Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Συζητείται η αποστολή όπλων στην Ουκρανία - Τα ρωσικά εξοπλιστικά και ο ρόλος των ΗΠΑ

Κύπρος: Συζητείται η αποστολή όπλων στην Ουκρανία – Τα ρωσικά εξοπλιστικά και ο ρόλος των ΗΠΑ

Τι απαντά το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου και τι δηλώνει ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος ΔΗΣΥ. Την Πέμπτη μιλάει στην κυπριακή Βουλή ο Ζελένσκι

Συζήτηση έχει ανοίξει δημόσια πλέον στην Κύπρο για το αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα βοηθήσει την Ουκρανία με αποστολή όπλων. Το θέμα ανακινήθηκε με δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου και σήμερα υπήρξαν διευκρινίσεις από το κυπριακό υπουργείο Άμυνας.

Σχετικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ

Όπως σημειώνει, το ΥΠΑΜ της Κύπρου αναφορικά με τις πληροφορίες που πρόσφατα έχουν δημοσιευθεί σε μερίδα του Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες είναι πιθανή η διάθεση οπλισμού ρωσικής προέλευσης στην Ουκρανία, το υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι δεν πρόκειται να μειώσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις αποτρεπτικές αμυντικές δυνατότητες μίας υπό κατοχή χώρας.

Η διευκρίνιση εκδόθηκε λίγες ώρες μετά από πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στον κυριακάτικο Τύπο της Κύπρου, σχετικά με ενδεχόμενη διάθεση των οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς, έπειτα από σχετικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ προς αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πρόταση που έγινε από πλευράς ΗΠΑ αναφέρθηκε στον κυριακάτικο Τύπο της Κύπρου και δεν αφορούσε την απευθείας παραχώρηση του ρωσικού στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία από την Κύπρο, αλλά τη διάθεσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φωτογραφίζει TOR-M1 και S-300

Η τοποθέτηση του υπουργείου Άμυνας είναι αρκετά νεφελώδης και ανοιχτή σε κάθε ενδεχόμενο ωστόσο το κυβερνών κόμμα της κύπρου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) δια του αναπληρωτή προέδρου του και πρώην υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, είναι περισσότερο ξεκάθαρος.

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης, κάνοντας αναφορά στο παράδειγμα της Ελλάδας αφήνει να νοηθεί πως θα μπορούσαν να διατεθούν εκ μέρους της Λευκωσίας προς το Κίεβο οι S-300 και τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1 που έχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης Αποστολή όπλων στην Ουκρανία: Διαφωνίες και ενστάσεις απόστρατων αξιωματικών με την απόφαση της κυβέρνησης

Διαβάστε επίσης Βαρουφάκης: Το ΜέΡΑ25 θα εκπροσωπηθεί συμβολικά με έναν βουλευτή στο «διάγγελμα» Ζελένσκι στη Βουλή

Στήριξη με όλα τα μέσα και αποστολή εξοπλισμού

Στη δήλωσή του ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε σχετικά με την αποστολή στρατιωτικού οπλισμού στην Ουκρανία: «Ο Δημοκρατικός Συναγερμός τάσσεται υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας με όλα τα μέσα, περιλαμβανομένης της αποστολής εξοπλισμού από όσα κράτη έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν. Κράτη που περιλαμβάνουν την Ελλάδα και τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Είναι αυτή η βοήθεια που επιτρέπει στην Ουκρανία να συνεχίσει την αντίστασή της απέναντι στη ρωσική επιδρομή. Κατανοούμε βέβαια, ότι η αποστολή εξοπλισμού εκ μέρους της Κύπρου δεν είναι εφικτή χωρίς την αντικατάστασή του.

»Εάν υπάρχουν όμως επιλογές για αντικατάσταση μέρους έστω του εξοπλισμού της Εθνικής Φρουράς, με τρόπο που δεν θα υπονομεύει τις αποτρεπτικές μας δυνατότητες, δεν θα προκαλεί δυσβάστακτο οικονομικό κόστος και θα συμβαδίζει με τον πολιτικό προσανατολισμό της χώρας μας, αυτές θα πρέπει υπεύθυνα να διερευνηθούν».

Διαβάστε επίσης Ζελένσκι: Θα απευθύνει ομιλία και στο κοινοβούλιο της Κύπρου την Πέμπτη 7 Απριλίου

Διαβάστε επίσης Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: Δεν θα συμμετάσχουν οι βουλευτές του ΚΚΕ – «Ο Ζελένσκι είναι μέρος του προβλήματος»

Την Πέμπτη στην κυπριακή βουλή η ομιλία Ζελένσκι

Σημειώνεται ότι σήμερα ανακοινώθηκε πως την Πέμπτη 7 Απριλίου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει και στην κυπριακή Βουλή, καθώς την ίδια μέρα ο Ουκρανός πρόεδρος θα μιλήσει νωρίτερα και στην ελληνική Βουλή.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Αννίτας Δημητρίου, την Πέμπτη, 7 Απριλίου 2022, στις 18:00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση της Βουλής, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί διαδικτυακά με ομιλία του στο σώμα.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024