Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακρίβεια: Παγώνουν το αίμα οι λογαριασμοί των κοινοχρήστων - Χωρίς φως και θέρμανση

Ακρίβεια: Παγώνουν το αίμα οι λογαριασμοί των κοινοχρήστων – Χωρίς φως και θέρμανση

Στα ύψη έφτασαν τα κοινόχρηστα. Πολλοί ένοικοι προσπαθώντας να κάνουν οικονομία βγάζουν από τις πολυκατοικίες ακόμα κια τις λάμπες.

Οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό έφτασαν στα ύψη και ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στους υπέρογκους λογαρισμούς κοινοχρήστων.

Οι ένοικοι πολυκατοικιών, είναι αντιμέτωποι με λογαριασμούς που παγώνουν το αίμα μετά τις αυξήσεις ρεκόρ στα καύσιμα για την θέρμανση.

Για παράδειγμα σε πολυκατοικία στην Αθήνα, ο λογαριασμός των 888 ευρώ έφτασε τα τα 2127€ και δεν είναι μόνο το φυσικό αέριο, και το ηλεκτρικό πήρε αύξηση 100%. Όσο για το πετρέλαιο πέρυσι 700 λίτρα με 0,96 κόστισαν 672 ευρώ ενώ φέτος 800 λίτρα προς 1,295 το λίτρο κόστισαν 1,036 ευρώ.

Αστρονομικά ποσά

Δηλαδή η πολυκατοικία αυτή που πλήρωνε 1,777€ κοινόχρηστα θα πληρώσει 3.647.

«Θα δούμε χειρότερα τον Μάρτιο. Αυτά είναι προ πολέμου» δηλώνει υπάλληλος εταιρείας έκδοσης κοινοχρήστων.

Δεν υπάρχει χειρότερο σενάριο

Οι αυξήσεις ξεπερνούν και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια με τους ενοίκους των πολυκατοικιών να βλέπουν κοινόχρηστά τα οποία λόγο του τριπλασιασμού τους κόστους θέρμανσης είναι πολύ ακριβότερα σε σχέση όχι μόνο με πέρυσι αλλά και με όσα πλήρωναν πριν λίγους μήνες.

«Έχουμε μία πολυκατοικία η οποία πέρυσι με τις ίδιες ώρες γιατί είναι κεντρική η θέρμανσή της , ενώ πέρυσι της είχε έρθει κοντά στα 2.000€ το αέριο φέτος ήρθε 5.000€» αναφέρει υπεύθυνη γραφείου κοινοχρήστων.

Πετούν το «μπαλάκι»

Σε πολλές πολυκατοικίες δεν λείπουν και οι ενοικιαστές που αδυνατούν να πληρώσουν και πετούν στο «μπαλάκι» στους ιδιοκτήτες υποστηρίζοντας πως είχαν την διαβεβαίωση ότι τα κοινόχρηστα είναι λίγα με τους ιδιοκτήτες από την άλλη να ξεκαθαρίζουν πως τα κοινόχρηστα που αφορούν τη χρήση καταβάλλονται από τον ενοικιαστή. Προβλήματα όμως έχουν και οι πολυκατοκίες που είναι αποκλειστικά με ιδιοκτήτες.

Ακραίες καταστάσεις

Η Σταυρούλα Βρέττα που είναι διαχειρίστρια πολυκατοικίας λέι πως αργούν να πληρώσουν κοινόχρηστα, το αποθεματικό δεν είναι μεγάλο, οι διαχειριστές πολλές φορές για να είναι εντάξεις στις υποχρεώσεις τους αναγκάζονται κάποιες φορές να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους.

Η αδυναμία πληρωμής των κοινοχρήστων οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις πολυκατοικία που δεν μπορούσε να μαζέψει τα κοινόχρηστα έμεινε χωρίς ασανσέρ.

Χωρίς ασανσέρ

Η Μαρία Κοπ που είναι υπάλληλος έκδοσης εταιρείας κοινοχρήστων, λέει πως στην πολυκατοικία χωρίς ασανσέρ οι ένοικοι μεταφέρουν στην πλάτη νεφροπαθή συγκάτοικο ενώ σε άλλη πείπτωση έχουν βγάλει όλες τις λπάμπες και έχουν αφήσει μόνο μία.

Η οικονομία φτάνει σε ακραία σημεία θα πουν τεχνικοί, η έλλειψη πετρελαίου δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες βλάβες.

Χαλάνε οι καυστήρες

Ο Γιώργος Γκέλμπουρας που είναι τεχνικός θέρμανσης, λέει ότι πολύ συχνά παθαίνουν βλάβη στις πολυκατοικίες οι καυστήρες και η βασική αιτία είναι ότι μένουν από πετρέλαιο. «Σε φωνάζει ο διαχειριστής και σου λέει μετά ότι έβαλε 200 λίτρα πετρέλαιο όμως αυτή η ποσότητα σε μία πολυκατοικία που έχει 10 διαμερίσματα δεν φτάνει ούτε για μία μέρα».

Τα κόστη έχουν ξεφύγει τόσο που οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων που εκδίδουν τα κοινόχρηστα πολλές φορές δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιες τις αυξήσεις. Οι προσωπικές ιστορίες που ακούν συγκλονίζουν.

«Γυναίκα μου είπε πως δεν φτάνει η σύνταξη και είναι στο κρεβάτι με κουβέρτες» αναφέρει υπάλληλος εταιρείας έκδοσης κοινοχρήστων.

Οι ένοικοι τον πολυκατοικιών ελπίζουν πλέον μόνο στην άνοιξη που θα ανεβάσει τις θερμοκρασίες και θα ρίξει τα κοινόχρηστα.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024