Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο «περίπατος» των Ρώσων που κόλλησε στις λάσπες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο «περίπατος» των Ρώσων που κόλλησε στις λάσπες

Το αντάρτικο που ετοιμάζουν οι Ουκρανοί στόχο θα έχει να πλήξει βαριά τους Ρώσους

Όταν το ξημέρωμα της 24ης Φεβρουαρίου οι Ρωσικές δυνάμεις έμπαιναν από παντού στο Ουκρανικό έδαφος κανείς δεν περίμενε πως την 1η Μαρτίου οι Ουκρανοί όχι μόνο θα άντεχαν ακόμη αλλά και θα αντιστέκονταν με επιτυχία στην τεράστια πολεμική μηχανή του Πούτιν.

Την ημέρα της εισβολής, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είπε μάλιστα στον Ουκρανό πρέσβη που εκλιπαρούσε για βοήθεια ότι όλα θα τελείωναν σε λίγες ώρες. Αντ’ αυτού, ο πόλεμος έχει μπει για τα καλά στον δεύτερο μήνα του και μια ρωσική νίκη φαίνεται πιο μακρινή από ποτέ.

Το Κίεβο δεν έπεσε ποτέ – ούτε καν πολιορκήθηκε επι τοις ουσίας – ενώ οι μεγάλες πόλεις της χώρας ισοπεδώθηκαν και έγιναν χαλάσματα. Είναι προφανές ότι οι Ουκρανοί δεν ακολουθούν κανένα εγχειρίδιο πολέμου. Αντί να περιμένουν την ήττα τους, λένε ότι σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μια συντονισμένη αντάρτικη εκστρατεία μέσα στις επόμενες εβδομάδες -παράλληλα με τον κανονικό πόλεμο και ακριβώς την ώρα που η άνοιξη πρασινίζει τα δάση για να παρέχουν κάλυψη.

Μάλιστα εάν επιτευχθεί αυτό, ο επικεφαλής της Ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιρίλ Μπουντάνοφ, λέει ότι τότε οι Ρώσοι θα έχουν μια και μόνο επιλογή: «Πώς να επιβιώσουν σε έναν τέτοιο πόλεμο»

Πολεμούν με πείσμα

Ήδη έχουν ξεκινήσει σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, πολίτες να οργανώνονται σε αντάρτικες ομάδες. Για παράδειγμα, όπως γράφει και το foreignpolicy.com, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Πολτάβα, σύμφωνα με στρατιωτική αναφορά της 18ης Μαρτίου, κυνηγοί άγριων ζώων κατέλαβαν πάνω από 10 άρματα μάχης και άλλα οχήματα και καταδίωξαν τα ρωσικά στρατεύματα που υποχωρούσαν.

Νωρίτερα τον Μάρτιο, αντάρτες φέρονται να κατέστρεψαν μια αυτοκινητοπομπή φορτηγών κοντά στο Χάρκοβο. Αλλού, στις 11 Μαρτίου, χωρικοί φέρονται να βοήθησαν την αστυνομία να συλλάβει 29 Ρώσους στρατιώτες.

Σε ένα άλλο περιστατικό, μια ομάδα πολιτών φαίνεται ότι κατέλαβε ένα άρμα T-80 εγκαταλελειμμένο στις λάσπες. Σύμφωνα με έναν από τους πολίτες έμαθαν να οδηγούν το τανκ με οδηγίες που βρήκαν μέσω Google.

Την ίδια στιγμή σε κάθε σημείο που έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων, πραγματοποιείται σχεδόν καθημερινά, παθητική αντίσταση από τους Ουκρανούς, που έχει την μορφή διαδηλώσεων και πορειών.

Η πολιτοφυλακή

Μια άλλη σημαντική εστία αντίστασης των Ουκρανών είναι η πολιτοφυλακή. Μια αυστηρά δομημένη ομάδα η οποία υπάγεται στη διοίκηση των Ουκρανικών ενπόπλων δυνάμεων.

Τα καθήκοντα αυτής της πολιτοφυλακής περιλαμβάνουν την υπεράσπιση κρίσιμων υποδομών, την υποστήριξη των τακτικών ενόπλων δυνάμεων και την καταπολέμηση σαμποτέρ και κατασκόπων. Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, περίπου 100.000 εθελοντές και 37.000 έφεδροι είχαν ήδη εγγραφεί στην πολιτοφυλακή.

Ένα μέλος της πολιτοφυλακής περιέγραψε κάποια από τα καθήκοντα τους: «Οργανώσαμε νυχτερινές περιπολίες μετά τη σύλληψη αρκετών χαμένων Ρώσων στρατιωτών την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή. Το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού τους, ανατινάχθηκε από τις δυνάμεις μας, και μετά από τρεις με τέσσερις ημέρες κρυμμένοι στο δάσος, οι Ρώσοι βγήκαν ζητιανεύοντας για φαγητό και νερό».

Ιστοσελίδα για αντάρτες

Μάλιστα καθώς η Ουκρανία βρίσκεται στην φάση της δημιουργίας αντάρτικου έχει δημιουργηθεί και ιστοσελίδα – ένα εικονικό κέντρο εθνικής αντίστασης, το λένε- το οποίο παρέχει λεπτομερείς οδηγίες για τις αντάρτικες δράσεις, συμπεριλαμβανομένου του πώς να στήνουν ενέδρες, να ανταποκρίνονται σε χημικές επιθέσεις και να οργανώνουν παθητική αντίσταση.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα: «Για να γίνεις ένας αόρατος εκδικητής που θα φοβούνται οι κατακτητές, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις τακτικές, φάρμακα, ασφάλεια στο διαδίκτυο, αυτοσχέδια όπλα και μη βίαιες δράσεις».

Στην ίδια ιστοσελίδα έχει δημοσιευτεί ένα εγχειρίδιο πολιτικής αντίστασης με συμβουλές για τη μείωση του ηθικού των κατακτητών αλλά και άλλες μορφές παθητικής, καθώς και ενεργητικής αντίστασης που περιλαμβάνει διάφορες μορφές σαμποτάζ. Το εγχειρίδιο δίνει επίσης συμβουλές για το πώς οι απλοί πολίτες μπορούν να βοηθήσουν το κίνημα αντίστασης παρέχοντας τρόφιμα, καταφύγιο και φάρμακα.

Οι κυνηγοί

Μια μεγάλη συνιστώσα στο αντάρτικο λέει πάντα το foreignpolicy.com, θα αποτελέσουν οι κυνηγοί. καθώς το κυνήγι είναι ένα δημοφιλές άθλημα στα δυτικά και βόρεια της Ουκρανίας, όπου το έδαφος είναι ένα μείγμα από δάση, στέπες και βουνά.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024