Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Καμία χώρα δεν συμμορφώθηκε με τα όρια του ΠΟΥ

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Καμία χώρα δεν συμμορφώθηκε με τα όρια του ΠΟΥ

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας επανέφερε την αιθαλομίχλη σε πολλές πόλεις του πλανήτη.

Καμία χώρα δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στα πρότυπα ποιότητας του αέρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 2021, όπως προκύπτει από έρευνα για τα δεδομένα ρύπανσης του αέρα σε 6.475 πόλεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα Τρίτη, και η αιθαλομίχλη κάνει εκ νέου την εμφάνισή της ακόμη και σε ορισμένες περιοχές, στις οποίες είχε εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια των  αυστηρών περιορισμών της πανδημίας.

Ο ΠΟΥ συνιστά οι μέσες ετήσιες μετρήσεις των μικρών και επικίνδυνων σωματιδίων του αέρα γνωστά ως PM2,5 να μην υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο μετά την αλλαγή των οδηγιών του πέρυσι, λέγοντας ότι ακόμη και οι χαμηλές συγκεντρώσεις προκαλούν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

Ωστόσο, μόνο το 3,4% των πόλεων που συμμετείχαν στην έρευνα πληρούσαν τα πρότυπα το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που διαμορφώθηκαν από την IQAir, μια ελβετική εταιρεία τεχνολογίας ρύπανσης που παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα. Έως και 93 πόλεις είδαν επίπεδα PM2,5 , έως και 10 φορές πάνω το συνιστώμενο επίπεδο.

«Υπάρχουν πολλές χώρες που κάνουν μεγάλα βήματα προς τη μείωση», δήλωσε η Christi Schroeder, υπεύθυνη επιστήμης για την ποιότητα του αέρα στην IQAir. «Η Κίνα ξεκίνησε με μερικούς πολύ μεγάλους αριθμούς και συνεχίζουν να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν όμως και μέρη στον κόσμο όπου η κατάσταση χειροτερεύει σημαντικά».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα συνολικά επίπεδα ρύπανσης της Ινδίας επιδεινώθηκαν το 2021 και το Νέο Δελχί παρέμεινε η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου.

Το Μπανγκλαντές ήταν η πιο μολυσμένη χώρα, επίσης αμετάβλητο από το προηγούμενο έτος, ενώ το Τσαντ κατέλαβε τη δεύτερη θέση αφού συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά τα στοιχεία της αφρικανικής χώρας.

Η Κίνα, η οποία διεξάγει πόλεμο κατά της ρύπανσης από το 2014, έπεσε στην 22η θέση στην κατάταξη PM2,5 το 2021, από την 14η θέση ένα χρόνο νωρίτερα, με τις μέσες μετρήσεις να βελτιώνονται ελαφρώς κατά τη διάρκεια του έτους στα 32,6 μικρογραμμάρια, ανέφερε η IQAir.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 53η θέση μεταξύ των 117 χωρών, και η Αθήνα στην 47η θέση μεταξύ 107 πρωτευουσών, στο πορτοκαλί πεδίο, όπου τα επίπεδα PM2,5 , είναι 3-5 φορές πάνω το συνιστώμενο επίπεδο.


Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024