Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η εισβολή του Πούτιν μετατρέπεται σε «πόλεμο φθοράς»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η εισβολή του Πούτιν μετατρέπεται σε «πόλεμο φθοράς»

Μεγάλη είναι η ανησυχία για χρήση χημικών, βιολογικών ή ακόμη και πυρηνικών όπλων, καθώς ο Πούτιν φέρεται να είναι «απελπισμένος», «με την πλάτη στον τοίχο»

Έχουν περάσει σχεδόν ένας μήνας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και, αν κάτι έχει γίνει σαφές τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο, είναι πως η μάχη δεν θα κερδηθεί εύκολα για καμία από τις δύο πλευρές.

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, περίμενε μία γρήγορη νίκη υποτιμώντας την αντίσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των χιλιάδων απλών πολιτών, αλλά και εν μέσω εσφαλμένων υπολογισμών των στρατηγών του.

Μέχρι στιγμής, οι Ρώσοι έχουν τον έλεγχο μόνο σε μία πόλη – κλειδί, τη Χερσώνα, ενώ η επίθεση στο Κίεβο, για την οποία ετοιμάζονταν ήδη από τις πρώτες ημέρες της εισβολής, ακόμη δεν έχει έρθει. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Χάρκοβο, συνεχίζει να αντιστέκεται και η Λβιβ παραμένει εν πολλοίς αλώβητη.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιφέρει εκτεταμένες καταστροφές ή και πλήρη ισοπέδωση πόλεων που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Ουκρανίας, όπως η Μαριόυπολη.

Πόλεμος φθοράς

Με τη Ρωσία να σημειώνει μικρή πρόοδο στο πεδίο της μάχης και την Ουκρανία να μάχεται λυσσαλέα ώστε να παραχωρήσει όσο το δυνατόν λιγότερο έδαφος και ζωτικής σημασίας υποδομές, η σύγκρουση κινδυνεύει γρήγορα να γίνει ένας «πόλεμος φθοράς» λένε οι αναλυτές – ουσιαστικά, ένας παρατεταμένος αγώνας στον οποίο και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να εξουθενώσουν τον αντίπαλο μέσω της σταδιακής απώλειας δυνάμεων, εξοπλισμού και προμηθειών.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανταποκρίνεται ολοένα και περισσότερο στο σενάριο του πολέμου φθοράς – μία φάση στην οποία και οι δύο πλευρές έχουν περιορισμένες δυνατότητες για επιθετικές επιχειρήσεις την ώρα που η καταστροφή συνεχίζεται και οι άνθρωποι υποφέρουν» έγραφε και σε σημείωμά του ο Άντριου Τούρσκα, σύμβουλος της Teneo Intelligence, όπως μεταδίδει το CNBC.

H ρωσική επίθεση προχωράει πολύ αργά, με τη Μόσχα να καταφεύγει σε πιο βάναυσες πρακτικές (κυρίως βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές), στοχεύοντας σε μη στρατιωτικές υποδομές και κατοικημένες περιοχές με στόχο να σπάσει το ηθικό των Ουκρανών πολιτών και να κάμψει την αντίσταση. Αν και η Μόσχα αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από επιθέσεις σε εμπορικά κέντρα, θέατρα και πολυκατοικίες, αναλυτές πιστεύουν ότι τα χτυπήματα σε τέτοιους στόχους θα πληθαίνουν.

Μεγάλη είναι η ανησυχία για χρήση χημικών, βιολογικών ή ακόμη και πυρηνικών όπλων, καθώς ο Πούτιν φέρεται να είναι «απελπισμένος», «με την πλάτη στον τοίχο».

Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος;

Η Ουκρανία έχει εξασφαλίσει τον θαυμασμό της παγκόσμιας κοινότητας για την αντίστασή της στις επιθέσεις στο έδαφος, τους συνεχείς βομβαρδισμούς και της τακτικές πολιορκίας. Εκατοντάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί, εκατομμύρια έχουν μείνει χωρίς σπίτι και δουλειά. Περισσότεροι από 3,5 εκατ. Ουκρανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε την Τρίτη ότι η χώρα του είναι «στα όρια της επιβίωσης», καθώς και ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά ο Κερτ Φόλκερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο πως είναι αισιόδοξος ότι η Ρωσία θα είναι η πρώτη που θα κάνει πίσω, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στον ανεφοδιασμό των δυνάμεών της.

Τα logistics αποδείχθηκαν μεγάλο μειονέκτημα για τους Ρώσους.

«Οι Ρώσοι θέλουν να εξαντλήσουν τους Ουκρανούς, αλλά πιστεύω ότι θα εξαντληθούν οι ίδιοι. Έτσι θα τελειώσει ο πόλεμος» σημείωσε. Ωστόσο, έως ότου συμβεί αυτό, η ισοδέπωση ουκρανικών πόλεων με βόμβες θα συνεχίζεται.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024