Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κέντρα δεδομένων της Microsoft θα θερμαίνουν δεκάδες χιλιάδες σπίτια στο Ελσίνκι

Κέντρα δεδομένων της Microsoft θα θερμαίνουν δεκάδες χιλιάδες σπίτια στο Ελσίνκι

Η τηλεθέρμανση χρησιμοποιείται ευρέως στη Φινλανδία, η οποία έχει αναπτύξει εκτεταμένο δίκτυο θερμού νερού για να ζεσταίνει σπίτια και επιχειρήσεις.

Στο δίκτυο τηλεθέρμανσης του Ελσίνκι θα διοχετεύεται η θερμότητα που θα παράγεται ως απόβλητο σε δύο κέντρα δεδομένων που ετοιμάζεται να κατασκευάσει η Microsoft.

Τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, όχι μόνο για τη λειτουργία χιλιάδων υπολογιστών αλλά και για την ψύξη τους –γι’ αυτό και κατασκευάζονται συχνά σε κρύες περιοχές με άφθονη παραγωγή ενέργειας.

Τα δύο νέα κέντρα της Microsoft θα έχουν πάντως μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς θα τροφοδοτούνται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δίκτυο αγωγών θέρμανσης

Η τηλεθέρμανση χρησιμοποιείται ευρέως στη Φινλανδία, η οποία έχει αναπτύξει εκτεταμένο δίκτυο θερμού νερού για να ζεσταίνει σπίτια και επιχειρήσεις σε αρκετές περιοχές. Μέχρι σήμερα, το δίκτυο λειτουργεί κυρίως με ορυκτά καύσιμα, κάτι που σημαίνει ότι η αξιοποίηση της θερμότητας από τα κέντρα δεδομένων θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στην πρωτεύουσα.

Η θερμότητα θα διοχετεύεται στο σύστημα της εταιρείας Fortum, η οποία διαχειρίζεται δίκτυο υπόγειων αγωγών 900 χιλιομέτρων και εξυπηρετεί 250.000 κτήρια στη μητροπολιτική περιοχή του Ελσίνκι.

Τα κέντρα δεδομένων θα προσφέρουν το 40% του αποθέματος θερμότητας στο δίκτυο, ανέφεραν την Πέμπτη οι δύο εταιρείες.

Η Fortum εκτιμά ότι θα χρειαστεί να επενδύσει 200 εκατ. ευρώ για τη σύνδεση του δικτύου της με τις εγκαταστάσεις της Microsoft. Υπολογίζει επίσης ότι το σχέδιο θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 400.00 τόνους ετησίως.

Η Microsoft δεν διευκρίνισε το ύψος της επένδυσης στα δύο κέντρα, ανέφερε όμως ότι οι ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια εκτιμώνται σε 400-500 γιγαβατώτες (GwH) ανά έτος, νούμερο συγκρίσιμο με την κατανάλωση μιας χαρτοβιομηχανίας.

Η εταιρεία σχεδιάζει να προμηθεύεται ενέργεια μέσω μίας ή περισσότερων μακροπρόθεσμων συμφωνιών, μέχρι στιγμή όμως δεν έχει επιλέξει παρόχους.

Sports in

LIVE: Μπάγερν – Άρσεναλ

Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν - Άρσεναλ για το Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024