Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Χαμηλό φρόνημα και ανεπαρκής εξοπλισμός για τους Ρώσους σύμφωνα με βρετανική μυστική υπηρεσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χαμηλό φρόνημα και ανεπαρκής εξοπλισμός για τους Ρώσους σύμφωνα με βρετανική μυστική υπηρεσία

Τι δείχνουν οι τελευταίες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας

Ο επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας GCHQ δήλωσε την Τετάρτη ότι νέες πληροφορίες δείχνουν πως ορισμένοι ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία αρνήθηκαν να ακολουθήσουν εντολές, έκαναν σαμποτάζ στον ίδιο τους τον εξοπλισμό και κατέρριψαν κατά λάθος ένα από τα δικά τους μαχητικά αεροσκάφη.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και νέους φόβους για μια ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Κυβερνητικών Επικοινωνιών (GCHQ), Τζέρεμι Φλέμινγκ, δήλωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προχωρήσει σε «εξαιρετικά λάθος εκτιμήσεις» για τις δυνατότητες των άλλοτε ισχυρών ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, ενώ παράλληλα είχε υποτιμήσει τόσο την αντίσταση του ουκρανικού λαού όσο και την αποφασιστικότητα της Δύσης, η οποία τιμώρησε τη Μόσχα με συντονισμένες κυρώσεις.

«Φοβούνται να του πουν την αλήθεια»

«Ο Πούτιν είχε εξαιρετικά λάθος εκτίμηση της κατάστασης», δήλωσε ο Φλέμινγκ σε ομιλία του στο Εθνικό Αυστραλιανό Πανεπιστήμιο στην Κανμπέρα, σύμφωνα με το Reuters. «Πιστεύουμε ότι οι σύμβουλοι του Πούτιν φοβούνται να του πουν την αλήθεια».

Επικαλούμενος νέες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, Ο Φλέμινγκ υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις χαμηλού φρονήματος των ρώσων στρατιωτών, αλλά και ανεπαρκούς εξοπλισμού τους.

«Έχουμε δει ρώσους στρατιώτες, χωρίς όπλα και ηθικό, να αρνούνται να εκτελέσουν εντολές, να κάνουν σαμποτάζ στον εξοπλισμό τους, ακόμη και να καταρρίπτουν κατά λάθος δικό τους μαχητικό αεροσκάφος».

Η GCHQ, που συγκεντρώνει πληροφορίες από όλο τον κόσμο με σκοπό τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση απειλών προς τη Βρετανία, διατηρεί στενές σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας, στο πλαίσιο μιας συμμαχίας που ονομάζεται «Πέντε Μάτια».

Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας υποστηρίζει ότι οι ένοπλες δυνάμεις του επιδεικνύουν επαγγελματισμό και κάνουν το καθήκον τους στην Ουκρανία, με σημαντική επιτυχία. Αναφέρει ότι η Δύση διαδίδει ψεύδη για τις επιχειρήσεις, σε μια απόπειρα να πλήξει τη Ρωσία.

Τεράστια ποσοστά αποτυχίας

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταγράψει ποσοστά αποτυχίας της τάξης του 60% σε ορισμένες από τις ρίψεις πυραύλων ακριβείας, σύμφωνα με τρεις αμερικανούς αξιωματούχους με γνώση απόρρητων πληροφοριών που μίλησαν στο Reuters.

Ο Πούτιν παρασύρθηκε από συμβούλους που φοβούνταν να του πουν πόσο κακά εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και πόσο επιζήμιες έχουν αποδειχθεί οι δυτικές κυρώσεις, υποστήριξαν την Τετάρτη αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ο Πούτιν υποστηρίζει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία είναι απαραίτητη επειδή οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν τη χώρα για να απειλήσουν τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα ήταν αναγκασμένη να προστατεύσει τους ρωσόφωνους από τις διώξεις που υφίσταντο στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι αμύνεται έναντι του ιμπεριαλισμού του Πούτιν και χαρακτηρίζει ανοησίες τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί γενοκτονίας.

Οι δύσκολες σχέσεις με την Κίνα

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η Δύση ουσιαστικά της έχει κηρύξει οικονομικό πόλεμο και επομένως τώρα θα στραφεί προς την Ανατολή, οικοδομώντας νέες συνεργασίες με την Κίνα.

«Όμως υπάρχουν κίνδυνοι και για τους δυο – και περισσότερο για την Κίνα – σε περίπτωση που συνδεθούν υπερβολικά», προειδοποίησε ο Φλέμινγκ.

«Η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι μακροπρόθεσμα η Κίνα θα γίνεται όλο και πιο ισχυρή στρατιωτικά και οικονομικά. Κάποια από τα συμφέροντά τους είναι σε σύγκρουση. Η Ρωσία θα μπορούσε να βρεθεί εκτός εξίσωσης».

Πηγή: Reuters

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024