Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Είμαστε βαθιά οργισμένοι για τη βεβήλωση του μνημείου του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα

Ρωσία: Είμαστε βαθιά οργισμένοι για τη βεβήλωση του μνημείου του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα

Εντονα αντέδρασε η Ρωσία για τη βεβήλωση του μνημείου του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα, τονίζοντας ότι απέστειλε προφορική διαμαρτυρία στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με χθεσινή ανακοίνωσή του καταδίκασε την ενέργεια.

Τη βαθιά οργή της εξέφρασε η Ρωσία για τη βεβήλωση, στο κέντρο της Αθήνας, του μνημείου για τους σοβιετικούς στρατιώτες που πέθαναν για την ελευθερία και την κυριαρχία της Ελλάδας το 1941-1944.

Ανακοίνωση της Ζαχάροβα

Η αντίδραση της Ρωσίας στη βεβήλωση του μνημείου ήρθε αργά χθες Δευτέρα το βράδυ με ανακοίνωση της Μαρίας Ζαχάροβα, εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

«Είμαστε βαθιά εξοργισμένοι με την πρόσφατη βεβήλωση του Μνημείου των Σοβιετικών Στρατιωτών που πέθαναν για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της Ελλάδας το 1941-1944, στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρίσκεται ένας από τους κεντρικούς χώρους του ετήσιου εορτασμού για την Ημέρα της Νίκης» τονίζεται στη ρωσική ανακοίνωση.

Και προστίθεται: «Αγνωστα άτομα βεβήλωσαν το μνημείο με ναζιστικά σύμβολα βαμμένα με κίτρινη μπογιά και με το όνομα του ουκρανικού εθνικιστικού τάγματος Αζόφ, το οποίο βρίσκεται πίσω από πολυετείς εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς και εγκλήματα κατά αμάχων στη Μαριούπολη, στο μνημείο με κίτρινη μπογιά.


Το μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα

»Πρόκειται για άνευ προηγουμένου επεισόδιο στην Ελλάδα, της οποίας ο πληθυσμός αντιστάθηκε λυσσαλέα στους ναζί εισβολείς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι έλληνες πολίτες σέβονται τη μνήμη των σοβιετικών στρατιωτών που απελευθέρωσαν την Ευρώπη από τη “φαιά πανούκλα”.

«Συνέπεια της αντιρωσικής υστερίας»

»Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτό το έγκλημα. Το θεωρούμε ως άμεση συνέπεια της αντιρωσικής υστερίας που εξαπολύεται στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

»Η αδιάκοπη μονόπλευρη και εσκεμμένα παραμορφωμένη παρουσίαση πληροφοριών για τα γεγονότα στο Ντονμπάς, η υποστήριξη του καθεστώτος στο Κίεβο έχει λύσει τα χέρια όσων, για χάρη αμφίβολων στόχων, είναι έτοιμοι να παραδώσουν στη λήθη την κοινή ιστορία και μνήμη προς τη Ρωσία και την Ελλάδα.

»Είμαστε ευγνώμονες στους έλληνες πολίτες και τους ρώσους συμπατριώτες που ενδιαφέρθηκαν για την άμεση αποκατάσταση του Μνημείου.

»Καλούμε τις ελληνικές αρχές να βρουν και να τιμωρήσουν αυστηρά τους βανδάλους προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων απαράδεκτων περιστατικών. Η αντίστοιχη προφορική διαμαρτυρία εστάλη αμέσως από τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Αναμένουμε πληροφορίες για τα αποτελέσματα της έρευνας».

Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία

Το μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα υπάρχει από το 2005 ωστόσο κρύβει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία άγνωστη στους περισσότερους και σίγουρα στις νεότερες γενιές που δεν έχουν αναμνήσεις, μνήμες ή έστω μαρτυρίες από προγόνους τους για τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και την περίοδο της κατοχής και εθνικής αντίστασης στην Ελλάδα.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: Το μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα – Μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του

Καταδίκασε το ελληνικό ΥΠΕΞ

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε με χθεσινή ανακοίνωσή του «τη βεβήλωση μνημείου αφιερωμένου στη μνήμη τριών Σοβιετικών στρατιωτών, οι οποίοι εκτελέσθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής το καλοκαίρι του 1944».

Στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται επίσης ότι «Η Ελλάδα, χώρα που υπέφερε από την ναζιστική κατοχή, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία της μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και καταδικάζει κάθε χρήση συμβόλων αυτής της σκοτεινής περιόδου της ιστορίας.

»Η βεβήλωση έγινε μέσα στο Σαββατοκύριακο από αγνώστους οι οποίοι έγραψαν στη βάση του αγάλματος – μνημείου τη λέξη Αζόφ, η οποία συνοδεύονταν από γνωστό εθνικιστικό σύμβολο».

Η ρωσική πρεσβεία

Την οργή της για τη βεβήλωση του μνημείου είχε εκφράσει και η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024