Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το παλικάρι και η κερκόπορτα

Το παλικάρι και η κερκόπορτα

Οι μυημένοι στα κοινοτικά, γνωρίζουν ότι εδώ και χρόνια όταν ανακοινώνονται μέτρα στην Ελλάδα, ειδικά όταν αυτό γίνεται τηλεοπτικά, σπάει κάθε ρεκόρ η τηλεθέαση σε συγκεκριμένα γραφεία της Κομισιόν.

Τέτοια ταπεινότητα και αυτοκριτική, στα όρια του «αυτομαστιγώματος», ότι ήθελαν να δώσουν και άλλα αλλά δεν μπορούν, που επέδειξαν κατά τη χθεσινή ανακοίνωση των μέτρων, ο υπουργός των Οικονομικών και ο αναπληρωτής του, ίσως να μην έχουμε ξαναδεί. Φράσεις του στυλ «δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το σύνολο του αυξημένου κόστους», «δεν καλύπτουμε πλήρως τις αυξήσεις», με πολύ από «σύνεση», «φουρτούνες» και από «αβεβαιότητες», χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του Χρ. Σταϊκούρα.

Το πήγε ακόμα παρακάτω ο Θ. Σκυλακάκης, θυμίζοντας ότι «δεν έχουμε πλήρη ορατότητα», «είμαστε αναγκασμένοι», ενώ κέρδισε τις εντυπώσεις η αναφορά του «στο παλικάρι με το μηχανάκι» που δουλεύει με τον κατώτατο και θα λάβει μόνο ένα επιπλέον μεροκάματο με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνω ότι οι αναφορές και των δύο δεν απευθύνονταν στο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό. Περισσότερο στο βρυξελλιώτικο… κοινό των κοινοτικών υπηρεσιών φαίνονταν ότι απευθύνονταν, καθώς μετά το τελευταίο Eurogroup συμφώνησαν μεν όλοι οι υπουργοί να προχωρήσουν κατά μόνας σε ανακοινώσεις ενίσχυσης των πολιτών τους, αλλά με μέτρο. Οι μυημένοι στα κοινοτικά, γνωρίζουν ότι εδώ και χρόνια όταν ανακοινώνονται μέτρα στην Ελλάδα, ειδικά όταν αυτό γίνεται τηλεοπτικά, σπάει κάθε ρεκόρ η τηλεθέαση σε συγκεκριμένα γραφεία της Κομισιόν.

Μέχρι εκεί όμως, καθώς όπως μαθαίνω η πίεση προς το ελληνικό οικονομικό επιτελείο για μάζεμα των δημοσιονομικών, δεν έχει χτυπήσει «κόκκινο» όπως σκόπιμα διαρρέεται από τα ίδια γραφεία. Ισως μάλιστα οι διαρροές και να βολεύουν το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να περιορίζονται τα πολλά αιτήματα που φτάνουν σε αυτό από συναδέλφους τους μέσα στην κυβέρνηση. Η κατάσταση είναι πολύ πιο ήπια από ό,τι διαρρέεται, αλλά καλού κακού έχουν γνώση οι φύλακες, με αποτέλεσμα ήπια να είναι και η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται από τις αρχές του 2022, αφήνοντας πίσω τις γενναίες ενισχύσεις άνω των 43 δισ. ευρώ της πανδημίας.

Προσέχουν με λίγα λόγια για να έχουν. Και σωστά κάνουν. Με όρους οικονομίας από τις χθεσινές ανακοινώσεις πρέπει να κρατήσουμε αυτό από το οποίο θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε ξεκινήσει στην κάλυψη του ενεργειακού κόστους και όχι να το ανακαλύπτει με τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Κάλλιο αργά παρά αργότερα, έγινε αντιληπτό, ότι μέσω του ακριβού (πιο ακριβού αναλογικά από την αμόλυβδη) πετρελαίου κίνησης «μολύνεται» με ακρίβεια όλη η οικονομία. Εξού και προβλέφθηκε διπλή επιδότηση.

Τριπλή για τους αυτοκινητιστές ταξί. Αντιλήφθηκαν στην κυβέρνηση ότι η οικονομία μας έχει μια «πληθωριστική κερκόπορτα». Λόγω της εξάρτησης από τις οδικές μεταφορές – και τη μη ανάπτυξη του σιδηροδρόμου – έχουν επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος τα πάντα. Ακόμα και αυτά που δεν έχουν επηρεαστεί σημαντικά από άλλες αιτίες. Είναι ωστόσο μια κίνηση που έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα. Τουλάχιστον τώρα διορθώθηκε.

Αυτό που για ανεξήγητους λόγους δεν διορθώθηκε ήταν το «πάγωμα» των επιδοτήσεων του ρεύματος Μαρτίου, στα επίπεδα του Φεβρουαρίου. Ο Μάρτιος ήταν ο μήνας που ξεκίνησε με μέση τιμή χονδρικής άνω των 400 ευρώ/MWh και έφτασε κάποιες μέρες στα 500 ευρώ/Mwh. Αν και τον Απρίλιο ανεβαίνει η επιδότηση υπέρμετρα, απορροφώντας για το μέσο νοικοκυριό σχεδόν το σύνολο της ρήτρας αναπροσαρμογής, για τον Μάρτιο θα χρειαστούν σοβαρά «υπογλώσσια» όταν θα ανοίξουμε τους λογαριασμούς…

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024