Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι συνέπειες θα είχε ένα ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι συνέπειες θα είχε ένα ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία;

Θα έπρεπε η Δύση να σταματήσει να εισάγει ενέργεια από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία; Η γερμανική κυβέρνηση είναι αντίθετη με ένα τέτοιο εμπάργκο.

Ένα στα δύο διαμερίσματα στη Γερμανία θερμαίνεται μέσω φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη βιομηχανία. Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος του προέρχεται από τη Ρωσία, γεμίζοντας έτσι μέσω των εισαγωγών τον πολεμικό κορβανά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Θα έπρεπε λοιπόν η Δύση να σταματήσει τις εισαγωγές μετά την εισβολή στην Ουκρανία; Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική. Από τη σκοπιά του κυβερνητικού συνασπισμού ένα τέτοιο εμπάργκο θα είχε σοβαρά επακόλουθα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η βιομηχανία προειδοποιεί επίσης για τις συνέπειες.

Η συζήτηση ωστόσο δεν αφορά μόνο ένα εμπάργκο εκ μέρους της Δύσης – μόνο και μόνο επειδή κάτι τέτοιο ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Για πρώτη φορά από την εισβολή στην Ουκρανία, και η Ρωσία απείλησε ανοιχτά ότι θα σταματήσει την εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα. Το κατά πόσο πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμη σαφές.

Η Γερμανία εξαρτάται από τη Ρωσία στα ορυκτά καύσιμα

Το γεγονός ωστόσο είναι ότι η Γερμανία είναι εξαρτημένη από τη Ρωσία όσον αφορά τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το ρωσικό μερίδιο στις εισαγωγές ορυκτού φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι περίπου 55%, στις εισαγωγές αργού πετρελαίου γύρω στο 35%, στον άνθρακα γύρω στο 50%. Αυτά τα δεδομένα εξηγούν τελικά και την πρόσφατη δήλωση του καγκελαρίου Σολτς ότι η Ευρώπη συνειδητά δεν περιέλαβε την εισαγωγή ενέργειας στις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ θεωρεί ακόμη και την απαγόρευση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία ως απειλή για την κοινωνική ειρήνη στη Γερμανία. «Χρειαζόμαστε αυτές τις εισαγωγές ενέργειας για να διατηρήσουμε μία σταθερότητα τιμών, καθώς και ενεργειακή ασφάλεια στη Γερμανία», είπε. Με άλλα λόγια, ένα εμπάργκο στη Ρωσία θα έφερνε για καταναλωτές και εταιρείες περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ενώ οι λογαριασμοί θέρμανσης σε ορισμένες περιπτώσεις θα προκαλούσαν… σοκ. Τα δεδομένα στη Γερμανία είναι για αυτόν το χειμώνα καλά, ωστόσο για τον επόμενο θα πρέπει να γίνουν αλλαγές όσον αφορά την αποθήκευση αερίου και τις εισαγωγές, δήλωσε επιπλέον ο Χάμπεκ, ο οποίος σχεδιάζει ένα εθνικό απόθεμα αερίου και άνθρακα. Επιπλέον όμως σχεδιάζει και μια ταχύτερη επέκταση της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, αιολικής και ηλιακής, μειώνοντας έτσι και την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές.

Πόσο εφικτή είναι η στροφή στις ΑΠΕ;

Πρόκειται για κάτι που έχει και τη στήριξη της Κομισιόν: «Πρέπει να απελευθερωθούμε από την εξάρτηση σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα από τη Ρωσία», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν είναι εφικτή από τη μία μέρα στην άλλη. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ προειδοποίησε μάλιστα ότι «Οι συζητήσεις για ένα ευρωπαϊκό ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά». Οι συνέπειες μίας τέτοιας απόφασης θα μπορούσαν να είναι δραματικές: «Είναι αδύνατο να αντικατασταθούν αυτές οι εισαγωγές ενέργειας εν μιά νυκτί».

Η εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας Κλαούντια Κέμφερτ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών επισήμανε από την άλλη ότι μία ενδεχόμενη διακοπή των ενεργειακών εισαγωγών από τη Ρωσία θα μπορούσε να αντισταθμιστεί – με εισαγωγές από άλλες χώρες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας: «Όλοι μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία κατά ένα βαθμό στο σπίτι τους, ενώ και η βιομηχανία έχει πολλές δυνατότητες να εξοικονομήσει ενέργεια».

Αντρέας Χένινγκ (dpa)

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024