Πέμπτη 30 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ηπατίτιδα Ε: Ο ιός που προέρχεται από αρουραίο ενδέχεται να αποτελεί μία αναδυόμενη μολυσματική ασθένεια στους ανθρώπους

Ηπατίτιδα Ε: Ο ιός που προέρχεται από αρουραίο ενδέχεται να αποτελεί μία αναδυόμενη μολυσματική ασθένεια στους ανθρώπους

Πρόσφατη μελέτη του ECDC αναφέρεται στον κίνδυνο από την εμφάνιση της ηπατίτιδας Ε

Το ECDC προειδοποιεί για την εμφάνιση της οξείας ηπατίτιδας στην Ευρώπη, που σχετίζεται με τη λοίμωξη από τον ιό HEV-C (οrthohepevirus), γνωστής και ως ηπατίτιδας Ε αρουραίου.

Σύμφωνα με σημερινή αναφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η λοίμωξη ενδέχεται να αποτελεί μία αναδυόμενη μολυσματική ασθένεια στους ανθρώπους.

Ο ιός της ηπατίτιδας Ε του αρουραίου (HEV-C) αποκλίνει από τις άλλες παραλλαγές HEV, που μολύνουν ανθρώπους που ανήκουν στο είδος του οrthohepevirus Α (HEV – A).

Κρούσματα στην Ευρώπη

Σύμφωνα με το iatronet.gr, ειδικοί του ECDC κάνουν λόγο για τρία κρούσματα, συμπεριλαμβανομένου ενός θανάτου, που εντοπίστηκαν μέσω αναδρομικής αξιολόγησης σε δύο ομάδες ασθενών με ηπατίτιδα στην Ισπανία, την περίοδο 2018 – 2021.

Δύο από τα κρούσματα αφορούν ασθενείς με οξεία ηπατίτιδα, χωρίς αιτιολογική διάγνωση (μετά από έλεγχο για λοίμωξη από τον ιό) και έναν νεκρό, σε μία δεύτερη ομάδα, η οποία περιελάμβανε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με οξεία λοίμωξη HEV.

Ο θάνατος αφορά ανοσοκατεσταλμένο ασθενή, η οποίος είχε νοσηλευθεί με οξεία ηπατίτιδα και πέθανε λόγω ηπατικής και νεφρικής ανεπάρκειας. Άλλοι δύο ασθενείς ανέπτυξαν ήπια οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Κανείς δεν ανέφερε επαφή με ζώα

Και οι τρεις ασθενείς ζούσαν στην Ισπανία και κανένας δεν ανέφερε επαφή με ζώα (κατοικίδια, ζώα φάρμας, άγρια ζώα ή κυνήγι) ή γνωστή επαφή με τρωκτικά ή ιστορικό ταξίδι εκτός Ισπανίας τους μήνες πριν από τη μόλυνση. Δύο από τους ασθενείς ανέφεραν ότι έτρωγαν μισοψημένο χοιρινό και η τρίτη ήταν καθαρίστρια.

Οι μοριακοί και ορολογικοί δείκτες για τη μόλυνση από HEV αξιολογήθηκαν κεντρικά σε εργαστήριο στην Κόρδοβα. Η μοριακή αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε αναδρομικά για όλους ασθενείς με PCR ευρέος φάσματος.

Το γονιδίωμα που ανιχνεύτηκε έδειξε υψηλή ομοιότητα με στελέχη του ιού που είχαν απομονωθεί σε δείγματα από αρουραίους στη Λιθουανία (2016), στη Γερμανία (2009) και στη Νότια Ισπανία. Στο παρελθόν, είχαν αναφερθεί 16 περιπτώσεις ηπατίτιδας Ε αρουραίου από το Χονγκ Κονγκ.

Ο ιός υπάρχει σε τρωκτικά σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, επομένως ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα δεν μπορεί να περιοριστεί σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Οι επιστήμονες του ECDC εκτιμούν πως πρόκειται για αναδυόμενη μολυσματική νόσο, κρούσματα της οποίας αναμένονται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Sports in

«Χρυσό» πριμ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την κατάκτηση του Conference League (vid)

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης «χρυσώνει» τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού με πριμ 5.000.000 ευρώ για την κατάκτηση του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 30 Μαϊου 2024