Anadolu: 65 τούρκοι υπήκοοι απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη – Βοήθεια Τσαβούσογλου από Λαβρόφ
Απομακρύνθηκαν 65 τούρκοι υπήκοοι από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ενώ για το θέμα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε βοήθεια από τον ομόλογό του της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Συνολικά 65 άνθρωποι, τούρκοι υπήκοοι και συγγενείς τους, μπόρεσαν να απομακρυνθούν από τη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, μετέδωσε χθες Πέμπτη το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (εικόνα καταστροφής στη Μαριούπολη, επάνω, από Alexander Ermochenko).
Πρόταση για κατάπαυση του πυρός
Νωρίτερα χθες, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως πάνω από 100 τούρκοι πολίτες βρίσκονται ακόμη στη Μαριούπολη και εξέφρασε την ελπίδα να κηρυχθεί ανθρωπιστική εκεχειρία εκεί.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στη Λβιβ, ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε πως πρότεινε 24ωρη κατάπαυση του πυρός, η εφαρμογή της οποίας θα επιβλέπεται από ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Το ουκρανικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε το Σάββατο τις ρωσικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν τέμενος της Μαριούπολης όπου είχαν καταφύγει πάνω από 80 ενήλικοι και παιδιά, ανάμεσά τους τούρκοι πολίτες.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε πως ζήτησε βοήθεια από τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, για το ζήτημα αυτό. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές εάν οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη είναι αυτοί που βρίσκονταν στο τέμενος.
Συνάντηση… Πούτιν – Ζελένσκι
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν χθες να οργανωθεί συνάντηση με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Τουρκία, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.
Κατά την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο κ. Ερντογάν είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι ορισμένα ζητήματα μπορούν να λυθούν μόνο σε συνάντηση των ηγετών. Σημείωσε επίσης ότι μόνο εάν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός με διάρκεια, θα μπορέσει να βρεθεί μακροπρόθεσμη λύση.
Πηγή: ΑΠΕ
- Εντυπωσιακές εικόνες από τα εκατοντάδες drones στον ουρανό του Ηρακλείου
- Η πιο ακριβή «μετακόμιση» της ιστορίας: Η ταπισερί της Μπαγιέ και το ρίσκο των 800 εκατ. λιρών
- Τραμπ: Ο Ζελένσκι δεν έχει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω εγώ
- Σομαλιλάνδη: Πού βρίσκεται – Γιατί το Ισραήλ προχώρησε στην αναγνώρισή της
- Μονακό – Ρεάλ Μαδρίτης 100-95: Η ομάδα του Σπανούλη νίκησε τη «Βασίλισσα»
- Φωκίδα: Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας στα Βαρδούσια – Ο 5ος της παρέας που δεν ακολούθησε, ειδοποίησε τις αρχές



