Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση στην Τουρκία: ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ευθύνονται για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Δημοσκόπηση στην Τουρκία: ΗΠΑ – ΝΑΤΟ ευθύνονται για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

«Ενδιαφέροντα» αποτελέσματα αποκάλυψε η έρευνα που διεξήγαγε η Metropoll στην Τουρκία σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το 84% του τουρκικού λαού δεν εγκρίνει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά σχεδόν ο μισός πληθυσμός κατηγορεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για αυτή την εισβολή (στη φωτογραφία του Gleb Garanich/Reuters, επάνω, χριστουγεννιάτικη μπάλα με φόντο βομβαρδισμένο σπίτι κοντά στο Κίεβο).

Το 83,8% αποδοκιμάζει

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από τη Metropoll Research τον Μάρτιο, το 83,8% των Τούρκων «αποδοκίμασαν» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ μόνο το 12,2% τη «δικαιολόγησαν».

Ωστόσο, οι πολίτες που δεν εγκρίνουν τη ρωσική εισβολή, κατηγορούν γι’ αυτήν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Το ποσοστό όσων θεωρούν υπεύθυνες τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για την εισβολή ανέρχεται στο 48,3%, ενώ το ποσοστό εκείνων που θεωρούν υπεύθυνη τη Ρωσία στο 33,7%.

Τα ποσοστά στήριξης της ρωσικής κατοχής αυξάνονται στους ψηφοφόρους των δεξιών κομμάτων, κυρίως του ακροδεξιού MHP (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και του εθνικιστικού, κεμαλικού και κοσμικού IYI Party (Καλό Κόμμα) της Μεράλ Ακσενέρ.

Συντριπτική η υποστήριξη στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που ανάρτησε ο επικεφαλής της εταιρείας Metropoll, Οζέρ Σενκάρ, στον λογαριασμό του στο Twitter, η υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι συντριπτική στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων.

Τα υψηλότερα ποσοστά υποστήριξης της ρωσικής εισβολής καταγράφονται στους ψηφοφόρους των δεξιών κομμάτων με τα IYI Party και MHP να προηγούνται σ’ αυτήν την κατηγορία.

Συγκεκριμένα, το 27,7% του MHP, το 21,1% στο κόμμα IYI και το 14,6% στο AKP (το κυβερνητικό κόμμα του Ερντογάν) υποστηρίζουν την εισβολή της Ρωσίας. Το ποσοστό αυτό αγγίζει το 5,5% στο CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου) και το 8% στο HDP (φιλοκουρδικό αριστερό κόμμα).

Ευθύνες στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία αποδοκιμάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πάνω από τους μισούς θεωρούν ότι γι’ αυτήν ευθύνονται οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Το ποσοστό εκείνων που θεωρούν υπεύθυνες τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για τη ρωσική εισβολή ανέρχεται στο 48,3%, ενώ το ποσοστό εκείνων που θεωρούν υπεύθυνη τη Ρωσία στο 33,7%. Το 7% υπερασπίστηκε την άποψη ότι η Ουκρανία είναι υπεύθυνη, «Αλλο» απάντησε το 2,5%, «Δεν ξέρω – Δεν απαντώ» το 8%.

Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη τους ψηφοφόρους των κομμάτων, μόνο αυτοί του DEVA (Φάρμακο) – του Αλί Μπαμπατζάν, πρώην υπουργού Οικονομίας και υπουργού Εξωτερικών του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – και του μικρού ισλαμικού κόμματος Felicity – του πρώην αντιπροέδρου και πρωθυπουργού της Τουρκίας Νετσμετίν Ερμπακάν – υποστηρίζουν ότι η Ρωσία ευθύνεται περισσότερο από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

MHP και Iyi Parti πρωταγωνιστούν…

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του MHP και του Iyi Parti πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ευθύνονται για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο MHP, το ποσοστό αγγίζει το 68,2% των ψηφοφόρων του και το 67% στο Iyi Parti.

Οι ψηφοφόροι του CHP υπογράμμισαν την ευθύνη των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε ποσοστό 48,2% έναντι 41,7% της Ρωσίας. Το 38,1% των ψηφοφόρων του HDP κατηγόρησε τη Ρωσία και το 38,6% κατηγόρησε τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Οι ψηφοφόροι του HDP ήταν η ομάδα ψηφοφόρων που έριξε τη μεγαλύτερη ευθύνη στην Ουκρανία με ποσοστό 10,2%.

Από την άλλη πλευρά, το 30,5% των ψηφοφόρων του AKP κατηγόρησε τη Ρωσία, το 48,8% τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και το 9,2% την Ουκρανία.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024