Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έλενα Οσίποβα: Η 76χρονη ρωσίδα καλλιτέχνης που συνελήφθη για την αντιπολεμική της δράση δεν σταματά να αντιτίθεται στην εισβολή

Έλενα Οσίποβα: Η 76χρονη ρωσίδα καλλιτέχνης που συνελήφθη για την αντιπολεμική της δράση δεν σταματά να αντιτίθεται στην εισβολή

Η Έλενα Οσίποβα, επιζήσασα από την πολιορκία του Λένινγκραντ κατέβηκε από την πρώτη στιγμή στον δρόμο ενάντια στην εισβολή στην Ουκρανία. Η ίδια παρά τη σύλληψή της από τις αρχές, μιλά στο BBC για τον άδικο πόλεμο που διεξάγει ο Πούτιν στην Ουκρανία και καλεί τους ρώσους στρατιώτες να αφήσουν τα όπλα τους

Η Ρωσία από την πρώτη ημέρα εισβολής στην Ουκρανία έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κύμα δυσαρέσκειας των πολιτών της που θεωρούν ότι αυτός ο πόλεμος δεν είναι δίκαιος και άρα δεν είναι δικός τους. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις ξέσπασαν από την πρώτη στιγμή σε πολλές πόλεις της χώρας και συνεχίζονται παρά το μεγάλο κύμα καταστολής που έχει ως αποτέλεσμα πάνω από 17.000 συλλήψεις.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες στις πρώτες μέρες του πολέμου ήταν και η 76χρονη καλλιτέχνης Έλενα Οσίποβα, που είχε ζήσει την πολιορκία του Λένινγκραντ. Η ίδια είχε κατέβει να διαδηλώσει ενάντια στον πόλεμο με αυτοσχέδια πλακάτ στην Αγία Πετρούπολη και η σύλληψή της είχε γίνει θέμα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο Στιβ Ρόζενμπεργκ δημοσιογράφος του BBC συνάντησε την Έλενα Οσίποβα στο μικροσκοπικό διαμέρισμά της στην Αγία Πετρούπολη, γεμάτο με πίνακες ζωγραφικής και αντιπολεμικές αφίσες που η ίδια έφτιαξε.

Φωτο: BBC

Οι αντιπολεμικές αφίσες

Σε μία από αυτές έχει γράψει: «Ο Πούτιν είναι πόλεμος. Δεν θέλουμε να πεθάνουμε για τον Πούτιν». Ένα άλλο απεικονίζει τον πρόεδρο της Ρωσίας ως διάβολο, με τα κέρατα του Σατανά.

«Η Έλενα μου λέει ότι μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, σοκαρίστηκε τόσο πολύ, που δεν έφαγε για τρεις μέρες. Στη συνέχεια, γεμάτη οργή, βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί. Ένα μικρό πλήθος την χειροκρότησε: φώναζαν «Όχι στόν πόλεμο!»».

Τότε δύο αστυνομικοί έπιασαν τη συνταξιούχο από τα χέρια και την οδήγησαν μακριά.

«Η αστυνομία δεν της έχει επιστρέψει ακόμα ένα από τα πλακάτ της. Μου το περιγράφει: «Μου είχαν δώσει μερικές κόκκινες τουλίπες, όμορφα νεαρά λουλούδια. Αλλά πολύ γρήγορα πέθαναν και μαράθηκαν. Μου θύμιζαν νεαρούς άνδρες που έπεφταν στον τάφο τους. «Έτσι είχα φτιάξει μια αφίσα και έγραψα ότι οι άνθρωποι στέλνονται στο θάνατο. Και σε μια άλλη αφίσα έκανα έκκληση στους Ρώσους στρατιώτες: «Αφήστε κάτω τα όπλα σας και θα γίνετε ήρωες»».

Φωτο: BBC

Οι μητέρες των στρατιωτών ζητούν να γυρίσουν πίσω τα παιδιά τους

Στην άλλη άκρη της πόλης, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Soldiers’ Mothers of St Petersburg, έχει αρχίσει να λειτουργεί μια τηλεφωνική γραμμή.

