Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μια καινούργια λέξη

Μια καινούργια λέξη

Oτι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πάει καλά για τον εισβολέα είναι πια γνωστό

Eχουν γίνει και τραγούδι: «Τα επιχειρήματά τους είναι όπλα κάθε τύπου/ πύραυλοι και τεθωρακισμένα./ Εμείς έχουμε ένα σχόλιο μόνο:/ Μπαϊρακτάρ./ Ο φανατικός του Κρεμλίνου/ κάνει προπαγάνδα και ο κόσμος τον ακούει./ Αλλά τώρα ο τσάρος έμαθε μια καινούργια λέξη:/ Μπαϊρακτάρ».

Oτι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πάει καλά για τον εισβολέα είναι πια γνωστό: γι’ αυτό άλλωστε ο Πούτιν στέλνει κι άλλες δυνάμεις, γι’ αυτό ετοιμάζεται να ρίξει στη μάχη και τους Λευκορώσους, γι’ αυτό εγκατέλειψε τα «χειρουργικά» πλήγματα και βομβαρδίζει αδιακρίτως, γι’ αυτό απειλεί κάθε τρεις και λίγο με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Ενας από τους μεγαλύτερους ειδικούς για τη Ρωσία, ο επίτιμος καθηγητής στο University College Mαρκ Γκαλεότι, προβλέπει μάλιστα ότι τα πράγματα θα πάνε ακόμη χειρότερα για τη Μόσχα, η νέα επιστράτευση τον Απρίλιο θα προκαλέσει αντιδράσεις. Για να σημειωθεί όμως κάποιο πραξικόπημα, προσθέτει, πρέπει να συντονιστούν πολιτική ελίτ, στρατός και FSB, κάτι που προς το παρόν δεν διαφαίνεται.

Λιγότερο γνωστός είναι ο ρόλος των Mπαϊρακτάρ στην έκβαση των επιχειρήσεων. Κι όμως, μέχρι τις 20 Μαρτίου τα τουρκικής κατασκευής drones ήταν υπεύθυνα για την καταστροφή 120 ρωσικών αρμάτων μάχης, 298 τεθωρακισμένων οχημάτων, 9 ελικοπτέρων και πολλών φορτηγών και συστημάτων ραντάρ. Οι πραγματικές απώλειες πρέπει μάλιστα να είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς η Ουκρανία έχει προμηθευτεί την τελευταία γενιά των Bayraktar TB-2. Τα όπλα αυτά θεωρούνται πλέον αποτελεσματικότερα από τα μαχητικά αεροσκάφη Mig-29 ή τα Su-27.

Ακόμη λιγότερο γνωστές είναι οι πεποιθήσεις του κατασκευαστή τους, του 42χρονου Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, παντρεμένου εδώ και έξι χρόνια με τη Σουμεγέ Ερντογάν, το νεότερο από τα παιδιά του τούρκου προέδρου. Αντίθετα με τον ισαποστακισμό του πεθερού του, ο Σελτσούκ έγραψε πρόσφατα ότι καταδικάζει «με τη μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα την παράνομη εισβολή της Ρωσίας που αγνοεί την κυριαρχία μιας ανεξάρτητης χώρας». Οσο για τον αδελφό του τον Χαλούκ, που συνδιευθύνει την επιχείρηση Baykar και έχει παρασημοφορηθεί από τον ίδιο τον Ζελένσκι, τουιτάρισε πρόσφατα στα τουρκικά και τα ουκρανικά ότι συμπαραστέκεται «στον ηρωικό λαό της φίλης Ουκρανίας που τελεί υπό βίαιη κατοχή».

Απ’ όλα αυτά δεν θα μπορούσε όμως να λείπει και το ελληνικό χρώμα. Oπως αποκαλύπτει η Corriere, όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2004, όταν ο νεαρός Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ έκανε τη μεταπτυχιακή του εργασία στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια με τίτλο «Υβριδική Μοντελοποίηση και Πειραματικός Συνεργατικός Ελεγχος Πολλαπλών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών». Οι επιβλέποντες καθηγητές ήταν Ελληνες: ο Γεώργιος Φαινέκος και ο Γιώργος Παππάς. Και ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ με το ταλέντο του φοιτητή τους, που τον έστειλαν με υποτροφία για δεύτερο μεταπτυχιακό στο ΜΙΤ.

Είναι κι αυτό μια παρηγοριά. Αν αυτός ο εφιάλτης τελειώσει με νίκη του πολιτισμού και της δημοκρατίας, οι ιστορικοί θα αναφερθούν δίχως άλλο, έστω και σε μια σημείωσή τους, στη συμβολή δύο ελλήνων καθηγητών.

Sports in

Μπάλντοκ: Πίσω από μια επικείμενη μεταγραφή

O Παναθηναϊκός επιδιώκει να προσεγγίζει οτιδήποτε καλό υπάρχει στην αγορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024