Ουκρανία: Πάνω από 7,1 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του πολέμου
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης
Πάνω από 7,1 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 10% στον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στην Ουκρανία από τον πρώτο κύκλο της έρευνας στις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.
Πάνω από 4,2 εκατομμύρια οι πρόσφυγες
Εν τω μεταξύ, χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, πάνω από 4,2 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες κατέγραψε σήμερα 4.215.047 Ουκρανούς πρόσφυγες, κατά 38.646 περισσότερους σε σχέση με τη προχθεσινή καταμέτρηση.
Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει άλλη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τέτοιου είδους εισροή προσφύγων.
Περίπου το 90% αυτών που εγκατέλειψαν την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την έξοδο από τη χώρα σε άνδρες που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι περίπου 205.500 μη Ουκρανοί είχαν επίσης εγκαταλείψει τη χώρα και κάποιες φορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να μεταβούν στη χώρα προέλευσής τους. Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης σε περίπου 6,5 εκατ. τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων.
Συνολικά, πρόκειται για πάνω από 10 εκατ. ανθρώπους, δηλαδή για πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού, που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να βρουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες είτε καταφεύγοντας σε άλλα σημεία της Ουκρανίας.
Πριν από τη σύγκρουση, η Ουκρανία είχε πάνω από 37 εκατ. κατοίκους σε εδάφη που ελέγχονταν από το Κίεβο – που δεν περιλαμβάνουν πλέον την Κριμαία (νότια) την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία, ούτε τις ζώνες στα ανατολικά που είναι υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών από την ίδια χρονιά.
Σύμφωνα με τη Unicef, πάνω από τα μισά των 7,5 εκατ. παιδιών που μετρά η χώρα είναι είτε εσωτερικά εκτοπισμένα ή πρόσφυγες.
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Ράμα στο Μαξίμου
- Ηλιόπουλος: Το μόνο που δεν ακούσαμε από τους βουλευτές της ΝΔ είναι το «νόμος είναι το δίκιο του αγρότη»
- Η ιδιαίτερη ανάρτηση του Χέιζ-Ντέιβις: Έγινε αστροναύτης και απάντησε για τα ταξίδια του (pic)
- Καθοριστικό βήμα για την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας στη Ραφήνα
- Μουσείο Μπενάκη: Η ελληνικότητα, η ιδέα, ο άνθρωπος
- «Η γη της ελιάς»: Ανατροπές στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Ο ΟΤ στο Delphi Economic Forum XI
- Κουτσούμπας για τις άρσεις ασυλίας: Από τη μία το φαγοπότι του ΟΠΕΚΕΠΕ και από την άλλη ο λαός χωρίς εισόδημα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442