Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζελένσκι: Απαιτεί όπλα από τις χώρες της Δύσης - «Φοβάστε τη Ρωσία;»

Ζελένσκι: Απαιτεί όπλα από τις χώρες της Δύσης – «Φοβάστε τη Ρωσία;»

Νέο μήνυμα Ζελένσκι προς τη Δύση. Πώς εξελίσσονται οι πολεμικές συγκρούσεις.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανώς εκνευρισμένος, απαίτησε χθες Σάββατο από χώρες της Δύσης να προσφέρουν ένα μικρό τμήμα του οπλοστασίου τους και ρώτησε εάν φοβούνται τη Μόσχα.

Αρκετές χώρες έχουν υποσχεθεί να στείλουν αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, καθώς και ελαφρύτερο οπλισμό. Ωστόσο, ο Ζελένσκι τόνισε ότι το Κίεβο χρειάζεται τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και οπλικά συστήματα κατά πλοίων.

«Αυτά τα έχουν οι εταίροι μας και απλά μαζεύουν σκόνη εκεί που είναι. Όλα αυτά είναι όχι μόνο για την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά για την ελευθερία όλης της Ευρώπης», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Τι χρειάζεται η Ουκρανία;

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, η Ουκρανία χρειάζεται μόλις το 1% των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και το 1% των αρμάτων μάχης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει περισσότερα.

«Περιμένουμε επί 31 ημέρες. Ποιος είναι υπεύθυνος για την ευρωατλαντική κοινότητα; Είναι πραγματικά ακόμη η Μόσχα, λόγω εκφοβισμού;», ανέφερε.

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να επεκταθεί περαιτέρω στην Ευρώπη εάν «πέσει» η Ουκρανία. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν υποστηρίζει το αίτημά του για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, με το σκεπτικό ότι θα προκαλούσε μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση.

Νωρίτερα χθες, Σάββατο, ο Ζελένσκι είχε συνομιλία με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη στην ανατολική Ευρώπη δεν είχαν σταλεί στην Ουκρανία.

«Το τίμημα της αναβλητικότητας σχετικά με τα αεροσκάφη είναι χιλιάδες ζωές Ουκρανών», είπε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με ενημέρωση από την ουκρανική προεδρία. Σημείωσε ότι η Πολωνία και οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει αμφότερες την ετοιμότητά τους για να λάβουν τη σχετική απόφαση.

Πιο συγκεκριμένα, στις 8 Μαρτίου, η Πολωνία είχε ανακοινώσει ότι είναι «έτοιμη να μεταφέρει χωρίς καθυστέρηση και δωρεάν όλα τα αεροσκάφη της Mig-29 στη βάση του Ράμσταϊν (Γερμανία) και να τα θέσει στη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ», προκειμένου να παραδοθούν κατόπιν στην Ουκρανία.

«Βόμβα» Κουλέμπα

Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν το Κίεβο ότι «δεν έχουν αντίρρηση» για τη μεταφορά πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, υποστήριξε το Σάββατο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, σε μια γραπτή δήλωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι ΗΠΑ μιας διαβεβαίωσαν ότι δεν έχουν αντίρρηση για τη μεταφορά αεροσκαφών», έγραψε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πολωνία. «Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Πολωνίας», συμπλήρωσε.

«Εξετάζουμε αυτό το θέμα πιο λεπτομερώς στις συζητήσεις μας με τους Πολωνούς συναδέλφους μας για να ακούσουμε τη θέση τους, όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος: η Ουκρανία έχει κρίσιμη ανάγκη περισσότερων μαχητικών», συνέχισε.

«Τα έχουμε ανάγκη για να βρούμε μια ισορροπία στον ουρανό και να εμποδίσουμε τους Ρώσους να διαπράξουν περισσότερα εγκλήματα πολέμου, να εξαπολύσουν περισσότερες βόμβες εναντίον των πόλεών μας και να σκοτώσουν περισσότερους αμάχους», εξήγησε ο ίδιος, σημειώνοντας πως ελπίζει ότι αυτό το ζήτημα «θα επιλυθεί το συντομότερο».

Ο Κουλέμπα και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ συνομίλησαν το Σάββατο το πρωί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη Βαρσοβία, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Πώς εξελίσσονται οι πολεμικές συγκρούσεις

Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο της πόλης Σλάβουτιτς, όπου διαμένει το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, συλλαμβάνοντας για σύντομο χρονικό διάστημα τον δήμαρχο και προκαλώντας φιλο-ουκρανικές διαδηλώσεις, έγινε σήμερα γνωστό από τις ουκρανικές αρχές.

«Απελευθερώθηκα, όλα είναι καλά, στο μέτρο που είναι δυνατό δεδομένης της κατοχής», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το AFP ο Γιούρι Φόμιτσεφ, δήμαρχος του Σλάβουτιτς, η σύλληψη του οποίου από τους Ρώσους ανακοινώθηκε το πρωί από την περιφερειακή διοίκηση του Κιέβου.

Μετά την απελευθέρωσή του, πήρε τον λόγο κατά τη διάρκεια μιας αντιρωσικής διαδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν, σύμφωνα με τον ίδιο, 5.000 άνθρωποι και διαβεβαίωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν σύντομα την πόλη. Διευκρίνισε κατόπιν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα αποσυρθούν την Κυριακή.

«Κατέλαβαν το νοσοκομείο»

«Οι Ρώσοι εισβολείς εισέβαλαν στο Σλάβουτιτς και κατέλαβαν το νοσοκομείο της πόλης», είχε γράψει το πρωί στο Telegram η στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας του Κιέβου, που περιλαμβάνει το Σλάβουτιτς, μια πόλη 25.000 κατοίκων, σε απόσταση 160 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας, η οποία δημιουργήθηκε μετά το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, το 1986.

Οι διαδηλωτές ξεδίπλωσαν μια τεράστια ουκρανική σημαία και κατευθύνθηκαν προς το νοσοκομείο, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές, που δημοσίευσαν φωτογραφίες δεκάδων ανθρώπων να έχουν συγκεντρωθεί γύρω από την ουκρανική σημαία και να φωνάζουν «Δόξα στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν στον αέρα και έκαναν χρήση βομβίδων κρότου λάμψης εναντίον του πλήθους.

Αργότερα το βράδυ, ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Facebook ότι τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χωρίς να διευκρινίσει πότε και υπό ποιες συνθήκες.

«Έχουμε νεκρούς, είναι αλήθεια. Τρεις επιβεβαιωμένους θανάτους προς το παρόν», δήλωσε. «Δεν τους έχουμε ταυτοποιήσει ακόμη όλους», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν «άμαχοι μεταξύ τους».

«Υπερασπιστήκαμε σθεναρά την πόλη μας», όμως οι «δυνάμεις μας ήταν απολύτως άνισες», σημείωσε.

Ο χάρτης των πολεμικών συγκρούσεων από το AFP

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024