεί όπως τονίζουν οι ΗΠΑ.

Όπως προτού η Ρωσία αρχίσει την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, μίλησε χθες Δευτέρα στον Τύπο για αυτές που –σύμφωνα με την Ουάσινγκτον– θα είναι οι επόμενες κινήσεις του ρωσικού στρατού.

Προσπάθησε να «υποτάξει όλη την Ουκρανία»

Κατά τον αξιωματούχο, η Μόσχα «οδεύει να αναδιατάξει τις δυνάμεις της για να επικεντρώσει την έφοδό της στην ανατολική Ουκρανία και σε τομείς της νότιας Ουκρανίας». Προσπάθησε να «υποτάξει όλη την Ουκρανία και απέτυχε», έκρινε και εκτίμησε πως η νέα φάση «μπορεί να διαρκέσει μήνες ή περισσότερο».

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, «η Μόσχα θα συνεχίσει τα αεροπορικά πλήγματα και τις εκτοξεύσεις πυραύλων στην υπόλοιπη χώρα για να προκαλεί ζημιές από στρατιωτική και οικονομική άποψη και, σαφώς, για να σπέρνει τρόμο».

Κυρώσεις και όπλα

Αφού οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου που ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από τις ουκρανικές δυνάμεις, προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε ότι θα επιβληθούν «περαιτέρω κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας.

Θα ανακοινωθούν «αυτή την εβδομάδα», διευκρίνισε ο Τζέικ Σάλιβαν, επιμένοντας στη βούληση της Ουάσινγκτον να υπάρξει «συναίνεση» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που από την πλευρά της συζητά «κατεπειγόντως» νέα οικονομικά αντίποινα σε βάρος της Μόσχας.

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Πούτιν εγκληματία πολέμου.
«Ίσως θυμάστε που με επέκριναν επειδή αποκάλεσα τον Πούτιν εγκληματία πολέμου. Βλέπτε τι έγινε στη Μπούτσα. Αυτό τον καθιστά εγκληματία πολέμου», δήλωσε ο Τζο Μπάιντε

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη σε συμβούλια του NATO και της G7.

Αφού ανακοίνωσαν ήδη αρκετούς γύρους μέτρων, δεν απομένουν πλέον παρά λιγοστές επιλογές στους δυτικούς, πέραν της μείζονος, της περιστολής των πωλήσεων ρωσικών υδρογονανθράκων στην Ευρώπη, οι οποίες προς το παρόν έχουν μείνει πρακτικά αλώβητες.

Πέραν των οικονομικών κυρώσεων ο Τζέικ Σάλιβαν υποσχέθηκε και «άλλες ανακοινώσεις για τη χορήγηση επιπρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας τις προσεχείς ημέρες» στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας πως οι προμήθειες μπορεί να προέλθουν από τις ίδιες τις ΗΠΑ ή από άλλες χώρες.

Αναφέρθηκε σε «συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς, συστήματα του πυροβολικού και συστήματα παράκτιας άμυνας», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά τονίζοντας πως πλέον, οι παραδόσεις όπλων και υλικού στον ουκρανικό στρατό εκτυλίσσονται «με ρυθμό που δεν είχαμε δει ποτέ».

Πέρα από το οικονομικό και το στρατιωτικό πεδίο απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας πρέπει να δοθεί επίσης στο πεδίο της διεθνούς δικαιοσύνης, κρίνει η Ουάσινγκτον.

Με απελάσεις Ρώσων απαντά η ΕΕ

Με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που μένει όμως να φανεί εάν θα «χτυπούν» εκεί που «πονά»: στους τομείς δηλαδή της ενέργειας, ετοιμάζεται να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από τις αποκαλύψεις για τις φρικαλεότητες που έλαβαν χώρα με θύματα συνολικά εκατοντάδες Ουκρανούς αμάχους στην Μπούκα και σε άλλες περιοχές κοντά στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, διεμήνυσε πως νέες κυρώσεις είναι «καθ’ οδόν» ως απάντηση στις θηριωδίες που διέπραξαν τα ρωσικά στρατεύματα στην ευρύτερη περιφέρεια του Κιέβου.

Εκατοντάδες είναι οι νεκροί που ανακαλύφθηκαν στα περίχωρα του Κιέβου μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού και η Ουκρανία καταγγέλλει τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου. Μόνο σε έναν ομαδικό τάφο υπάρχουν περίπου 70 νεκροί.

Η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει την Τετάρτη, 6 Απριλίου, σχετική πρόταση η οποία θα συζητηθεί σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένονται σε επίπεδο ΕΕ εάν όχι αυτήν την εβδομάδα τότε τις επόμενες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, ανακοίνωσε χθες  πως το Βερολίνο προχωρά στην απέλαση πλήθους Ρώσων διπλωματών και υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας, που θεωρούνται πια ανεπιθύμητοι και έχουν διορία ολίγων ημερών για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σημειωτέων πως σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα από τη Γερμανία πρόκειται να απελαθούν περί τα 40 άτομα.

«Εγκλήματα πολέμου»

«Πρέπει να συγκεντρώσουμε στοιχεία» και «θα χρειαστεί να έχουμε όλες τις λεπτομέρειες» προκειμένου να διεξαχθεί «δίκη για εγκλήματα πολέμου», είπε χθες Δευτέρα ο Τζο Μπάιντεν, ερωτηθείς για τα γεγονότα στην Μπούτσα.

«Πιθανόν θυμάστε πως επικρίθηκα επειδή αποκάλεσα τον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν ‘εγκληματία πολέμου’. Λοιπόν η αλήθεια είναι (…) πως πράγματι είναι εγκληματίας πολέμου», επέμεινε.

Ο Τζέικ Σάλιβαν ανέφερε πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο –οι ΗΠΑ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σ’ αυτό– είναι «ένας» από τους μηχανισμούς όπου μπορούν να δικάζονται εγκλήματα πολέμου, συμπληρώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν «κι άλλοι μηχανισμοί».

Ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας είπε ακόμη πως «είδαμε φρικαλεότητες, είδαμε εγκλήματα πολέμου», πάντως «δεν έχουμε δει ως αυτό το στάδιο επίπεδο επιθέσεων που να φθάνει στο επίπεδο της γενοκτονίας» αν και «αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε από την πλευρά του τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας πως διέπραξαν «εγκλήματα πολέμου» που θα «αναγνωριστούν ως γενοκτονία», διαμηνύοντας πως οι υπεύθυνοι «θα πληρώσουν».

Η Μόσχα διαψεύδει ότι τα στρατεύματά της σκότωσαν αμάχους στην Μπούτσα και ευρύτερα στην περιφέρεια του Κιέβου. Το Κρεμλίνο και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλούν για «σκηνοθεσία» προορισμένη για τα μέσα ενημέρωσης.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024