Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στο Κολωνάκι

Πόλεμος στο Κολωνάκι

Ο ρωσικός χειμώνας που θα ακολουθήσει την εκστρατεία του Πούτιν θα δοκιμάσει όλες τις εύθραυστες οικονομίες.

Στα περισσότερα υπουργεία ο σχεδιασμός έχει αναθεωρηθεί. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλάζει τις προτεραιότητες, ενώ στον άξονα που συνδέει το ΥΠΕΞ με το «Πεντάγωνο» σχεδόν όλες οι κινήσεις γίνονται με το βλέμμα στο Κίεβο. Ακόμη και στα ελληνοτουρκικά, η σκιά του Ουκρανικού διαμορφώνει νέα δεδομένα. Η χθεσινή συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ολαφ Σολτς στις χρυσοποίκιλτες αίθουσες των Βερσαλλιών είχε μεν στο επίκεντρο τον Ερντογάν, αλλά στο φόντο βρίσκονταν οι ουκρανικές πεδιάδες. Σε πολεμικούς ρυθμούς κινούνται αναγκαστικά και τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ενέργειας, αναζητώντας παράλληλες φόρμουλες για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το αλεύρι και το κύμα ακρίβειας στην αγορά. Οι ρωσικοί πύραυλοι και η ουκρανική αντίσταση μπορούν να ανατρέψουν σε όλη την Ευρώπη πολυετείς σχεδιασμούς. Μπροστά σε ιστορικών διαστάσεων εξελίξεις, τα δευτερεύοντα έχουν ακόμη μικρότερη σημασία κι εκείνα που βρίσκονταν πιο κάτω στη λίστα δείχνουν απολύτως αδιάφορα.

Είναι ξεκάθαρο και στο Μαξίμου ότι η μεγάλη εικόνα θα διαμορφωθεί από τις αποφάσεις του Πούτιν. Μέχρι πού θέλει να φτάσει το Κρεμλίνο; Επιδιώκει μέσα από τον όλεθρο μια περίκλειστη Ουκρανία, χωρίς πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική; Το σχέδιο των στρατηγών στη Μόσχα μπορεί να φτάνει μέχρι τη Μολδαβία; Και τι είδους αναθεωρητισμοί θα μπορούσαν να ξυπνήσουν μέσα στις φλόγες του Ουκρανικού; Οι προνοητικοί στο κυβερνητικό επιτελείο προσπαθούν να προγνώσουν και το σκηνικό της επόμενης ημέρας. Θα αποφύγει η Ρωσία την πτώχευση όταν τα όπλα σιγήσουν και η διπλωματία ξαναπάρει τα ηνία; Και σε τι βάθος χρόνου αυτή η εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις για την Ευρώπη; Οι ίδιες πηγές σχεδόν προεξοφλούν ότι ο ρωσικός χειμώνας που θα ακολουθήσει την εκστρατεία του Πούτιν θα δοκιμάσει όλες τις εύθραυστες οικονομίες.

Δεν πρόκειται, ωστόσο, για ανησυχίες που επηρεάζουν την ατζέντα κάθε υπουργού. Στο Παιδείας, η Νίκη Κεραμέως συνεχίζει ακάθεκτη το μεταρρυθμιστικό έργο της, αφήνοντας χωρίς δημόσιο γυμνάσιο το Κολωνάκι. Μέσα στους καπνούς του Ουκρανικού θα μπορούσε ο αιφνιδιασμός να συνδεθεί με μια ριζοσπαστική θεώρηση των πραγμάτων κι ένα σκληρό χτύπημα στην καθεστηκυία τάξη που κατοικοεδρεύει γύρω από την πλατεία. Η κίνηση της υπουργού, ωστόσο, δείχνει προωθητική και θα μπορούσε να αποστομώσει τους προνομιούχους, αφού το 26ο Γυμνάσιο αναβαθμίζεται -γίνεται πειραματικό σχολείο και έρχεται να προστεθεί στα τέσσερα πρότυπα και πειραματικά που βρίσκονται μεταξύ Πλάκας και των παρυφών του Λυκαβηττού. Για πρώτη φορά στα χρονικά το Κολωνάκι δεν έχει πλέον το προνόμιο να διαθέτει το δικό του δημόσιο Γυμνάσιο – κι ένας άλλος πόλεμος είναι έτοιμος να ξεσπάσει. Οι μόνιμοι κάτοικοι καταγγέλλουν – με τις αναφορές να έχουν προωθηθεί και στο Μαξίμου – «παλαιοκομματικές μεθόδους» και «εξυπηρετήσεις», καθώς η απόφαση ελήφθη μόνον για να διευκολυνθεί το γειτονικό δημοτικό του Μαρασλείου. Τα παιδιά του Κολωνακίου που δεν θα κληρωθούν ή δεν θα επιτύχουν στις εξετάσεις των Πρότυπων και Πειραματικών (για όσες θέσεις θα μείνουν ανοικτές από το Μαράσλειο), αναζητούν ήδη δημόσιο γυμνάσιο στο Παγκράτι και τον Νέο Κόσμο. Στην πλατεία δε, μετρούν τους βουλευτές και λοιπούς αξιωματούχους που διευκολύνει η απόφαση. Η λίστα που διακινείται είναι διακομματική.

Το υπουργείο Παιδείας διατείνεται ότι με την απόφαση το κέδρος είναι διπλό: Από τη μία αναβαθμίζεται το δημόσιο γυμνάσιο της γειτονιάς (αλλά όχι για τις οικογένειες της γειτονιάς) και από την άλλη επιλύεται το πρόβλημα διασύνδεσης του δημοτικού του Μαρασλείου με ένα (πειραματικό πλέον…) γυμνάσιο στην ίδια περιοχή. Είναι αλήθεια ότι οι μαθητές του Μαρασλείου που έχει μόνον Δημοτικό, ήταν ξεκρέμαστοι όταν έφτανε η ώρα του Γυμνασίου. Αλλά πρόκειται για πρόβλημα που είχε δημιουργήσει προς διετίας η ίδια υπουργός, όταν έβαλε τέλος στη διασύνδεση του Μαρασλείου με το Α’ Πειραματικό στην Πλάκα, που έχει μόνον Γυμνάσιο και Λύκειο. Οι υπουργοί και βουλευτές τής – υπό συρρίκνωση – Α’ Αθήνας αντιλαμβάνονται ότι ο πόλεμος του Κολωνακίου μπορεί να ανοίξει περισσότερες πληγές από εκείνες που υπολογίζει η Νίκη Κεραμέως – η οποία πολιτεύεται στα βόρεια προάστια.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024