Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζελένσκι: Η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει «ψευδοκράτη» στην Ουκρανία

Ζελένσκι: Η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει «ψευδοκράτη» στην Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ανησυχία του για την προσπάθεια των Ρώσων να κερδίσουν με τη μεριά τους τοπικούς αξιωματούχους προκειμένου οι περιοχές που έχουν καταλάβει να αποσχιστούν από την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει νέες «ψευδο-δημοκρατίες» στην Ουκρανία για να διασπάσει τη χώρα, αλλά σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ούτε τη δύναμη ούτε το πνεύμα να κατακτήσουν τη χώρα. Ο Ουκρανός πρόεδρος «ομολόγησε» στο μήνυμά του ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να πάρουν με το μέρος τους τοπικούς αξιωματούχους προκειμένου να προσφέρουν το κατάλληλο περιτύλιγμα νομιμότητας στο σχέδιό τους για την απόσχιση περιοχών που έχουν καταλάβει.

Αναρτώντας ένα βίντεο στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Ζελένσκι κάλεσε τις περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, η οποία καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, να μην επαναλάβουν την εμπειρία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που είχαν κηρύξει καθεστώς αυτονομίας από το 2014 και των οποίων την ανεξαρτησία αναγνώρισε ο Πούτιν πριν εισβάλει στη χώρα.

Όπου η Ρωσία εισβάλει τα όνειρα είναι αδύνατα

Ο Ζελένσκι είπε: «Οι κατακτητές στο έδαφος της περιοχής Χερσώνα προσπαθούν να επαναλάβουν τη θλιβερή εμπειρία του σχηματισμού ψευδο-δημοκρατιών.

Εκβιάζουν τους τοπικούς ηγέτες, ασκούν πίεση στους βουλευτές, αναζητούν κάποιον για να δωροδοκήσουν».

Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου στη Χερσώνα, μια νότια πόλη 290.000 κατοίκων, απέρριψαν το Σάββατο τα σχέδια για μια νέα ψευδο-δημοκρατία, πρόσθεσε ο Ζελέλνσκι.

Οι Ρώσοι εισβολείς δεν μπορούν να μας κατακτήσουν. Δεν έχουν τέτοια δύναμη. Δεν έχουν τέτοιο πνεύμα. Κρατιούνται μόνο από τη βία. Βασίζονται στην τρομοκρατία και στα όπλα, τα οποία τους περισσεύουν.

Αλλά οι εισβολείς δεν μπορούν να προσφέρουν προοπτική για φυσιολογική ζωή. Έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αισθάνονται ευτυχισμένοι και να ονειρεύονται. Είναι οργανικά ανίκανοι να κάνουν τη ζωή φυσιολογική! Όπου η Ρωσία έχει εισβάλειι σε μια ξένη χώρα, τα όνειρα είναι αδύνατα».

Διορισμένη δήμαρχος στη Μελιτόπολη

Στο φόντο των δηλώσεων του Βολοντίμρι Ζελένσκι, ο ρωσικός στρατός φέρεται να εγκατέστησε νέο δήμαρχο στην κατεχόμενη νοτιοανατολική ουκρανική πόλη Μελιτόπολη μετά την υποτιθέμενη απαγωγή του εκλεγμένου δημάρχου Ιβάν Φεντόροφ το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα ότι ο Φεντόροφ είχε απαχθεί και κρατηθεί από μια ομάδα 10 ενόπλων ανδρών των ρωσικών δυνάμεων. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την κράτηση του Φεντόροφ «απαγωγή» και «έγκλημα πολέμου».

Η νεοεμφανιζόμενη δήμαρχος της Μελιτόπολης πιστεύεται ότι είναι η Galina Danilchenko, πρώην μέλος του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα της περιφερειακής διοίκησης της Ζαπορίζιε, και όσα μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, το CNN και το BBC.

Σύσταση για ησυχία, τάξη και ασφάλεια

Η Danilchenko φέρεται να παρουσιάστηκε ως υπηρεσιακή δήμαρχος στην τοπική τηλεόραση, όπου προέβη σε δήλωση λέγοντας ότι «κύριο καθήκον της είναι να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επανέλθει η πόλη στην κανονικότητα».

Υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στη Μελιτόπολη που θα προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν «την κατάσταση και να προκαλέσουν αντίποινα».

«Σας ζητώ να έχετε σώας τας φρένας και να μην ενδώσετε σε αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε η Danilchenko. «Απευθύνω έκκληση στους βουλευτές, εκλεγμένους από τον λαό, σε όλα τα επίπεδα. Δεδομένου ότι εκλεγήκατε από τον λαό, είναι καθήκον σας να φροντίζετε για την ευημερία των πολιτών σας».

«Αυτή η επιτροπή θα επιφορτιστεί με διοικητικές αρμοδιότητες στην περιοχή της Μελιτόπολης», πρόσθεσε.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024