Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το πιο όμορφο ξύπνημα της ζωής μας

Το πιο όμορφο ξύπνημα της ζωής μας

Κι όμως, υπάρχει τρόπος τα πρωινά μας να γίνουν ευχάριστα – ακόμη και τις Δευτέρες

Από ένα αφιέρωμα για τον ύπνο δεν μπορεί να απουσιάζει και το αντίπαλο δέος του, το πρωινό ξύπνημα. Κι αν ο ήχος του ξυπνητηριού μοιάζει βγαλμένος από τα πιο κακά μας όνειρα, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λόγος τα πρώτα λεπτά της ημέρας μας να είναι δυσάρεστα. Καιρός να μάθουμε πώς να εγκαταλείπουμε το κρεβάτι γεμάτοι ενέργεια. Αυτομάτως, οι μέρες μας θα γίνουν πιο φωτεινές.

Των φρονίμων τα παιδιά

Για να έχεις ένα απολαυστικό πρωινό πρέπει να προνοήσεις από το προηγούμενο βράδυ. Κανείς δεν μπορεί να χαρεί τη νέα ημέρα έχοντας συμπληρώσει μόλις και μετά βίας δυο ώρες ύπνου. Σε περίπτωση που το συνεχόμενο επτάωρο έως εννιάωρο (η συνιστώμενη «δόση» ύπνου για τους ενήλικες) έχει μετατραπεί για εσένα σε άπιαστο όνειρο, ίσως είναι καιρός να εφοδιαστείς με έναν… προσωπικό βοηθό.

Το Apple Watch δεν θα σου επιτρέψει να ξεχαστείς ξανά μπροστά στην τηλεόραση. Θα σου θυμίζει ότι είναι ώρα για ύπνο και θα σου προτείνει τις κατάλληλες εφαρμογές για να χαλαρώσεις.

Ταυτόχρονα, η εφαρμογή «Ύπνος», θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις τα δικά σου προγράμματα ξεκούρασης, ιδανικά για τις δικές σου ανάγκες σε κάθε διαφορετική ημέρα της εβδομάδας. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις εσύ, είναι να επιλέξεις πόσες ώρες θέλεις να κοιμηθείς, τι ώρα θα ήθελες να ξαπλώσεις και πότε θα πρέπει να έχεις ξυπνήσει, κι όσο κοιμάσαι εκείνο θα δουλεύει, μετρώντας τον χρόνο ύπνου, τη σταθερότητα, τον αναπνευστικό ρυθμό, τον καρδιακό παλμό, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και πολλούς ακόμη δείκτες της υγείας σου.

Τέλος και αρχή

Για να ξυπνάς με ενέργεια και χαμόγελο, πρέπει να δώσεις σημασία τόσο στο ξεκίνημα της ημέρας σου, όσο και στο τέλος της. Βρες τα πράγματα που μπορούν να σε χαλαρώσουν για να κοιμηθείς, αλλά απόφυγε όσο μπορείς τις οθόνες. Πέραν του πατροπαράδοτου βιβλίου πριν τον ύπνο, μπορείς πάντα να στραφείς σε μια λίστα χαλαρωτικής μουσικής, ένα audio book ή ένα podcast, μέσα από το Apple Music που θα βρεις εγκατεστημένο στο Apple Watch σου.

Αντιστοίχως, όσο καλά κι αν έχεις κοιμηθεί, μια μέρα που ξεκινά με άγχος και τρέξιμο, δεν μπορεί να είναι μια καλή μέρα. Κάνε ένα πείραμα: ξύπνα είκοσι λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο και αφιέρωσέ τα σε κάτι που πραγματικά απολαμβάνεις – μερικές σελίδες ανάγνωσης, λίγα λεπτά γυμναστικής, μια μεγαλύτερη βόλτα με τον σκύλο σου. Σταδιακά, θα αρχίσεις να συνδέεις το ξεκίνημα της ημέρας σου με κάτι ευχάριστο, κι αυτός είναι από μόνος του ένας καλός λόγος για να ξυπνάς με περισσότερη ενέργεια.

.

.

.

Ξέχνα τους περισπασμούς

Ίσως το θεωρείς αυτονόητο, όμως είναι απολύτως απαραίτητο να διασφαλίσεις ότι ο ύπνος σου δεν θα διακόπτεται από ανεπιθύμητες ειδοποιήσεις. Ιδίως αν κάνεις παρέα με νυχτοπούλια, που δεν αποκλείεται να θυμηθούν να σου στείλουν κάτι στο chat στις 4 τα ξημερώματα, αλλά ακόμη και αν το κινητό σου σπανίως χτυπά στη μέση της νύχτας, να θυμάσαι πάντα να το βάζεις στο αθόρυβο πριν ξαπλώσεις. Όσο για το Apple Watch σου, αυτό δεν υπάρχει λόγος να σε ανησυχεί: από τη στιγμή που θα μπει στη λειτουργία Sleep, η οθόνη θα σβήσει και οι ειδοποιήσεις θα απενεργοποιηθούν, ώστε τίποτα να μην ταράξει τον ύπνο σου.

.

Δώσε τέλος στο Snooze

Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι τα «πέντε λεπτάκια ακόμη» που ζητιανεύουμε από το… ξυπνητήρι μας κάθε πρωί, ενισχύουν την ξεκούρασή μας, όμως στην πραγματικότητα, το μόνο που κάνουν είναι να μας εξαντλούν, καθώς διακόπτουμε τον ύπνο μας ξανά και ξανά. Αν αφήνεις «αέρα» ανάμεσα στο πρώτο ξυπνητήρι και στην ώρα που θέλεις πραγματικά να ξυπνήσεις, είναι καιρός να μάθεις να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου – ή έστω να βάζεις το πολύ μια δεύτερη υπενθύμιση, για ασφάλεια. Άλλωστε, αν ρυθμίσεις την αφύπνιση στο smartwatch σου, θα είναι πιο δύσκολο να την αγνοήσεις. Κι αν δεν θέλεις να ενοχλήσεις το ταίρι που κοιμάται δίπλα σου, το Apple Watch θα σε ξυπνήσει με απαλές δονήσεις στον καρπό σου, κι εκείνος ή εκείνη ούτε που θα σε καταλάβει.

Το meditation το σωστό

Δυο είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μας χαλούν τον ύπνο: το νυχτερινό binge watching και το καθημερινό στρες. Για το πρώτο, το μόνο που μπορούμε να συστήσουμε είναι… αυτοσυγκράτηση. Για το δεύτερο, μια καλή λύση είναι πάντα ο διαλογισμός, σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μας εμπνέει περισσότερο. Αν δεν έχεις δοκιμαστεί στο «σπορ», το Apple Watch σου θα σε καθοδηγήσει μέσα από την εφαρμογή «Ενσυνειδητότητα»,μαθαίνοντάς σου πώς να συγκεντρώνεσαι στην αναπνοή σου ή να αφιερώνεις χρόνο για να επικεντρωθείς σε μια σκέψη ή μια ενέργεια. Εξάλλου, τα σπορ είναι η ειδικότητά του, τόσο στην περίπτωση του εντυπωσιακού Apple Watch Series 7, όσο και στο πιο αθλητικό (και προσιτό) Apple Watch SE Nike.

Ανακάλυψε όλα τα Apple Watches στον Κωτσόβολο. Δες εδώ.

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024