Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
The Economist: Η περίεργη υπόθεση της άφαντης ρωσικής αεροπορίας

The Economist: Η περίεργη υπόθεση της άφαντης ρωσικής αεροπορίας

Οι ειδικοί περίμεναν ότι οι εισβολείς θα χρησιμοποιούσαν τα αεροπλάνα τους για να προσβάλουν κατά βούληση τις δυνάμεις της Ουκρανίας.

Περισσότερα από 60 νέα αεροσκάφη θα παραδοθούν στη ρωσική αεροπορία μέχρι το τέλος του έτους, καυχιόταν ο αντιστράτηγος Σεργκέι Ντρόνοφ, αναπληρωτής διοικητής της, το περασμένο καλοκαίρι. Αυτά θα περιλάμβαναν μαχητικά αεροσκάφη Su-30, Su-35 και Su-57 και βομβαρδιστικά Su-34 — πιο προηγμένα από οτιδήποτε έχει να προσφέρει η υπόλοιπη Ευρώπη. Όλα είχαν «δοκιμαστεί σε συνθήκες μάχης» στη Συρία, διαβεβαίωσε τους απαιτητικούς αναγνώστες της Krasnaya Zvezda, της επίσημης εφημερίδας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ξοδευτεί για τα πολεμικά αεροσκάφη της Ρωσίας την τελευταία δεκαετία. Μεταξύ 2009 και 2020 η αεροπορία απέκτησε περίπου 440 νέα αεροσκάφη, καθώς και χιλιάδες drones. Στην αρχή του πολέμου, θεωρήθηκε ευρέως από αμυντικούς αναλυτές και αξιωματούχους ότι η Ρωσία θα κατέστρεφε γρήγορα την αεροπορική δύναμη του εχθρού της και θα πετούσε ανενόχλητη πάνω από τη χώρα, χρησιμοποιώντας την αεροπορική της υπεροχή για να προσβάλει τις ουκρανικές δυνάμεις κατά βούληση.

«Ελάχιστο ρόλο»

Ωστόσο, κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες μαχών, η ρωσική αεροπορία έπαιξε ελάχιστο ρόλο. Η αεροπορική δραστηριότητα είναι δύσκολο να παρακολουθηθεί και οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές μπορεί να έχουν αυξηθεί τόσο σε αριθμό όσο και σε πολυπλοκότητα τις τελευταίες ημέρες. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι η ρωσική αεροπορία δεν έχει διαθέσει πλήρως τις δυνατότητές της. «Τα γρήγορα αεριωθούμενα έχουν πραγματοποιήσει μόνο περιορισμένες εξόδους στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, κατά μόνας ή σε ζευγάρια, πάντα σε χαμηλά υψόμετρα και κυρίως τη νύχτα», σημειώνει ο Τζάστιν Μπρονκ από τη δεξαμενή σκέψης Royal United Services Institute, στο Λονδίνο.

Όταν άρχισαν οι εχθροπραξίες, η Ρωσία εξαπέλυσε ομοβροντία επιθέσεων με πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους προς τις αεροπορικές βάσεις της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να καθηλώσει τα αεροπλάνα και τα συστήματα αεράμυνας της και να καταστρέψει τα ραντάρ και τους αντιαεροπορικούς πυραύλους της. Αυτή η προσπάθεια απέτυχε. Η Ουκρανία είχε διασκορπίσει με σύνεση τα συστήματα αεράμυνας, καθιστώντας την ανεύρεση τους πιο δύσκολη. Αμερικανοί αξιωματούχοι άμυνας υποστηρίζουν ότι η ουκρανική αεροπορική και πυραυλική αεράμυνα κατά συνέπεια «παραμένουν αποτελεσματικές και σε χρήση» — ένας ισχυρισμός που μπορεί να επιβεβαιωθεί με πληροφορίες από ανοιχτές πηγές.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα προέρχεται από το Χάρκοβο, το οποίο βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα. Οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη με επιδρομή τις πρώτες μέρες του πολέμου. Έκτοτε το περικύκλωσαν και το βομβάρδισαν με αεροπορία, πυροβολικό και πυραύλους. Αλλά η Ουκρανία δεν είναι ανυπεράσπιστη.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024