Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Εκτός συζήτησης οι S-400 - Αποκλείεται να τους δώσουμε στην Ουκρανία, λέει ο Τσαβούσογλου

Τουρκία: Εκτός συζήτησης οι S-400 – Αποκλείεται να τους δώσουμε στην Ουκρανία, λέει ο Τσαβούσογλου

«Η Ουκρανία δεν έχει καμία ευκαιρία να επιλέξει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Πρέπει να υπάρξει μια πολιτική ισορροπίας», σημείωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ, αρχίζοντας να... γέρνει προς την πλευρά της Ρωσίας.

«Αποκλείεται να δοθούν οι S-400 στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ντόχα του Κατάρ, όπου συμμετέχει στο Doha Forum.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία ενεργεί ως μεσολαβητής στον πόλεμο Ουκρανίας και Ρωσίας: «Είμαστε μεσολαβητές και πρέπει να είμαστε ουδέτεροι. Η δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε και τις δύο πλευρές να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Στο τέλος, ο Ζελένσκι και ο Πούτιν είναι εκείνοι που θα πάρουν την απόφαση».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία αντιλαμβάνεται πως δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ. Πολλά μέλη του ΝΑΤΟ είναι κατά της ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας, είπε. «Η Ουκρανία δεν έχει καμία ευκαιρία να επιλέξει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Πρέπει να υπάρξει μια πολιτική ισορροπίας. Είμαστε και εμείς μέλη του ΝΑΤΟ. Εργαζόμαστε μαζί με τη Ρωσία σε πολλά δύσκολα ζητήματα και η Ουκρανία πρέπει να ακολουθήσει μια πιο ισορροπημένη πολιτική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «η σημερινή κατάσταση μας επηρεάζει όλους. Έχουμε άριστες σχέσεις και με τα δύο αντιμαχόμενα μέρη. Υπογράψαμε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία. Υπάρχουν δύο χώρες που είναι εταίροι μας στην περίπτωση αυτή. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει όλους μας, όχι μόνο εμάς», προσθέτοντας ότι «πρέπει να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατό».

«Εκτός συζήτησης οι S-400»

«Οι S-400 έχουν ήδη φτάσει στην Τουρκία. Κάποιος είπε ότι οι S-400 πρέπει να δοθούν στην Ουκρανία. Νομίζω ότι αυτά τα λόγια τα είπαν οι ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο είναι εκτός συζήτησης», ξεκαθάρισε ο Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Προσέθεσε, μάλιστα, πως «η Τουρκία χρειάζεται περισσότερα συστήματα αεράμυνας», τονίζοντας ότι «φυσικά και υπάρχουν. Εάν δεν μπορούμε να τα πάρουμε από τους συμμάχους μας, θα στραφούμε σε άλλες πηγές».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η χώρα του «τώρα μπορεί να παράγει περισσότερο από το 70% των αναγκών της» και προσέθεσε: «Θα έχουμε επίσης ένα σύστημα αεράμυνας. Όταν το εξετάζουμε σε αυτό το πλαίσιο, εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για άλλες εναλλακτικές λύσεις. Εξετάζουμε κάθε επόμενη επιλογή. Ωστόσο, η πρώτη μας επιλογή είναι πάντα οι σύμμαχοί μας. Η χώρα μας είναι μια κυρίαρχη χώρα και πρέπει να καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η Ευρώπη, αλλά τι θα κάνουμε αν τελικά δεν μας πουλήσουν αυτά που θέλουμε;».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο Μπόρις Τζόνσον είπε στον πρόεδρό μας, ότι μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας παίρνοντας από αυτούς, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με τις ΗΠΑ και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τι πρέπει να κάνουμε, να περιμένουμε να πειστούν για τις επείγουσες ανάγκες μας;».

Για το ΝΑΤΟ

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έκανε και μία δήλωση για το ΝΑΤΟ, με αφορμή την ουκρανική κρίση:

«Η Τουρκία είναι πάντα στις πρώτες πέντες χώρες όσον αφορά στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι στις οκτώ πρώτες μεταξύ των χωρών που συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ. Όσον αφορά στις κοινές δηλώσεις, υπήρχαν διαφορές απόψεων σχετικά με τις απαντήσεις που έπρεπε να δοθούν στη Ρωσία, αλλά η Τουρκία είναι σταθερός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και θα συνεχίσει να συνεισφέρει. Έχουμε συνεισφέρει περισσότερο από το 90% των μελών του ΝΑΤΟ. Ως συμμαχία, είδαμε τώρα ότι είμαστε πιο ενωμένοι. Το είπε και ο πρόεδρος Μπάιντεν. Είδαμε με τα μάτια μας αυτή την αλληλεγγύη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής».

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024