Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Πληρωμή σε ρούβλια - Τι θα επιφέρει το αντίμετρο της Μόσχας στις κυρώσεις

Ρωσία: Πληρωμή σε ρούβλια – Τι θα επιφέρει το αντίμετρο της Μόσχας στις κυρώσεις

Η Ρωσία αντέδρασε στις Δυτικές κυρώσεις. Τι θα επιφέρει η απόφασή της, σύμφωνα με Γάλλο ειδικό σε θέματα ενέργειας.

Η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να απαγορεύσει στις «εχθρικές χώρες» να πληρώσουν το ρωσικό φυσικό αέριο σε δολάρια και ευρώ πιθανόν να βοηθήσει στην «αποδολαριοποίηση» της αγοράς ενέργειας, αλλά η εφαρμογή της παραμένει πολύ αβέβαιη, εκτιμά ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Nicolas Mazzucchi, ερευνητής του Fondation pour la recherche stratégique (FRS) της Γαλλίας.

Εκτός του γεγονότος ότι η απόφαση κινδυνεύει να μοιάζει με αθέτηση συμβολαίου, όπως τονίζουν από χθες πολλοί αναλυτές και η γερμανική κυβέρνηση, οι δυσκολίες αφορούν τον προσδιορισμό των τιμών και την επιλογή των ενδιάμεσων τραπεζών.

Ερώτηση: Η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να απαγορεύσει στους Ευρωπαίους την πληρωμή των υδρογονανθράκων σε δολάρια ή σε ευρώ σας αιφνιδίασε;

Απάντηση: «Αυτά είναι κατά μία έννοια τα ρωσικά αντίμετρα στις κυρώσεις τα οποία αναμέναμε, αφού πρέπει να θυμηθούμε ότι όταν το 2014 επιβλήθηκε δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αυτή επέβαλε αντικυρώσεις, κυρίως στο τομέα των εισαγωγών επεξεργασμένων ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων, άρα , κατά κάποιον τρόπο, η Ρωσία θέτει σε εφαρμογή αντίμετρα και χτυπά εκεί που πονάει».

Ερώτηση: Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες;

Απάντηση: «Αν λειτουργήσει, θα υπάρξουν δύο συνέπειες: τεχνητή άνοδος της ισοτιμίας του ρουβλίου, αφού θα δημιουργηθεί ζήτηση για το ρούβλι, το οποίο επλήγη από την απόφαση της Ρωσίας να ξεκινήσει αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεύτερη ενδιαφέρουσα (για την Ρωσία) συνέπεια , από την στιγμή που θα υπάρξει «αποδολαριοποίηση» κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτό επιτρέπει την αποφυγή όλων ή μέρους των αμερικανικών κυρώσεων που μπορεί να βασίζονται στην χρήση του δολαρίου, αφού μεγάλο μέρος της εξωεδαφικότητας στο αμερικανικό δίκαιο βασίζεται στο δολάριο. Με την «αποδολαριοποίηση» γίνεται απόπειρα να αφαιρεθεί αμερικανική ικανότητα άσκησης πίεσης.

Σε σχέση ειδικά με το Ιράν, όλη η ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να εμποδίσουν τις εμπορικές συναλλαγές του Ιράν συνοψιζόταν στην απαγόρευση συναλλαγών σε δολάρια. Και όπως σήμερα στον κόσμο του πετρελαίου-φυσικού αερίου, όλα γίνονται σε δολάρια, λέγοντας «πλέον όχι δολάρια, όχι ευρώ», εν δυνάμει, η Μόσχα μπορεί να ελπίζει ότι θα παρακάμψει ορισμένες κυρώσεις».

Ερώτηση: Ποιες εταιρείες αφορά αυτή η απόφαση;

Απάντηση: Όλες όσες θα αγοράσουν απευθείας υδρογονάνθρακες από την Ρωσία. Μέχρι σήμερα, είχαμε την TotalEnergies. Ο όμιλος ανακοίνωσε τέλος για το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα , αλλά παραμένει το φυσικό αέριο… Εχουμε την Engie, για το φυσικό αέριο, και ό,τι συνδέεται με τον Nord Stream (στον οποίο έχει μερίδιο 9%).

Μέχρι σήμερα, σε ένα συμβόλαιο όπως είναι ο Nord Stream, ο όγκος του φυσικού αερίου αποτιμάτο σε δολάρια. Είναι Χ δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Από την στιγμή που η Ρωσία θα θελήσει να θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα βασισμένο στην χρήση του ρουβλίου, το ερώτημα είναι πώς μετατρέπουμε αυτό το ποσόν από δολάρια σε ποσό σε ρούβλια, ποιο νόμισμα αναφοράς θα χρησιμοποιήσουμε.

(…) Θα χρειασθεί να δούμε πώς θα εφαρμοσθεί. Ποια θα είναι η πραγματικότητα της εφαρμογής, αν θα πρέπει να περάσουμε από συγκεκριμένες τράπεζες. Αν ναι, αν πρόκειται για τράπεζες που δεν έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος, θα πρέπει να περάσουμε από τρίτες χώρες; Αυτό μπορεί να ισχύει κατά περίπτωσιν, κάθε παράγοντας, αν θέλει να συνεχίσει να εμπορεύεται υδρογονάνθρακες με την Ρωσία, να πρέπει να θέσει σε εφαρμογή την δική του στρατηγική και το δικό του δίκτυο, δεν θα υπάρχει αναγκαστικά ένα μοντέλο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024