Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ομάδα των Ουκρανών που σκορπά τον τρόμο και τον θάνατο από ψηλά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ομάδα των Ουκρανών που σκορπά τον τρόμο και τον θάνατο από ψηλά

Η ομάδα των Ουκρανών με το όνομα «Aerorozvidka» είναι ο φόβος και ο τρόμος των Ρώσων. Χτυπούν με drones εκεί που κανείς δεν το περιμένει.

Ο φόβος και ο τρόμος των Γερμανών ναζί κατά την εισβολή τους στη Σοβιετική Ένωση στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ήταν οι «μάγισσες της νύχτας». Ήταν ένα γυναικείο σμήνος που πετούσε παλιά αεροπλάνα από τον προηγούμενο πόλεμο και σκορπούσε το θάνατο.

Οι «μάγισσες της νύχτας» γέμιζαν τα διπλάνα με βόμβες, πετούσαν βράδυ και όταν έφταναν πάνω από τους Γερμανούς, έσβηναν τις μηχανές για να μην ακούγονται και από χαμηλό ύψος άδειαζαν με τα χέρια τους τις βόμβες επάνω στους ναζί εισβολείς.

Ο τρόμος που είχαν κάθε βράδυ οι Γερμανοί για να μην τους χτυπήσουν οι «μάγισσες» ήταν παροιμιώδης και τους τρόμαζε το ίδιο με τους ελεύθερους σκοπευτές.

Aerorozvidka

Τώρα χρόνια μετά, ο τρόμος των Ρώσων που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία, έρχεται πάλι από ψηλά. Η ομάδα Aerorozvidka, είναι 50 Ουκρανοί χειριστές drone, τα οποία πετούν και αυτά τη νύχτα και σπέρνουν τον θάνατο και την καταστροφή από ψηλά, στα ξαφνικά όπως οι «μάγισσες».

Τα drone φαίνεται ότι αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι – όπλο – στον σύγχρονο πόλεμο. Είναι φθηνά, δεν έχουν το ρίσκο να πεθάνει ο επιτιθέμενος και χτυπούν με ακρίβεια.

Μάλιστα η φράση του διοικητή τους Γιάροσλαβ Χόντσαρ, που μίλησε στους Times, τα λέει όλα: «Χτυπάμε τη νύχτα, όταν οι Ρώσοι κοιμούνται». Και αυτό έχει επιπτώσεις και στην ψυχολογία των Ρώσων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα τα Ρωσικά στρατεύματα έχουν σταματήσει να κινούνται το βράδυ, καθώς φοβούνται ένα χτύπημα από την Aerorozvidka. Μάλιστα όταν πέσει το φως τα άρματα μάχης καμουφλάρονται έτσι ώστε να μην είναι αντιληπτά από ψηλά.

Τα drones που χρησιμοποιούν δεν είναι απαραίτητα πολεμικά. Χρησιμοποιούν και φθηνά drones του εμπορίου τα οποία έχουν τροποποιήσει κατάλληλα για τις αποστολές που θέλουν. Οι χειριστές μπορούν να οδηγήσουν το drone, αθόρυβα πάνω από τον στόχο και να αφήσουν αντιαρματικές χειροβομβίδες.

R18

Τα drone που χρησιμοποιούν όμως περισσότερο είναι τα R18. Πρόκειται για ένα μηχάνημα με εμβέλεια 4 χιλιομέτρων και διάρκεια πτήσης 40 λεπτών το οποίο μπορεί να αφήσει βόμβες μέχρι και 5 κιλών.

Καθημερινά η Aerorosvidka πραγματοποιεί περισσότερες από 300 αποστολές ενώ υποστηρίζεται και από το σύστημα πληροφοριών ασφαλείας Delta του ΝΑΤΟ. Πολλές από τις αποστολές τους είναι αναγνωριστικές, δηλαδή με θερμικές – και όχι μόνο- κάμερες εντοπίζουν Ρώσους στρατιώτες ή τανκς και αναλόγως καθοδηγούν τα Ουκρανικά στρατεύματα.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024