Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκάρλετ Πίμπερνελ, ο πρώτος υπερήρωας

Σκάρλετ Πίμπερνελ, ο πρώτος υπερήρωας

Ενας άγγλος ευγενής που έδρασε στη Γαλλική Επανάσταση και γεννήθηκε στη φαντασία μιας ουγγαρέζας βαρόνης, θεωρείται πρόγονος του Μπάτμαν, του Σπάιντερμαν και των άλλων ηρώων.

Ο Σκάρλετ Πίμπερνελ είναι ένας άγγλος ευγενής με διπλή ζωή ο οποίος σώζει αριστοκράτες από την γκιλοτίνα. Το πραγματικό του όνομα είναι Σερ Πέρσι Μπλέικναϊ, είναι δεινός ξιφομάχος, δεξιοτέχνης της μεταμφίεσης και καλλιτέχνης της απόδρασης. Η ομάδα των κυρίων που τον βοηθούν είναι οι μόνοι που γνωρίζουν τη μυστική του ταυτότητα. Ο Σκάρλετ Πίμπερνελ αναγνωρίζεται από το σύμβολό του: ένα απλό λουλούδι, το Anagallis arvensis (Αναγαλλίς η αρουραία), το οποίο οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν σκάρλετ πίμπερνελ και οι Ελληνες φελλόχορτο.

Είναι ο λογοτεχνικός χαρακτήρας που έχει εξάψει τη φαντασία αναγνωστών για γενεές, έδωσε τροφή για σενάρια σε ταινίες και δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, και αποτέλεσε έμπνευση για ένα από τα πιο δημοφιλή μιούζικαλ (ένατο στη σειρά) του Μπρόντγουεϊ. Ο χαρακτήρας του Πίμπερνελ γεννήθηκε από μια εξόριστη βαρόνη από την Ουγγαρία καθώς εκείνη βρισκόταν σε ένα βαγόνι στο μετρό του Λονδίνου. Ο ήρωας της βαρόνης Orczy κυκλοφορούσε στους δρόμους του Παρισιού, οι οποίοι μετά τη Γαλλική Επανάσταση είχαν πλημμυρίσει αίμα, όταν ο Ροβεσπιέρος και οι έμπιστοί του έστελναν εκατοντάδες γάλλους αριστοκράτες στην γκιλοτίνα. Μέσα σε αυτό το τέλμα αιματοχυσίας ένας άγνωστος Αγγλος και η γενναία ομάδα του βοηθούν γάλλους ευγενείς να αποφύγουν την γκιλοτίνα και να περάσουν με ασφάλεια στην Αγγλία.

Το «Scarlet Pimpernel» αρχικά γράφτηκε ως θεατρικό έργο και έκανε μεγάλη επιτυχία το 1905 στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου. Είναι το πρώτο μυθιστόρημα μιας σειράς ιστορικών μυθιστορημάτων της βαρόνης Orczy, που δημοσιεύθηκε το 1905.

Και σύμφωνα με τον Σταν Λι (1922-2018), δημιουργό μερικών από τους γνωστότερους υπερήρωες της Marvel, όπως ο Σπάιντερμαν, ο Iron Man, ο Θορ, ο Χαλκ, ο Μαύρος Πάνθηρας και η Μαύρη Χήρα, ο Σκάρλετ Πίμπερνελ είναι ο πρόγονός τους. «Αυτός είναι ο πρώτος υπερήρωας που μπορώ να σκεφθώ» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, υποστηρίζοντας ότι η γενεαλογία των χαρακτήρων της Marvel (αλλά και της DC, με τον Μπάτμαν, τον Σούπερμαν, τη Wonder Woman μεταξύ άλλων) προέρχεται από τον Πίμπερνελ, έστω και αν ο ίδιος δεν είχε τις δικές τους μυθολογικές υπερδυνάμεις.

Οσο για τη βαρόνη Orczy, βρέθηκε μόνη της στο Λονδίνο στα τέλη του 19ου αιώνα, αφού είχε ήδη μεγαλώσει στην Ουγγαρία αποκτώντας ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας τροφοδοτημένο από τη δεσποτική γιαγιά της, η οποία συνήθιζε να της σφυρίζει για να μιλήσει δυνατά και να συνομιλήσει μαζί της. Στα απομνημονεύματά της, η Orczy θυμάται: «Δεν ήμουν όμορφη ή τολμηρή. Δεν ένιωθα ότι κάποιος που ήταν έξυπνος και ενδιαφέρων θα έκανε τον κόπο να με διασκεδάσει».

