Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπλίνκεν: Το ρούβλι ανέκαμψε λόγω «χειραγώγησης» από τις ρωσικές αρχές

Μπλίνκεν: Το ρούβλι ανέκαμψε λόγω «χειραγώγησης» από τις ρωσικές αρχές

«Ενισχύεται τεχνητά» η αξία του νομίσματος όμως αυτό «δεν είναι βιώσιμο», λέει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Σε «χειραγώγηση» από τις ρωσικές αρχές αποδίδει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την ανάκαμψη του ρουβλίου, εκτιμώντας ωστόσο ότι αυτή δεν θα είναι βιώσιμη.

«Ο κόσμος εμποδίζεται να ξεφορτωθεί τα ρούβλια», είπε ο Μπλίνκεν στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC την Κυριακή. «Αυτό ενισχύει τεχνητά την αξία. Αυτό δεν είναι βιώσιμο. Οπότε πιστεύω ότι θα δείτε αυτή την αλλαγή», πρόσθεσε.

Αντοχή

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει επιβάλει αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και τον αντίκτυπο της φυγής δυτικών εταιρειών μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι έλεγχοι βοήθησαν στη στήριξη του νομίσματος, το οποίο έκλεισε στα 85,42 ρούβλια ανά δολάριο την Παρασκευή, σχεδόν στην ίδια συναλλαγματική ισοτιμία με τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Το ρούβλι έχει επίσης αντέξει στην άρνηση – ως σήμερα – των ευρωπαϊκών χωρών να πραγματοποιήσουν πωλήσεις φυσικού αερίου στο ρωσικό νόμισμα.

Εξαγωγές ενέργειας

Εξάλλου, παρά τις αυστηρές δυτικές κυρώσεις – την περαιτέρω αυστηροποίηση των οποίων προανήγγειλε ο Άντονι Μπλίνκεν – το Bloomberg σημειώνει ότι η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε η αξία των εξαγωγών ενέργειας φέτος να φτάσει τα 321 δισεκατομμύρια δολάρια, εάν συνεχίσουν να ρέουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Σε περίπτωση που το σενάριο αυτό επαληθευτεί, θα πρόκειται για αύξηση άνω του 1/3 σε σχέση με το 2021.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024