Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένας Κινέζος δημοσιογράφος, ο μόνος ξένος που μεταδίδει τον πόλεμο από τη ρωσική πλευρά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένας Κινέζος δημοσιογράφος, ο μόνος ξένος που μεταδίδει τον πόλεμο από τη ρωσική πλευρά

Ο Lu Yuguang του κινεζικού ειδησεογραφικού σταθμού Phoenix TV φαίνεται να έχει αποκτήσει αποκλειστική πρόσβαση στην πλευρά της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Πολλά ξένα ΜΜΕ έχουν αναγκαστεί να διακόψουν τη λειτουργία τους στη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ κανένας ξένος ανταποκριτής, πλην φυσικά των Ρώσων, δεν παρακολουθεί από κοντά τα ρωσικά στρατεύματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, έχει γίνει μια και μοναδική εξαίρεση για χάρη του Κινέζου ανταποκριτή, Lu Yuguang, ο οποίος εργάζεται για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Phoenix TV.

Στην πρώτη γραμμή

O Lu στις ανταποκρίσεις του εμφανίζεται δίπλα στα ρωσικά στρατεύματα που πολιορκούν τη Μαριούπολη και παίρνει συνεντεύξεις από ρώσους στρατιώτες με φόντο τα άρματα μάχης. «Είμαι στην πρώτη γραμμή στη Μαριούπολη» λέει στο μικρόφωνο.

Ο Lu φαίνεται μάλιστα ότι έχει αποκτήσει αποκλειστική πρόσβαση στη ρωσική πλευρά. Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ του στις 2 Μαρτίου κατά τη διάρκεια του οποίου πήρε συνέντευξη από τον ηγέτη της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουλίσιν, με τον κινέζο ανταποκριτή να λέει χαρακτηριστικά ότι «με τη βοήθεια των ρωσικών δυνάμεων, η πολιτοφυλακή απελευθέρωσε 40 περιοχές και η νίκη συνεχίζεται».

Παλιός γνώριμος των Ρώσων

Ο Lu είναι γνωστός δημοσιογράφος στην Κίνα και, σύμφωνα με προφίλ του στον ιστότοπο του Phoenix TV, είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ο οποίος έζησε στη Μόσχα για αρκετές δεκαετίες και κάλυψε αρκετά γεγονότα συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Τσετσενίας, όπου φέρεται να ενεργούσε υπό ρωσική στρατιωτική προστασία.

Έχει λάβει πολλά βραβεία από τη ρωσική κυβέρνηση και τον στρατό για τα ρεπορτάζ του. Έχει δηλώσει μάλιστα ότι το πρακτορείο του διατηρεί καλές σχέσεις με προσωπικότητες των μυστικών υπηρεσιών στη Ρωσία.

Ο καθηγητής Στιβ Τσάνγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Soas China, σημείωσε ότι ο Lu θα μπορούσε να έχει αποκτήσει πρόσβαση μέσω της προσωπικής του σύνδεσης με τη Ρωσία ή λόγω της γενικής υποστήριξης της Κίνας προς την κυβέρνησή της.

«Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Το μόνο πράγμα που νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι η Ρωσία δεν θα επέτρεπε σε κανέναν ξένο δημοσιογράφο να ενσωματωθεί με τις δυνάμεις της εκτός εάν ήταν σίγουρη ότι ο δημοσιογράφος αυτός θα παρουσίαζε την επιχείρηση με θετικό τρόπο. Το γεγονός ότι ο Lu ακολουθεί τις ρωσικές δυνάμεις δείχνει ότι τον γνωρίζουν αρκετά καλά ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν θα έγραφε κάτι αρνητικό» υποστηρίζει ο ίδιος.

Δείτε το βίντεο

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024