Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν κράτησε το «πάρτι» στο χρηματιστήριο της Μόσχας

Δεν κράτησε το «πάρτι» στο χρηματιστήριο της Μόσχας

Μεγάλες απώλειες από τη «συντριβή» της Aeroflot

Μπορεί η επανέναρξη των συναλλαγών στο ρωσικό χρηματιστήριο την Πέμπτη, μετά από περίπου έναν μήνα αναστολής, να οδήγησαν τον γενικό δείκτη σε σημαντικά κέρδη, ωστόσο η ευφορία δεν κράτησε πολύ.

Με καταλύτη τον κρατικό αερομεταφορέα Aeroflot, ο οποίος έχει χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας του σε δύο ημέρες, βουτώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, ο δείκτης MOEX έκλεισε με πτώση 3,7% στις 2.484,13 μονάδες. Την Πέμπτη κατέγραψε κέρδη 4,4%.

Το χρηματιστήριο της Μόσχας ήταν κλειστό από τις 25 Φεβρουαρίου, μία ημέρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν σύντομη σε διάρκεια, με επιλεκτικούς τίτλους κρατικών εταιρειών και περιορισμούς στις συναλλαγές από ξένους παράλληλα με την απαγόρευση των ανοικτών.

«Συντριβή» για την Aeroflot

Η αεροπορική εταιρεία Aeroflot σημείωσε πτώση 18,2%, μετά από βουτιά 16% την Πέμπτη. Οι κρατικές τράπεζες Sberbank και VTB υποχώρησαν επίσης κατά 3,5% και 7,9% αντίστοιχα.

Η μεγάλη πετρελαϊκή Rosneft και ο κολοσσός εξόρυξης Nornickel ήταν οι εξαιρέσεις, με κέρδη 1,4% και 0,4%.

Η ανταπόκριση στα γεγονότα στην Ουκρανία απομάκρυνε τις ρωσικές χρηματοπιστωτικές αγορές από τα παγκόσμια δίκτυα και οδήγησε το ρούβλι σε πτώση. Ωστόσο το ρωσικό νόμισμα ανάκαμψε με τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας και οδεύει σε εβδομαδιαία κέρδη περίπου 10%.

Το νόμισμα έλαβε ώθηση την Τετάρτη, αφού ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα αρχίσει να πουλά το φυσικό αέριο της σε «μη φιλικές» χώρες σε ρούβλια.

Ρωσική απάντηση

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε την Παρασκευή ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις ροές κεφαλαίων ήταν απάντηση στο πάγωμα των αποθεματικών της από τις δυτικές χώρες.
«Σε απάντηση στο πάγωμα μέρους των ρωσικών αποθεματικών, η Ρωσία εισήγαγε επίσης περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε μη φιλικές χώρες κατά ένα αντίστοιχο ποσό», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Τα χαμένα κέρδη για τους Ρώσους ολιγάρχες

Την Πέμπτη, οι Ρώσοι  ολιγάρχες με περιουσίες που συνδέονται με τις συγκεκριμένες μετοχές που είναι σε διαπραγμάτευση, πρόσθεσαν συνολικά 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index που παρακολουθεί τους πλουσιότερους 500 ανθρώπους στον κόσμο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Blomberg, ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν,  ο Λεονίντ Μίκελσον και ο Γκενάντι Τιμτσένκο αύξησαν την περιουσία τους κατά περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια την Πέμπτη.

Για να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος, μία μέρα μετά…

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024