Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γιάννης Οικονόμου: Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες να αντιληφθούν ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική απάντηση στο φαινόμενο των ανατιμήσεων

Γιάννης Οικονόμου: Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες να αντιληφθούν ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική απάντηση στο φαινόμενο των ανατιμήσεων

Χαρακτήρισε ως τελείως υποκριτικό να ισχυρίζεται κανείς ότι η κυβέρνηση καλύπτει την αισχροκέρδεια, αφού ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που έβαλε το θέμα της στρεβλής λειτουργίας της αγοράς σε διεθνές επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κυβέρνηση έχει θέσει τους τελευταίους μήνες σε εφαρμογή σχέδιο που προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ, προκειμένου να μετριάσει τις σφοδρές επιπτώσεις των ανατιμήσεων στη ζωή των ανθρώπων, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1fm».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ως βασική αρχή να στηρίξει όσο περισσότερο μπορεί τους πιο ευάλωτους, να συνεχίσει την οριζόντια στήριξη στην ηλεκτρική ενέργεια, να στηρίξει τους ανθρώπους για τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, καθώς και να δώσει περαιτέρω διευκολύνσεις και παρατάσεις, όσον αφορά στην επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη μείωση των φόρων και των πολιτικών που βελτιώνουν το εισόδημα, στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο και, παράλληλα, στις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού σε επίπεδο Ευρώπης.

«Ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση»

«Θα είναι τεράστιο λάθος, εάν δεν αντιληφθούν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, πόσο αναγκαίο, πόσο απαραίτητο είναι για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, να υπάρξει ουσιαστική απάντηση και παρέμβαση, σ’ ένα φαινόμενο που αποκτά ιστορικές διαστάσεις και δεν θα είναι οι συνέπειες μόνο οικονομικές», τόνισε ο κ. Οικονόμου, σημειώνοντας πως «αυτό ενδεχομένως, θα προκαλέσει και αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ό,τι αφορά την πολιτική συμπεριφορά των ευρωπαίων πολιτών και να μας γυρίσει πάλι πίσω σε λογικές αντισυστημικής συμπεριφοράς, σε λογικές λαϊκισμού, που θα κοστίσουν πολύ στην Ευρώπη».

«Η κρίση είναι εξωγενής, δεν είναι ενδογενής. Είναι εξωγενής, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη χώρα, είναι εξωγενής σε ό,τι αφορά την Ευρώπη. Παράλληλα με τις πρωτοβουλίες και την κινητικότητα που αναπτύσσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παίρνουμε πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο. Προφανώς, το μέγεθος του προβλήματος είναι πάρα πολύ μεγάλο και οι δυνατότητες που έχουμε δεν είναι απεριόριστες. Αυτό οφείλουμε να το πούμε στον κόσμο, με ειλικρίνεια», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για προπαγάνδα και καλλιέργεια μύθων. Αναφερόμενος στη διαχείριση των φόρων, είπε ότι υπάρχουν επτά ή οκτώ ευρωπαϊκές χώρες που μείωσαν τον ΦΠΑ ή και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αλλά έχουν τελείως διαφορετική εξάρτηση σε ό,τι αφορά τα έσοδα του κράτους από τους έμμεσους και άμεσους φόρους.

«Σε κάθε περίπτωση, όμως, το τελικό αποτέλεσμα προς τον καταναλωτή δεν φαίνεται να έχει μεγαλύτερη διαφορά από αυτό που έχει σε ό,τι αφορά τη χώρα μας» συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα, από πολύ νωρίτερα, πιο ουσιαστικά, πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερο μέγεθος και περίμετρο, έχει πάρει μέτρα για να αναχαιτίσει όσο είναι δυνατόν τις ανατιμήσεις.

«Είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δημοσίων εσόδων τα έσοδα που παίρνουμε από τους φόρους αυτούς. Τα έσοδα αυτά χρηματοδοτούν το κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια και δεν είναι εύκολο να αναπληρωθούν, προκειμένου να μην εκτροχιαστούν τα δημόσια οικονομικά και να εξακολουθείς να στηρίζεις το κοινωνικό κράτος. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει στη λογική της να προσθέτει φορολογικά βάρη. Αντίθετα, και μέσα σ’ αυτή την τρικυμία, εξακολουθεί να διώχνει φόρους από τις πλάτες των ελλήνων πολιτών και μάλιστα σε μόνιμη βάση.  Έχουμε, όμως, τώρα μια εξίσωση: Από τη μια, να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου αποτελεσματικά, στοχευμένα, ουσιαστικά και, από την άλλη, να μην τινάξουμε στον αέρα τα δημόσια οικονομικά», σημείωσε.

«Ελέγχουμε την αισχροκέρδεια»

Σχετικά με τους ισχυρισμούς για αισχροκέρδεια, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε τον «κόφτη» στα κέρδη πολύ πρόσφατα και έχει εργαλεία, μηχανισμούς του κράτους που κάνουν ελέγχους, όπως η ΔΙΜΕΑ.

Η κυβέρνηση «θα προβεί σε ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα, για να ξέρει ο κόσμος τι έλεγχοι έγιναν και τι αποτελέσματα έφεραν. Έχει τη δυνατότητα να ελέγξει σε μια σειρά από προϊόντα – των καυσίμων και της ενέργειας συμπεριλαμβανομένων – αν όντως υπάρχει αισχροκέρδεια, αν υπάρχουν αυξημένα κέρδη, αν υπάρχει ποσοστό κέρδους μεγαλύτερο από αυτό, τον Σεπτέμβριο του 2021 και, αντίστοιχα, να προβαίνει στις κινήσεις που πρέπει να προβεί. Το επόμενο διάστημα, και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και οι άλλες Αρχές, που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο συγκεκριμένων αγορών, προφανώς και θα διερευνήσουν αν συγκυριακά υπήρξαν υπερκέρδη, συνθήκες αισχροκέρδειας, τα οποία θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε», ανέφερε.

Χαρακτήρισε ως τελείως υποκριτικό να ισχυρίζεται κανείς ότι η κυβέρνηση καλύπτει την αισχροκέρδεια, πρώτον γιατί – όπως είπε – «υπάρχει προφανής παραλογισμός» και, δεύτερον, επειδή ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που έβαλε το θέμα της στρεβλής λειτουργίας της αγοράς σε διεθνές επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε για να μπορέσουμε να βάλουμε φραγμούς σε αυτού του είδους τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, που στρεβλώνουν τη σωστή λειτουργία της αγοράς, για να γυρίσουμε και προς τα κάτω και σε εγχώριο επίπεδο. Εκείνο που οφείλει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι, προφανώς, οι αρμόδιες και επιφορτισμένες Αρχές, παρατηρούν τη διακύμανση των τιμών, τα οικονομικά μεγέθη, τη συμπεριφορά όλων των εμπλεκόμενων στις συγκεκριμένες αγορές και με τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας και με τη δεδομένη  βούληση – άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνω, πρώτος μίλησε και σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο σε ελληνικό – θα γίνουν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν», προσέθεσε.

Κοροναϊός: «Να επιστρέψουμε στην κανονικότητα»