Γονείς τηλεφωνούν, ανησυχώντας για τους στρατεύσιμους γιους τους, ορισμένοι από τους οποίους πολεμούν ήδη στην Ουκρανία.

Πολλοί από αυτούς ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια για να φέρουν τα αγόρια τους στην πατρίδα. Υπήρξαν πολλές κλήσεις – αλλά υπάρχει επίσης μεγάλη πίεση από τα πάνω. Η Όλγα από την οργάνωση αναφέρει: «Οι αρχές προτιμούν να συγκαλύπτουν τα πράγματα, να δίνουν στην κοινωνία μια ψεύτικη εικόνα ότι όλα είναι καλά στον στρατό. Θέλουν οι μητέρες των στρατιωτών να κάνουν υπομονή και να σιωπούν».

Αλλά στην Αγία Πετρούπολη, και σε ολόκληρη τη Ρωσία, οι αρχές προσπαθούν να συγκεντρώσουν λαϊκή υποστήριξη για όσα κάνει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.

Η προσπάθεια της Ρωσίας να κερδίσει τον πατριωτισμό των πολιτών

Το τμήμα Τύπου της αστυνομίας της Αγίας Πετρούπολης είναι πολυάσχολο. Έχουν φτιάξει μια σειρά από κομψά βίντεο, με έντονη μουσική επένδυση, για να δείξουν την υποστήριξή τους στις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Σε ένα από αυτά, αστυνομικοί των ΜΑΤ συνδέουν τα χέρια τους με ανθρώπους στο δρόμο. Η κάμερα γυρίζει προς τα πάνω για να αποκαλύψει ότι το πλήθος έχει σχηματίσει το γράμμα Ζ.

«Το σύμβολο είναι ζωγραφισμένο σε πολλά από τα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα στην Ουκρανία, και χρησιμοποιείται για να δείξει την υποστήριξη στην επίθεση της Ρωσίας. Και υπάρχουν πολλοί Ρώσοι που την υποστηρίζουν – οι οποίοι, προς το παρόν, πιστεύουν αυτό που τους λένε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης εδώ: ότι η Ρωσία έχει δίκιο», αναφέρει ο Στιβ Ρόζενμπεργκ.

Έξω από το παγκοσμίου φήμης Μουσείο Ερμιτάζ, ο δημοσιογράφος μιλά με τη Ναντέζντα, η οποία έχει βγει για βόλτα. Του αναφέρει: «Αγαπώ την πατρίδα μου και εμπιστεύομαι τον πρόεδρό μου, και αν νομίζετε ότι η Δύση μπορεί να μας φοβίσει παρακρατώντας αγαθά, κάνετε λάθος. Οι Ρώσοι δεν φοβούνται το κρύο ή την πείνα».

Αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή

Αλλά πίσω στο διαμέρισμά της, η καλλιτέχνης Έλενα Οσίποβα λέει ότι δεν θα δεχτεί ποτέ ότι αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι σωστό.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή. Τόσοι πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται. Οι αρχές προσπαθούν να ξυπνήσουν πατριωτικά αισθήματα στο κοινό. Αλλά όλα αυτά είναι μια απάτη. Και πολλοί εξαπατώνται από την προπαγάνδα που συνεχίζεται εδώ και χρόνια και η οποία έχει αλλάξει τους ανθρώπους. Είναι τρομερό».

Τα τελευταία χρόνια, οι Ρώσοι έχουν γνωρίσει πολλούς πολέμους.

Τον σοβιετικό πόλεμο στο Αφγανιστάν, δύο πολέμους στην Τσετσενία, την εμπλοκή του ρωσικού στρατού στον πόλεμο στη Συρία. Και τώρα στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο επιμένει ότι τα στρατεύματά του εκεί διεξάγουν μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση.  Αλλά ο περισσότερος κόσμος τον αποκαλεί πόλεμο της Ρωσίας

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024