Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βαρβιτσιώτης: Γιατί η Δύση προχώρησε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Βαρβιτσιώτης: Γιατί η Δύση προχώρησε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο αμερικανικό thehill.com, δήλωσε ότι οι κυρώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο εναντίον της Ρωσίας «αποσκοπούν στην ανατροπή του καθεστώτος Πούτιν με εσωτερική αναταραχή».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, παραχώρησε συνέντευξη στην αμερικανική πολιτική ιστοσελίδα thehill.com, όπου αναφέρθηκε στις εξελίξεις του πολέμου της Ουκρανίας, στη στάση της Δύσης απέναντι στη Ρωσία και στο πως θα πρέπει να κινηθούν ΗΠΑ και ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επαίνεσε τον πρόεδρο Μπάιντεν για τη συσπείρωση των δυτικών κρατών για την επιβολή συντονισμένων κυρώσεων, αλλά προειδοποίησε ότι η απουσία της Τουρκίας σε ορισμένα από τα πιο τιμωρητικά μέτρα κινδυνεύει να υπονομεύσει την παγκόσμια πίεση στον Πούτιν.

Προέτρεψε ακόμα τις ΗΠΑ να δώσουν περαιτέρω προτεραιότητα στη σχέση τους με την Ελλάδα, να εμβαθύνουν στην ήδη ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία, και να εργαστούν για την αποφυγή συγκρούσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτήρισε το ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, «την κύρια πύλη για την εισαγωγή νέου αμυντικού εξοπλισμού στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Που αποσκοπούν οι κυρώσεις

Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε η δήλωσή του για τον στόχο των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία. Ο έλληνας υπουργός συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι κυρώσεις αποσκοπούν ώστε να πέσει το καθεστώς Πούτιν με εσωτερική αναταραχή – και αυτή είναι η ιδέα, να δημιουργήσουμε ένα κλίμα στη Ρωσία ότι αυτή η επιθετική πράξη θα κοστίσει ακριβά στη ρωσική οικονομία και να ενισχύσουμε την αναταραχή και την αντιπολίτευση στον Πούτιν».

Αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι δηλώσεις του υπουργού προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να κάνει λόγο για αλλοπρόσαλλές κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την Ελλάδα.

«Είναι άλλο να στεκόμαστε απέναντι στη Ρωσική εισβολή με ισχυρές κυρώσεις, προκειμένου να τερματιστεί, άλλο ο κ. Μητσοτάκης να εμπλέκει την Ελλάδα άμεσα στον πόλεμο, στέλνοντας πολεμικό υλικό και διατυμπανίζοντας ότι η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων.

Και άλλο, ακόμη πιο επικίνδυνο από όλα, να μιλάει ο κ. Μητσοτάκης μέσω του υπουργού του σε αμερικανικά Μέσα για κυρώσεις με στόχο την ανατροπή της Κυβέρνησης στη Ρωσία, σε αντίθεση μάλιστα μέχρι και με τις δηλώσεις των ΗΠΑ (Μπλίνκεν) που ξεκαθαρίζουν πως «οι κυρώσεις δεν αποσκοπούν σε αλλαγή καθεστώτος», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι η Ελλάδα γίνεται η μόνη δυτική κυβέρνηση που δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, έχουν στόχο την ανατροπή του Ρώσου Προέδρου».

«Οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις Μητσοτάκη στην Ουκρανία θέτουν σε κίνδυνο την Ελλάδα. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με το δόγμα του «τελευταίου Δυτικού προπύργιου προς Ανατολάς» γίνεται κάθε μέρα και πιο επικίνδυνη, όχι μόνο για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και τη διεθνή θέση της χώρας, αλλά και για τη θέση της ΕΕ και την διπλωματική προσπάθεια για ειρήνη στην Ουκρανία», καταλήγει η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου.

Sports in

Στη «χρυσή βίβλο» της UEFA o Ολυμπιακός!

Η ομάδα του Πειραιά φιγουράρει πια δίπλα στα μεγαθήρια της Ευρώπης μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024