Για την πανδημία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν έχει τελειώσει, αλλά έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. «Η πανδημία είναι εδώ και πολύς κόσμος εξακολουθεί να κολλά και να νοσεί – πολύ πιο ήπια, ευτυχώς, χωρίς να αυξάνονται οι νοσηλείες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Αυτό μας οδηγεί στο να εξακολουθούμε να παραμένουμε προσεκτικοί και να παροτρύνουμε τους πάντες να εμβολιαστούν. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα μέτρα, να κάνουμε λίγη υπομονή, να δούμε η Επιτροπή των ειδικών πώς θα σταθμίσει τα δεδομένα και τα μεγέθη εξέλιξης της πανδημίας», ανέφερε.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο προς την κανονικότητα παντού. «Να μην βάζουμε εμπόδια σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της αγοράς ή την κυκλοφορία των ανθρώπων, κυρίως αυτών που είναι εμβολιασμένοι και που είναι και θωρακισμένοι. Όλα αυτά συνδέονται και με μια σειρά από άλλα επιμέρους δεδομένα, όπως την αύξηση των κρουσμάτων. Οφείλει να τη συνυπολογίσει κανείς, πριν πάρει άλλες αποφάσεις. Οφείλει, σαφώς, να συνυπολογίσει ότι πηγαίνουμε προς την άνοιξη, άρα και οι θερμοκρασίες και το ευρύτερο περιβάλλον θα βοηθούν για να πας σε μια μεγαλύτερη απελευθέρωση-χαλάρωση. Δεν έχουμε, ωστόσο, λόγο να βιαζόμαστε. Ας πηγαίνουμε βήμα-βήμα, να σταθμίζουμε τα δεδομένα, να ακολουθούμε τις οδηγίες αυτών που επιστημονικά μπορούν να αναλύσουν και να αξιολογήσουν την κατάσταση καλύτερα και θα προβούμε στις κατάλληλες ανακοινώσεις στον κατάλληλο χρόνο», σημείωσε.

«Θετικό που η Τουρκία καταδικάζει τον αναθεωρητισμό»

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη η Τουρκία να ασπάζεται την ομόθυμη καταδίκη κάθε μορφής αναθεωρητισμού ή επεκτατισμού, κάθε μορφής καταπάτησης Διεθνούς Δικαίου και των συνόρων ανεξάρτητων κρατών.

«Οι συνομιλίες της με όλο τον δυτικό κόσμο, είναι μια εξέλιξη που δεν την λες αρνητική. Υπό αυτό το πλαίσιο και η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο έγινε σε ένα καλό κλίμα, χωρίς κανείς να μετακινηθεί από τις θέσεις του, αλλά με τόνους οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με την οξύτητα που μας είχε συνηθίσει η τουρκική πλευρά, το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι λύσαμε τα προβλήματα», ανέφερε.

Για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Για το ενεργειακό είπε ότι δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη, σημειώνοντας πως το θέμα της όλο και μικρότερης εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο ή το θέμα του πώς θα ενισχύσουμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια όλες οι χώρες της Ευρώπης και οι χώρες της περιοχής, είναι μια συζήτηση που, προφανώς, απασχολεί όλους.

«Δεν είμαστε τώρα σε ένα σημείο, στο οποίο μπορεί κανείς να πει συγκεκριμένα πράγματα ή ότι έχουν  ξεκινήσει συγκεκριμένες συζητήσεις, που θα βάλουν στο κάδρο κάποιο σχήμα συνεργασίας ή κάποια συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν έγινε τέτοια συζήτηση και δεν προδιαγράφηκαν ούτε και κάποια βήματα προς την κατεύθυνση αυτή», επισήμανε.

«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, τέλος, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στη μνήμη του κόσμου, ο οποίος μπορεί να συγκρίνει πώς διαχειρίζεται τις επάλληλες κρίσεις ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση και πώς έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού μια άλλη κατάσταση το προηγούμενο διάστημα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και με βάση αυτά, ανέφερε καταλήγοντας, «όταν κληθεί  να πάρει τις αποφάσεις του, θα τις πάρει με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε η χώρα να συνεχίσει να έχει μια σταθερή και αποτελεσματική ηγεσία, η σημασία της οποίας αναδεικνύεται στο πολύ ανήσυχο και ασταθές διεθνές περιβάλλον που ζούμε».

Sports in

Τι σχολίαζαν στην ΠΑΕ Ολυμπιακός για την παραφιλολογία περί ανάμειξης του Βαγγέλη Μαρινάκη στο μπάσκετ

Τι αναφέρουν στην «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ για όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024