Ωστόσο, βρήκε τους Βρετανούς υπέροχα φιλόξενους. Ο έρωτάς της με το έθνος επισφραγίστηκε όταν, στη Σχολή Καλών Τεχνών, γνώρισε έναν νεαρό που ονομαζόταν Μόνταγκιου Μπάρστοου. Εγινε σύζυγός της και όλος της ο κόσμος. Εκείνη την εποχή η Orczy εγκατέλειψε τη φιλοδοξία της να γίνει καλλιτέχνις και άρχισε να γράφει. Αλλά τι θα μπορούσε να γράψει; Σε μια επίσκεψή της στο Παρίσι το 1901, εξοργίστηκε με το αντιβρετανικό αίσθημα που συνάντησε, το οποίο είχε τροφοδοτηθεί από τον δεύτερο πόλεμο των Μπόερ. Η Orczy αποφάσισε λοιπόν να γράψει κάτι για να υπερασπιστεί τους Βρετανούς. Μετά την επιστροφή της στο Λονδίνο, καθώς βρισκόταν σε μια εξέδρα του μετρό δέχθηκε επίθεση από ένα όραμα: «Είδα [τον Σκάρλετ Πίμπερνελ] με τα εξαίσια ρούχα του, τα λεπτά χέρια του να κρατούν ψηλά το τηλεσκόπιό του: άκουσα τη νωχελική ομιλία του, το γραφικό του γέλιο. Δεν μπορώ να σας πω λεπτομερώς όλα όσα είδα και άκουσα – ήταν ένα όραμα του νου, φυσικά, και κράτησε μόνο λίγα δευτερόλεπτα – αλλά ήταν όλη η ιστορία της ζωής του Scarlet Pimpernel».

Ερωτικό τρίγωνο

Καθώς άρχισαν τα περιπετειώδη κόμικς να κατακλύζουν την pulp λογοτεχνία η Orzcy έγραφε συνέχειες με τις περιπέτειές του, διαιωνίζοντας τη φήμη του χαρακτήρα μέχρι το 1940. Η Βάλερι Φράνκελ, συγγραφέας του βιβλίου «Superheroines and the Epic Journey», επισημαίνει ότι η διπλή ζωή του Πίμπερνελ επέτρεψε επίσης στην Orczy να πρωτοστατήσει σε ένα περίεργο είδος ερωτικού τριγώνου, κατά το οποίο η γυναίκα διχάζεται ανάμεσα σε δύο άνδρες, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι ένα και το αυτό.

Η ηρωίδα της, Μαργκερίτ Σεν Ζιστ, είναι παντρεμένη με τον Σερ Πέρσι αλλά γοητεύεται από τον Σκάρλετ Πίμπερνελ. Αντίστοιχα, μια παρόμοια δυναμική επαναλαμβάνεται μεταξύ της Λόις Λέιν, του ευαίσθητου και δεδομένου Κλαρκ Κεντ και του συναρπαστικού αλλά άπιαστου Σούπερμαν. Το μοτίβο αυτής της σχέσης θα εμφανιστεί και σε μεταγενέστερες αφηγήσεις υπερηρώων.

«Είναι απολαυστικό που μια γυναίκα εφηύρε υπερήρωες και πρόσθεσε το ρομαντικό τρίγωνο που έγινε βασικό» σημειώνει η Φράνκελ. «Αλλά δεν προκαλεί έκπληξη. Η σύζυγος και η ερωμένη του Γουίλιαμ Μάρστον τον βοήθησαν να δημιουργήσει τη Wonder Woman στις αρχές της δεκαετίας του 1940. Επίσης μερικοί καλλιτέχνες της χρυσής εποχής των κόμικς ήταν γυναίκες. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες αποτελούσαν τμήμα αυτής της βιομηχανίας».

Sports in

Stella McCartney: H στήριξη από τον αδερφό της James και η ομοιότητά του με τον πατέρα τους

Oι οικογενειακές λήψεις από την οικογένεια McCartney στο show της Stella McCartney.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024