Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δήμος Ιεράπετρας: Υπάρχουν προϊόντα κατεδάφισης στη Νήσο Χρυσή που πρέπει να απομακρυνθούν

Δήμος Ιεράπετρας: Υπάρχουν προϊόντα κατεδάφισης στη Νήσο Χρυσή που πρέπει να απομακρυνθούν

Ο Δήμος Ιεράπετρας υποστηρίζει πως στη Νήσο Χρυσή υπάρχουν απόβλητα κατεδαφίσεων που έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί κάτι που αποτελεί ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι σχέσεις του Δήμου με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης δεν διάγουν και τις καλύτερες τους μέρες.

Προϊόντα κατεδάφισης υποστηρίζει πως βρίσκονται στην ενδοχώρα της νήσου Χρυσής όπως υποστηρίζει ο Δήμος Ιεράπετρας και καλεί την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Κρήτης να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δήμου Ιεράπετρας:

«Όπως κάνουμε κάθε χρόνο, επισκεφτήκαμε τη νήσο Χρυσή με τον Αντιδήμαρχο και μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης, κ. Γεώργιο Ασπραδάκη, προκειμένου με επιτόπια αυτοψία να διαπιστώσουμε από πλευράς καθαριότητας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νησί, ένα μήνα πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Κατά την περιήγησή μας, εξακριβώσαμε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου Ιεράπετρας και  όσον αφορά τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει σχετικά με την καθαριότητα στο νησί, αυτές έχουν πλήρως εκπληρωθεί. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Οι παραλίες τόσο στη νότια πλευρά του Νησιού  όσο και στη βόρεια είναι καθαρές.
  2. Ο προσωρινός χώρος εναπόθεσης των απορριμμάτων είναι επίσης καθαρός.
  3. Τα λύματα από τις χημικές τουαλέτες έχουν μεταφερθεί .

Δυστυχώς, όμως, παράλληλα έγινε σαφές ότι δε συμβαίνει το ίδιο και με τις Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Τόσο μέσα στην ενδοχώρα του Νησιού όσο και σε κάποια σημεία, υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα κατεδάφισης τα οποία προέκυψαν, ύστερα από  σύμβαση που συνήψε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με εργολάβο και παρά το ότι αναμενόταν να είχε ολοκληρωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου με την απομάκρυνση, εκτός νησιού, των προϊόντων κατεδάφισης, αυτά μέχρι σήμερα παραμένουν εκεί.

Είναι μεγάλη η ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και έχει υποχρέωση να πιέσει τον εργολάβο να ολοκληρώσει τη σύμβαση και να μην επιτρέψει να ξαναδημιουργηθεί η ίδια δυσάρεστη κατάσταση που είχε προκληθεί και το 2018, με υπαιτιότητα πάλι της Αποκεντρωμένης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρότι έχουμε καλέσει τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κα Μαρία Κοζυράκη, να μεταβούμε μαζί στο νησί για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί, δεν έχει ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή μας.

Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, τη νήσο Χρυσή τη στηρίζουμε και αυτό το έχουμε αποδείξει και μέσα από τα έργα μας και μέσα από τις χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων που αφορούν την προστασία της και από τις ξεκάθαρες θέσεις μας στην Επιτροπή Διαχείρισης του Σχεδίου Δράσης της Νήσου

Δε θα ανεχθούμε από αυτούς που παίρνουν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς και που έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις να δημιουργούν προβλήματα στη νήσο Χρυσή και κατ΄ επέκταση στον Δήμο Ιεράπετρας.

Ως Δήμος Ιεράπετρας, θα συνεχίσουμε και φέτος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας τη διαδικασία για την καθαριότητα της Νήσου Χρυσής. Συγχρόνως, θα προβούμε σε  όλες τις ενέργειες που χρειάζονται, έτσι ώστε να κρατήσουμε το νησί στη θέση που του αξίζει.

Με ανακοίνωση της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στις 28 Φεβρουαρίου του 2022 είχε ενημερώσει για τις εργασίες κατεδάφισης κτισμάτων και διαχείρισης των υλικών κατεδάφισης. Μάλιστα στην ανακοίνωση δεσμεύονταν πως ο ανάδοχος του έργου θα είχε απομακρύνει εντός δεκαπενθημέρου τα μπάζα από τις κατεδαφίσεις που ξεκινούσε στις 15 Μαρτίου 2022.

Η μια μέρα καθυστέρηση απομάκρυνσης έδωσε την ευκαιρία στο Δήμο Ιεράπετρας να αναφέρει όσα διαβάσετε στην αρχή του άρθρου. θα πρέπει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης απαγορεύεται από 1η Μαϊού 2022 έως και 31 Οκτωβρίου 2022 και από την Ανατολή ως την Δύση του Ηλίου η αποβίβαση και παραμονή επισκεπτών στο νησί της Χρυσής.

Διαβάστε το δελτίο Τύπου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης όπως εκδόθηκε στις 28-2-2022

«Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν στη νήσο Χρυσή οι εργασίες κατεδάφισης κατασκευών και απομάκρυνσης, εκτός νησιού, των προϊόντων κατεδάφισης στο πλαίσιο ενεργής σύμβασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με την εταιρεία…….

Η επιβλέπουσα Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, σε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Καθορισμός όρων και περιορισμών για τη διατήρηση και διαχείριση της φύσης, της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της Νήσου Χρυσή και έγκριση σχεδίου δράσης» (ΦΕΚ 617/Δ/2021), υλοποιεί τα προβλεπόμενα της δράσης 8.2 «Κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών και διαχείριση  αποβλήτων κατεδάφισης», η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου 2022.

Η σύμβαση έργου αφορά στην εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών για την καθαίρεση είκοσι (20) καταγεγραμμένων αυθαίρετων κατασκευών, για τις οποίες έχουν εκδοθεί από τη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου τελεσίδικες σχετικές αποφάσεις κατεδάφισης επί της αναδασωτέας περιοχής της νήσου Χρυσή».

Εμείς να προσθέσουμε πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης χρησιμοποίησε τον όρο «αναμένεται» να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των κατεδαφίσεων και η διαχείριση των αποβλήτων κατασκευή.

Sports in

Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: «Έφυγε» ο Σέσαρ Λουίς Μενότι (pic)

Στα 85 του χρόνια ο θρυλικός Σέσαρ Λουίς Μενότι άφησε την τελευταία του πνοή βυθίζοντας στο πένθος την Αργεντινή και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024